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Available online 19 April 2023
Intoxication Associated with Ayahuasca Consumption, Characterization, and Comparative Analysis of the Beverage's Components: A Case Report
Intoxicación asociada con el consumo de ayahuasca, caracterización y análisis comparativo de los componentes de la bebida: un caso clínico
Edgar A. Estrella-Parraa, José G. Avila-Acevedoa, Ana M. García-Boresa, José C. Rivera-Cabrerab, Edgar F. Alarcón-Villaseñorc, Ivone Alejandre-Garcíad, Francisco J. Alarcón-Aguilare,
Corresponding author
aaaf@xanum.uam.mx

Corresponding author.
a Laboratorio de Fitoquímica, UBIPRO, FES-Iztacala, Universidad Nacional Autónoma de México, Tlalnepantla, Estado de México, Mexico
b Escuela Médico Militar, Departamento de Farmacología, Laboratorio de Cromatografía de Líquidos, Ciudad de México, Mexico
c ISSSTE, Ciudad de México, Mexico
d Instrumentos y Equipos Falcón, S.A. de C.V., Ciudad de México, Mexico
e Laboratorio de Farmacología, Departamento Ciencias de la Salud, Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Iztapalapa, Ciudad de México, Mexico
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Table 1. Metabolomic identification of young man plasma sample using KNIME analysis.
Abstract
Introduction

Ayahuasca is a psychotropic beverage from South America, derived from Banisteriopsis caapi and Psychotria viridis. The beverage contains alkaloids such as β-carbolines and dimethyltryptamine (DMT), which alter the psychoactive functions associated with perception and thought processes. Its consumption in the countries of origin, such as Brazil, Colombia, and Peru, is prevalent. Its use has been popularized worldwide, especially in the European Union and North America, where the ayahuasca samples are introduced from South America.

Objective

This article presents the case report of a Mexican ayahuasca user with clinical symptoms of poisoning.

Clinical case

A 24-year-old man, habitual consumer of ayahuasca, arrived at emergency room presenting cognitive decline and a fluctuating course of delirium, stupor, and disorientation. The patient's blood samples were compared using HPLC/ESI-MS/MS with the extract consumed, with other traditional Colombian ayahuasca samples, and with standard chemicals, aiming to determine whether the components of ayahuasca were present in the patient's blood. The same blood sample was subjected to a bioinformatics analysis (KNIME 4.4.2-version, based on OpenMS) to detect other drugs probably consumed by the patient.

Conclusions

The principal components of ayahuasca in the blood sample were identified: DMT, harmaline, harmine, harmol, bufotenine, and tetrahydro harmine. In addition, other narcotic drugs, such as 11-nor-9-carboxy-Δ(9)-tetrahydrocannabinol, amphetamine, and norcocaine, were also detected. The poisoning can be associated with ayahuasca consumption and its interaction with other drugs.

Keywords:
Ayahuasca
Intoxication
Psychotropic alkaloids
DMT
β-Carbolines
Resumen
Introducción

Ayahuasca es una preparación psicotrópica sudamericana de Banisteriopsis caapi y Psychotria viridis. El preparado contiene β-carbolinas y dimetiltriptamina (DMT), alcaloides que alteran las funciones psicoactivas asociadas con procesos de la percepción y el pensamiento. Su consumo es prevalente en los países de origen, como Brasil, Colombia y Perú. Sin embargo, su uso se ha popularizado mundialmente, sobre todo en Europa y en Estados Unidos.

Objetivo

Este artículo presenta el caso clínico de un mexicano usuario de ayahuasca con síntomas clínicos de envenenamiento.

Caso clínico

Un hombre de 24 años, consumidor habitual de ayahuasca, llegó a la sala de emergencias presentando deterioro cognitivo y un curso fluctuante de delirio, estupor y desorientación. La muestra sanguínea del paciente fue comparada con el extracto consumido, con otras muestras tradicionales de ayahuasca provenientes de Colombia y con estándares de carbolinas usando HPLC/ESI-MS/MS, con el objetivo de determinar si los componentes de ayahuasca estaban presentes en la sangre del paciente. La misma muestra sanguínea se sometió a un análisis bioinformático (KNIME versión 4.4.2, basada en OpenMS) para detectar otras drogas posiblemente consumidas por el paciente.

Conclusiones

En la sangre del paciente se lograron identificar los principales componentes de ayahuasca: DMT, harmalina, harmina, harmol, bufotenina y tetrahidro-harmina. Entre otras drogas de abuso, también se detectaron: 11-nor-9-carboxi-Δ-(9)-tetrahidrocannabinol, anfetamina y norcocaína. Aunque es posible asociar el envenenamiento del paciente con el consumo de ayahuasca, es necesario considerar que consumió también otras drogas.

Palabras clave:
Ayahuasca
Intoxicación
Alcaloides psicotrópicos
DMT
β-Carbolinas

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