Endocrinology and Nutrition (EyN) is an outpatient and hospital medical specialty. This study aims to understand the evolution of the activity of interdepartmental consultation (IC) carried out by EyN in hospitalization floor of a third level hospital, comparing its evolution with other medical specialties, and comparing endocrine IC with nutritional IC.
Material and methodsLongitudinal and retrospective study which analyzes IC notes of EyN and other medical specialties between 01-01-2013 and 31-12-2022.
ResultsA total of 76093 IC notes (12623 patients) were performed by the EyN service (average age 65.4 years; 59% male) with an average of 4.8 notes per patient. Average annual growth was 7% in notes and 4% in patients (versus 6% and 3% of all other medical services, differences statistically significant). Of all patients hospitalized for 4 or more days, EyN went from attending 7.9% (2013) to 12.3% (2022). 66% of the IC performed by EyN was for nutritional cause and 34% for other pathologies.
ConclusionsThe EyN service is the one that most patients attend in hospital IC activity, with growth over the last few years greater than other medical specialties. Nutritional pathology is the main reason for IC
La Endocrinología y Nutrición (EyN) es una especialidad médica ambulatoria y hospitalaria. Mediante este estudio se pretende conocer la evolución de la actividad de interconsulta (IC) en planta de hospitalización por el servicio de EyN de un hospital de tercer nivel, comparando su evolución con respecto al resto de especialidades médicas y comparando IC por motivo endocrinológico con respecto a nutricional.
Material y métodosEstudio longitudinal y retrospectivo donde se analizaron las notas de IC del servicio de EyN y del resto de especialidades médicas entre el 01-01-2013 y el 31-12-2022.
ResultadosSe realizaron un total de 76093 notas de IC (12623 pacientes) por el servicio de EyN (edad promedio 65,4 años; 59% varones) con un promedio de 4,8 notas por paciente. El crecimiento anual promedio fue del 7% en notas y 4% en pacientes (versus 6% y 3% respectivamente, del resto de servicios médicos, diferencias estadísticamente significativas). Del total de pacientes hospitalizados durante 4 o más días, EyN pasó de atender como IC el 7,9% (2013) al 12,3% (2022). Un 66% de los motivos de IC realizados por EyN fue por causa nutricional y un 34% por otras patologías.
ConclusionesEl servicio de EyN es el que más pacientes atiende en régimen de IC hospitalaria, con un crecimiento a lo largo de los últimos años mayor que el resto de las especialidades médicas. La patología nutricional es el principal motivo de IC.