Analyse the influence of the nutritional status of older patients undergoing emergency abdominal surgery on postoperative complications, mortality and mean length of hospital stay.
MethodsWe performed a longitudinal observational study including patients older than 80 years who underwent emergency surgery by the general surgery service for abdominal pathology, who were followed by the geriatrics service between September 2018 and May 2021. Malnutrition was diagnosed using Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) criteria, classifying patients as malnourished and normonourished. A comprehensive geriatric assessment was performed on patients, and postoperative complications, mean length of hospital stay and mortality in-hospital were recorded.
Results131 patients were included, 84 of them were malnourished and 47 normonourished. Mean age was 86±4.7 years. Malnourished patients had higher incidence of new-onset atrial fibrillation (odds ratio [OR]: 6.1, 95% confidence interval [CI]: 1.33–27.6, p<0.05), urinary tract infection (OR 4.72, 95% CI: 1.02–21.95, p<0.05) and bacteraemia (OR 3.51, 95% CI: 1.14–11.1, p<0.05), compared with normonourished patients. Surgical complications were more frequent in malnourished patients (OR 3.34, 95% CI: 1.5–7.44, p<0.05). Mean length of hospital stay in malnourished patients was longer (22.6 (±14.1)) compared with normonourished patients (15.3 (±11.9)) (p<0.005).
ConclusionMalnutrition in older patients (mean age 86 years old) undergoing emergency abdominal surgery is associated with a poorer clinical course; thus, it must be considered in the evaluation and follow-up of these patients.
Analizar la influencia del estado nutricional de los pacientes muy mayores sometidos a cirugía abdominal urgente en las complicaciones posoperatorias, así como en la mortalidad y en la estancia media hospitalaria.
MétodoSe realizó un estudio observacional y longitudinal. Se incluyeron a los pacientes mayores de 80 años intervenidos de manera urgente por patología abdominal por el Servicio de Cirugía General, que fueron seguidos por el servicio de Geriatría, entre septiembre de 2018 y mayo de 2021. Para el diagnóstico de desnutrición, se utilizaron los criterios de la Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM), clasificando a los pacientes en malnutridos y normonutridos. Se realizó una valoración geriátrica integral y se registraron las complicaciones posoperatorias, la estancia media y la mortalidad intrahospitalaria.
ResultadosSe incluyeron 131 pacientes, 84 malnutridos y 47 normonutridos. La edad media fue de 86±4,7 años. Los pacientes malnutridos presentaron mayor incidencia de fibrilación auricular de nueva aparición (odds ratio [OR]: 6,1; 95% intervalo de confianza [IC]: 1,33-27,6; p <0,05), infección del tracto urinario (OR: 4,72; 95% IC: 1,02-21,95; p <0,05) y bacteriemia (OR: 3,51; 95% IC: 1,14-11,1; p <0,05). Las complicaciones quirúrgicas fueron más frecuentes en los pacientes malnutridos (OR: 3,34; 95% IC: 1,5-7,44; p <0,05). La estancia media de los malnutridos fue mayor, siendo 22,6 (± 14,1) en comparación con los normonutridos de 15,3 (± 11,9) días (p <0,005).
ConclusionesLa desnutrición en pacientes muy mayores (mediana de edad de 86 años) sometidos a cirugía abdominal urgente se asocia con peor curso clínico; por lo que debe ser considerado en la evaluación y seguimiento de estos pacientes.