metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Projecte d'investigació
Journal Information

Congress

Congress content
Congress
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 - 16 June 2017
List of sessions
Communication
2. Projecte d'investigació
Full Text

284/43 - L'ADMINISTRACIÓ FARMACOLÒGICA ALS DOMICILIS

E. Castaño Péreza, C. Moreno Martina, T. Vila Parrotb, M. Biendicho Palaub, T. Alonso Sanchob i J. Cortes Genescab

aMetge Resident de Medicina Familiar i Comunitària. Centre de Salut de Balaguer. Lleida. bMetge de Família. Centre de Salut de Balaguer. Lleida.

Introducció: En la societat que tenim es difícil tenir informació sobre l’administració del fàrmacs prescrits per aquest motiu vam realitzar un estudi per avaluar-ho.

Objectius: Determinar si els fàrmacs prescrits s'administren correctament als domicilis dels pacients de la població pertanyent a l’àrea bàsica de l’ABS Balaguer amb medicació crònica

Disseny: Estudi retrospectiu observacional, d'una cohort de 230 pacients, seleccionats de manera aleatòria per professionals sanitaris d'una àrea bàsica. Anàlisi de la farmaciola domiciliaria i d'uns formularis (Morrisky-Green, Hermes i Herrera) i així garantir una lectura correcta referida a la bona administració farmacològica.

Cronograma: Des de desembre de 2015 fins a març 2017.

Emplaçament: ABS Balaguer (Lleida).

Material i mètodes: En una primera visita d’atenció primària, es valorarà si el subjecte compleix els criteris d’inclusió, es proposa la participació a l’estudi, els pacients consenten i es realitza la visita domiciliaria amb inspecció i inventari de la farmaciola i la realització dels testos.

Aplicabilitat: Millora els objectius terapèutics, la qualitat de vida del pacient i optimitzar els recursos econòmics destinats a tal efecte. Per això hem realitzat un estudi per delimitar el grau de compliment d'aquests.

Resultats esperats: Els dos testos tenen resultats molt similars de compliment (69% i 63%). Per constatar la realitat material de les asseveracions dels pacients vam avaluar les farmacioles domiciliaries, sense trobar diferències significatives entre complidors i no complidors segons els testos. Es va observar que els fàrmacs més consumits eren els analgèsics i psicofàrmacs (74% i 42%).

Aspectes ètic-legals: Tots els pacients consenten ser inclosos en el estudi.

Bibliografia

  1. Rodríguez Chamorro MÁ, García-Jiménez E, Amariles P, et al. Revisión de tests de medición del cumplimiento terapéutico utilizados en la práctica clínica. Aten Primaria. 2008;40:413-8.
  2. Carhuallanqui R, Diestra-Cabrera G, Tang-Herrera J, Málaga G. Adherence to pharmacotherapy in hypertensive outpatients attended at general hospital. Rev Med Hered. 2010;21(4).
  3. Martín Alfonso L, Grau Abalo JA. La investigación de la adherencia terapéutica como un problema de la Psicología de la Salud. Psicología y salud. 2004;14:89-99.
  4. Fernández Lisón LC, Barón Franco B, Vázquez Domínguez B, et al. Errores de medicación e incumplimiento terapéutico en ancianos polimedicados. 2006;30:280-83.
  5. Mendoza-Parra S, Merino JM, Barriga OA. Identificación de factores de predicción del incumplimiento terapéutico en adultos mayores hipertensos de una comunidad del sur de Chile. Rev Panam Salud Publica. 2009;25(2):105-12.
  6. Escamilla Fresnadillo JA, Castañer Niño O, Benito López S, et al. Reasons for therapy non-compliance in older patients taking multiple medication. Atención Primaria. 2008;40:81-5.
  7. Doucette WR, Vinel S, Pennathur P. Initial development of the Systems Approach to Home Medication Management (SAHMM) model. 2016.

Paraules clau: Administració. Fàrmacs. Domicili. Prescripció correcta.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos