covid
Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Hábitos dietéticos y actividad física en el tiempo libre en sujetos con exces...
Journal Information
Vol. 54. Issue 5.
Pages 241-248 (May 2007)
Share
Share
Download PDF
More article options
Vol. 54. Issue 5.
Pages 241-248 (May 2007)
Originales
Full text access
Hábitos dietéticos y actividad física en el tiempo libre en sujetos con exceso ponderal
Dietary habits and leisure time physical activity in overweight individuals
Visits
5564
Abel González-Gonzáleza,
Corresponding author
abelg@sescam.jccm.es

Correspondencia: Dr. A. González-González. Sección de Endocrinología y Nutrición. Hospital General La Mancha-Centro.
, Miguel Ángel Rubio Herrerab, Juan Pedro Marañés Pallardob
a Sección de Endocrinología y Nutrición. Hospital General La Mancha-Centro. Alcázar de San Juan. Ciudad Real. España
b Servicio de Endocrinología y Nutrición. Hospital Clínico tario San Carlos. Madrid. España
This item has received
Article information
Objetivos

Conocer en una muestra de sujetos con sobrepeso y obesidad los hábitos alimentarios y la actividad física en el tiempo libre.

Pacientes y método

Se obtuvieron datos de 90 pacientes (el 80% mujeres) de 34,8±11,3 años, con un índice de masa corporal (IMC) medio de 38,9±7,5. Para la evaluación de la ingesta se utilizó una combinación de un recordatorio de ingesta de 24 horas y un registro alimentario de 4 días no consecutivos. Se consideró que subestimaban los sujetos cuya ingesta fue menor que 1,28×tasa metabólica basal (TMB) obtenida según los criterios de la Organización Mundial de la Salud (OMS). Se evaluó la ingesta calórica total, la de diferentes nutrientes y la de distintos grupos de alimentos. Para evaluar el ejercicio físico en el tiempo libre se empleó la versión validada para la población española del test Minnesota Leisure Time Physical Activity (MLTPA).

Resultados

El consumo porcentual de carbohidratos, proteínas y grasas en nuestra muestra fue del 41,7, el 15,4 y el 40,7%, respectivamente. No hubo diferencias en el contenido calórico de la dieta ni en el consumo de nutrientes entre los diferentes grados de obesidad, y sólo diferencias puntuales en el consumo de uno de los grupos de alimentos evaluados, los azúcares. El nivel de actividad física fue significativamente mayor en el grupo de mujeres y aunque hubo una tendencia hacia la asociación inversa entre actividad física y grado de obesidad ésta no llegó a grados estadísticamente significativos.

Conclusiones

Apenas hay diferencias en el patrón alimentario ligadas al IMC. La población estudiada tiende a tener una menor actividad física realizada en el tiempo libre cuanto mayor es el grado de obesidad.

Palabras clave:
Obesidad
Ingesta
Subestimación
Ejercicio
Balance energético
Objectives

To evaluate eating habits and leisure time physical activity in a sample of overweight or obese individuals.

Patients and method

Data were collected from 90 patients (80% females) aged 34.8±11.3 years with a mean body mass index (BMI) of 38.9±7.5. To assess intake, we used a combination of 24-hour intake recall and a dietary record of 4 nonconsecutive days. Patients were considered to be underreporters when their intake was less than 1.28×BMR (basal metabolic rate obtained according to World Health Organization criteria). Total energy intake, energy from different nutrients, and energy from different food groups were studied. To evaluate leisure time physical activity, the Minnesota Leisure Time Physical Activity Test (validated to Spanish) was used.

Results

The percentage intake of carbohydrates, proteins and fats in our sample was 41.7%, 15.4% and 40.7%, respectively. No differences were found in the energy content of the diet or in nutrient intake between patients with different degrees of obesity. Only one of the food groups evaluated, sugars, showed a difference in intake. Physical activity was significantly higher in women. Although there was a trend to an inverse association between physical activity and the degree of obesity, this trend was not statistically significant.

Conclusions

Few difference in eating habits were found in relation to BMI. Lower leisure time physical exercise tended to correlate with higher degrees of obesity.

Key words:
Obesity
Intake
Underreporting
Physical activity
Energy balance
Full text is only aviable in PDF
Bibliografía
[1.]
G.W. Strain, R.J. Hershcopf, B. Zumoff.
Food intake of very obese persons: quantitative an qualitative aspects.
J Am Diet Assoc, 92 (1992), pp. 199-203
[2.]
A. Drewnowski, K.A. Halmi, B. Pierce, J. Gibbs, G.P. Smith.
Taste and eating disorders.
Am J Clin Nutr, 46 (1987), pp. 442-445
[3.]
L. Escobar, J.R. Espinosa.
Regulación de la ingesta. Control del apetito.
Obesidad. La epidemia del siglo XXI, pp. 24-38
[4.]
R.M. Ortega, M.R. Redondo, M.J. Zamora, A.M. López-Sobaler, P. Andrés, A. Encinas-Sotillos.
Balance energético y perfil calórico en ancianos obesos o con sobrepeso en comparación con los de peso normal.
Med Clin (Barc), 104 (1995), pp. 526-529
[5.]
H. Heseker, S. Hartmann, W. Kübler, R. Schneider.
An epidemiologic study of food consumption habits in Germany.
Metabolism, 44 (1995), pp. 10-13
[6.]
G.A. Bray, B.M. Popkin.
Dietary fat intake does affect obesity?.
Am J Clin Nutr, 68 (1998), pp. 1157-1173
[7.]
R.M. Ortega, E. Quintas, B. Sánchez, P. Andrés, A.M. Requejo, A. Encinas.
Infravaloración de la ingesta energética en un colectivo de jóvenes universitarias de Madrid.
Rev Clin Esp, 197 (1997), pp. 545-549
[8.]
Ll. Mennen, M. Jackson, J. Cade, J.C. Mbanya, L. Lafay, S. Sharma, et al.
Underreporting of energy intake in four populations of african origin.
Int J Obes, 24 (2000), pp. 882-887
[9.]
L. Lissner.
Measuring food intake in studies of obesity.
Public Health Nutr, 5 (2002), pp. 889-892
[10.]
E. Ravussin, B.A. Swinburn.
Pathophysiology of obesity.
Lancet, 340 (1992), pp. 404-413
[11.]
C. Maffeis, M. Zaffanello, Y. Schutz.
Relationship between physical inactivity and adiposity in prepubertad boys.
J Pediatr, 131 (1997), pp. 288-292
[12.]
M. Latí-Koski, P. Pietinen, M. Heliövaara, E. Vartiainen.
Associations of body mass index and obesity with physical activity, food choices, alcohol intake, and smoking in the 1982-1997 FINRISK Studies.
Am J Clin Nutr, 75 (2002), pp. 809-817
[13.]
A. Jiménez, P. Cervera, M. Bacardí.
Tabla de composición de alimentos.
Novartis Consumer Health SA, (2002),
[14.]
WHO (World Health Organization). Energy and protein requirements. Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. Geneva; 1985.
[15.]
M. Fogelholm, S. Männisto, E. Vartiainen, P. Pietinen.
Determinants of energy balance and overweight in Finland 1982 and 1992.
Int J Obes, 20 (1996), pp. 1097-1104
[16.]
R. Elosúa, J. Marrugat, L. Molina, S. Pons, E. Pujol.
Validation of the Minnesota leisure time physical activity questionnaire in Spanish men.
Am J Epidemiol, 139 (1994), pp. 1197-1209
[17.]
R. Elosúa, M. García, A. Aguilar, L. Molina, M.I. Covas, J. Marrugat.
Validation of Minnesota leisure time physical activity questionnaire in Spanish women.
Med Sci Sports Exerc, 32 (2000), pp. 1431-1437
[18.]
Sociedad Española de Nutrición Comunitaria (SENC).
Guías alimentarias para la población española.
Recomendaciones para una dieta saludable, IM&C SA, (2001),
[19.]
American Diabetes Association.
Evidence-Based Nutrition Principles and Recommendations for the treatment and prevention of diabetes and related complications.
Diabetes Care, 25 (2002), pp. S50-S60
[20.]
L.l. Serra, L. Ribas, A. Armas.
en nombre del equipo investigador ENCA. Ingesta de energía, nutrientes y riesgo de ingestas inadecuadas.
[21.]
M. Rubio, F. Babín, R. López de Carrión, A. Rueda, A. Avellaneda, S. Valor, et al.
Hábitos alimentarios en la población urbana de Madrid. Estudio EPCUM (I): Estimación de energía y macronutrientes.
Endocrinol Nutr, 47 (2000), pp. 205-210
[22.]
M. Rubio, F. Babín, R. López de Carrión, A. Rueda, A. Avellaneda, S. Valor, et al.
Hábitos alimentarios en la población urbana de Madrid. Estudio EPCUM (II): Estimación de energía y macronutrientes.
Endocrinol Nutr, 47 (2000), pp. 211-214
[23.]
P. Togo, M. Osler, T.I.A. Sorensen, B.L. Heitmann.
Food intake patterns and body mass index in observational studies.
Int J Obes, 25 (2001), pp. 1741-1751
[24.]
A.H.C. Goris, M.S. Westerterp-Plantenga, K.R. Westerterp.
Undereating and underrecording of habitual food intake in obese men: selective underreporting of fat intake.
Am J Clin Nutr, 71 (2000), pp. 130-134
[25.]
J. Sabaté.
Estimación de la ingesta dietética: métodos y desafíos.
Med Clin (Barc), 100 (1993), pp. 591-596
[26.]
D.A. Schoeller.
Limitations in the assessment of dietary energy intake by self-report.
Metabolism, 44 (1995), pp. 18-22
[27.]
G.R. Goldberg, A.M. Prentice, W.A. Coward, H.L. Davies, P.R. Murgatroyd, C. Wensing, et al.
Longitudinal assessment of energy expenditure in pregnancy by the doubly labelled water method.
Am J Clin Nutr, 57 (1993), pp. 494-505
[28.]
N.M. McKeown, N.E. Day, A.A. Welch, S.A. Runswick, R.N. Luben, A.A. Mulligan, et al.
Use of biological markers to validate self-reported dietary intake in a random sample of European prospective investigation into cancer United Kingdom Norfolk cohort.
Am J Clin Nutr, 74 (2001), pp. 188-196
[29.]
L. Lafay, A. Basdevant, M.A. Charles, M. Vray, B. Balkau, J.M. Borys, et al.
Determinants and nature of dietary underreporting in a free-living population: The Fleurbaix Laventie Ville Santé (FLVS) Study.
Int J Obes, 21 (1997), pp. 567-573
[30.]
K. Samaras, P.J. Kelly, M.N. Chiano, N. Arden, T.D. Spector, L.V. Campbell.
Genes versus environment. The relationship between dietary fat and total and central abdominal fat.
Diabetes Care, 21 (1998), pp. 2069-2076
[31.]
P. Froguel, P. Boutin.
Genetics of pathways regulating body weight in the development of obesity in humans.
Exp Biol Med, 226 (2001), pp. 991-996
[32.]
R.R. Pate, M. Pratt, S.N. Blair, W.L. Haskell, C.A. Macera, C. Bouchard, et al.
Physical activity and public health. A recommendation fron the Centers for Disease Control and Prevention and the American College of Sports Medicine.
JAMA, 273 (1995), pp. 402-407
[33.]
J.J. Zachwieja.
Exercise as treatment for obesity.
Endocrinol Metab Clin North Am, 25 (1996), pp. 965-988
[34.]
J.L. Gutiérrez-Fisac, J.R. Banegas, F. Rodriguez, E. Regidor.
Increasing prevalence of overweight and obesity among Spanish adults, 1987-1997.
Int J Obes, 24 (2000), pp. 1677-1682
[35.]
F.B. Hu, T.Y. Li, G.A. Colditz, W.C. Willet, J.E. Manson.
Television watching and other sedentary behaviors in relation to risk of obesity and type 2 diabetes mellitus in women.
JAMA, 289 (2003), pp. 1785-1791
[36.]
J.S. Garrow.
Exercise in the treatment of obesity: a marginal contribution.
Int J Obes, 194 (1995), pp. 126-129
[37.]
M.A. Van Baak, E. Van Mil, A.V. Astrup, N. Finner, L.F. Van Gaal, J. Hilsted, et al.
Leisure-time activity is an important determinant of long-term weight maintenance after weight loss in the Sibutramine trial on obesity reduction and maintenance (STORM trial).
Am J Clin Nutr, 78 (2003), pp. 209-214
[38.]
M.L. Irwing, Y. Yasui, C.M. Ulrich, D. Bowen, R.E. Rudolph, R.S. Schwartz, et al.
Effect of exercise on total and intra-abdominal body fat in postmenopausal women.
JAMA, 289 (2003), pp. 323-330
[39.]
P.D. Wood, M.L. Stefanick, P.T. Willians, W.L. Haskell.
The effects on plasma lipoproteins of a prudent weight-reducing diet, with or without exercise, in overweight men and women.
N Engl J Med, 325 (1991), pp. 461-466
Copyright © 2007. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Article options
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos