covid
Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Nutrición basada en la evidencia: presente, limitaciones y futuro
Journal Information
Vol. 52. Issue S1.
Nutrición basada en la evidencia
Pages 2-7 (May 2005)
Share
Share
Download PDF
More article options
Vol. 52. Issue S1.
Nutrición basada en la evidencia
Pages 2-7 (May 2005)
Nutrición basada en la evidencia
Full text access
Nutrición basada en la evidencia: presente, limitaciones y futuro
Visits
11446
D. del Olmo
Corresponding author
dolmo.hsvo@salud.madrid.org

Correspondencia: Dra. D. del Olmo. Sección de Endocrinología y Nutrición. Hospital Severo Ochoa. Avda. de Orellana, s/n. 28911 Leganés. Madrid. España.
, V. Alcázar, T. López del Val
Sección de Endocrinología y Nutrición. Hospital Severo Ochoa. Leganés. Madrid. España
This item has received
Article information
Abstract
Bibliography
Download PDF
Statistics

La medicina basada en la evidencia (MBE) es, en la actualidad, la forma más fiable y segura de enfrentarse a la práctica clínica. Una de las definiciones más aceptadas recoge las 3 vertientes fundamentales de la MBE: las pruebas científicas, la experiencia clínica, y las necesidades y los valores del paciente. Desde su introducción en 1992, la MBE se ha aceptado, extendido e incluido en las distintas especialidades médicas, aunque también han aparecido importantes críticas y rechazos a su generalización así como dificultades en su aplicación. Entre los factores relacionados con nuestra dificultad de poner en marcha la estrategia de la MBE se encuentran la formación tradicional que hemos recibido como médicos, la enorme y desbordante cantidad de bibliografía científica publicada, y el tipo de fuentes que estamos acostumbrados a consultar ante los problemas diarios de la práctica clínica. Respecto a los argumentos más utilizados por sus críticos destacan la definición de reduccionista o simplista, y la poca importancia que, a su juicio, se presta a la experiencia clínica. Probablemente, y aunque sea difícil de reconocer, la característica de la MBE que más rechazo produce es la ausencia de una verdad universal y absoluta: las conclusiones a las que la MBE puede llegar siempre van precedidas de la descripción de la investigación primaria incluida y analizada; la aparición de nuevos resultados puede (y debe) modificar nuestra práctica clínica. Las revisiones sistemáticas de la bibliografía y las guías de práctica clínica, como instrumentos propios, facilitan la incorporación y el desarrollo de la MBE. La nutrición basada en la evidencia se encuentra, además de las limitaciones propias de la MBE, con una serie de problemas específicos relacionados fundamentalmente con las dificultades de diseño metodológico de los estudios, la poca evidencia científica disponible y las escalas de calidad y niveles de evidencia utilizados. Para comprender estos problemas es importante analizarlos de forma independiente en nutrición clínica y nutrición comunitaria, y abordar la primera separándola en sus 2 vertientes: la necesidad de alimentarmantener el estado nutricional, y la utilización de la nutrición como arma terapéutica-fármaco, capaz de modificar por sí misma la evolución de una enfermedad. A lo largo de este trabajo se revisan los conceptos, las aplicaciones y las limitaciones de la MBE y de su aplicación en el campo de la nutrición.

Palabras clave:
Nutrición
Medicina basada en la evidencia
MBE
NuBE
Abstract

Evidence-based medicine (EBM) is currently the safest and most reliable way to practice clinical medicine. One of the most widely accepted definitions includes the three main principles of EBM: scientific evidence, clinical experience and the needs and values of the patient. Since its introduction in 1992, EBM has been incorporated into the various medical specialties, although major criticisms and obstacles to its generalization have also appeared. Among the factors involved in our difficulty in implementing EBM are our traditional training as physicians, the sheer quantity of scientific literature published and the type of sources that we are used to consulting when faced with the problems of daily clinical practice. The most frequent arguments leveled against EBM are that it is reductionist or simplistic and, according to its critics, that it gives scant importance to clinical experience. Although it is difficult to admit, the characteristic of EBM that probably arouses the strongest criticism is the absence of a universal and absolute truth: the conclusions that can be reached through EBM are always preceded by a description of the main investigation analyzed; new results can (and should) modify our clinical practice. Systematic reviews of the literature and clinical practice guidelines, as instruments by themselves, facilitate the implementation and development of EBM. In addition to the limitations of EBM, evidence-based nutrition (EBN) faces a series of specific problems mainly related to the difficulties of study designs, the scarce scientific evidence available, and the quality scales and levels of evidence used. To understand these problems, they should be analyzed independently in clinical nutrition and community nutrition, while clinical nutrition should be approached by separating it into its two branches: the need to feed-maintain nutritional status, and the use of nutrition as a therapeutic modality capable of modifying the course of a disease. The present article reviews the concepts, applications and limitations of EBN and its applications in the field of nutrition.

“Half of what we teach them will be proved to be false in the next 10 years. The problem is that none of their teachers know which half this will be”. Dr. Sydney Burwell, Dean of the Faculty of Medicine of Harvard University (Taken from “Sackett DL., Straus ShE., Richardson WS, Rosenberg W, Haynes RB. Evidence Based Medicine. How to Practice and Teach. Churchill Livingstone. Edinburgh 2000 (2nd edition).

Key words:
Nutrition
Evidence-based medicine
EBM
EBN
Full text is only aviable in PDF
Bibliografía
[1.]
Evidence Based Medicine Working Group.
Evidence based medicine: a new approach to teaching the practice of medicine.
JAMA, 268 (1992), pp. 2420-2425
[2.]
Evidence Based Medicine Working Group.
La medicina basada en la evidencia. Guías del usuario de la literatura médica.
JAMA (ed. esp.), (1997), pp. 5-14
[3.]
D.L. Sackett, W.M.C. Rosenberg, M. Ray, R.B. Haynes, W.S. Richardson.
Evidence based medicine: what it is and what it isn’t.
BMJ, 312 (1996), pp. 71-72
[4.]
G.R. Norman.
Examining the assumptions of evidence-based medicine.
J Eval Clin Pract, 5 (1999), pp. 139-147
[5.]
Dawes M. Practice of evidence based medicine [citado el 23 de diciembre de 2004]. Disponible en: http://www.cebm.net
[6.]
Bravo R. Medicina basada en la evidencia para torpes [citado el 23 de diciembre de 2004]. Disponible en: http://www.infodoctor.org/rafabravo/torpes.htm
[7.]
Canadian Task Force on the Periodic Health Examination.
The periodic health examination.
J Can Med Assoc, 121 (1979), pp. 1193-1254
[8.]
A. Kroke, H. Boeing, K. Rossnagel, S.N. Willich.
History of the concept of levels of evidence and their current status in relation to primary prevention through lifestyle interventions.
Public Health Nutrition, 7 (2003), pp. 279-284
[9.]
Phillips B, Ball C, Sackett D, Badenoch D, Straus S, Haynes B, et al. Levels of evidence and grades of recommendations. Oxford: Centre of Evidence-based Medicine [citado 23 Dic 2004]. Disponible en: http://www.cebm.net
[10.]
A. Liberati, R. Buzzetti, R. Grilli, N. Magrini, S. Minozzi.
Wich guidelines can we trust? Assessing strength of evidence behind recommendations for clinical practice.
West J Med, 174 (2001), pp. 262-265
[11.]
A.J. Jovell, M.D. Navarro-Rubio.
Evaluación de la evidencia científica.
Med Clin (Barc), 105 (1995), pp. 740-743
[12.]
R.L. Koretz.
Doing the right thing: the utilization of evidence-based medicine.
Nutr Clin Pract, 15 (2000), pp. 213-217
[13.]
H.H. Vorster, C.S. Venter, R.L. Thompson, B.M. Margetts.
Evidence-based nutrition: using a meta-analysis to review the literature.
SAJCN, 16 (2003), pp. 43-47
[14.]
ASPEN.
Board of Directors. Guidelines for the use of parenteral and enteral nutrition in adults and pediatric patients.
JPEN, 26 (2001), pp. 1SA-96SA
[15.]
B.M. Margetts, H.H. Vorster, C.S. Venter.
Evidence-based nutrition.
SAJCN, 15 (2002), pp. 7-12
[16.]
L. Serra Majem.
Nutrición basada en la evidencia.
Rev Esp Nutr Comun, 6 (2000), pp. 5-6
[17.]
B.M. Margetts, H.H. Vorster, C.S. Venter.
Evidence-based nutrition: review of nutritional epidemiological studies.
SAJCN, 15 (2002), pp. 68-73
[18.]
J. Mann.
Discrepancies in nutritional recommendations: the need for evidence based nutrition.
Asia Pacific J Clin Nutr, (2002), pp. 510-515
[19.]
B.M. Wolfe, K.A. Mathiesen.
Clinical practice guidelines in nutrition support: can they be based on randomized clinical trials?.
JPEN, 21 (1997), pp. 1-6
[20.]
ASPEN.
Board of Directors. Guidelines for the use of parenteral and enteral nutrition in adult and pediatric patient.
JPEN, 17 (1993), pp. 1SA-52SA
[21.]
A.M. Madden.
Changing perspectives in the nutritional management of disease.
Proc Nutr Soc, 62 (2003), pp. 765-772
[22.]
R.J. Stratton, C.J. Green, M. Elia.
Consequences of disease-related malnutrition. Disease-related malnutrition: an evidence-based approach to treatment.
CABI publishing, (2003),
[23.]
D.K. Heyland.
In search of the magic nutraceutical: problems with current approaches.
J Nutr, 131 (2001), pp. 2591S-2595S
[24.]
D.K. Heyland, F. Novak, J.W. Drover, M. Jain, X. Su, U. Suchner.
Should immunonutrition become routine in critically ill patients?.
JAMA, 286 (2001), pp. 944-953
Copyright © 2005. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Article options
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos