Los estudios realizados en España proponen que la ingesta de yodo de las mujeres embarazadas está por debajo de los requerimientos nutricionales. Con este estudio se pretende conocer el estado nutricional de yodo en una población de mujeres embarazadas de Madrid.
Pacientes y métodoEstudio prospectivo de una cohorte de 112 mujeres gestantes con enfermedad endocrina entre enero y septiembre de 2004.
ResultadosLa yoduria fue 101,5 (60,25-176,75) μg/l. Sólo el 30,4% de las mujeres mostraban suficiencia de yodo (yoduria > 160μg/l). La tirotropina fue 2,1 (1,12-2,95) μU/ml; la tiroxina libre, 0,87 (0,77-1) ng/dl; los anticuerpos antitiroglobulina y los anticuerpos antiperoxidasa, positivos en el 5,4 y el 19,6% respectivamente. En el análisis bivariable, el consumo de sal yodada se asoció con la suficiencia de yodo (odds ratio [OR] = 3,6; intervalo de confianza [IC] del 95%, 1,45-8,93). El 41,3% de las consumidoras de sal yodada presentaron yodurias > 160μg/l, frente al 16,3% de las no consumidoras (p=0,004). No hubo asociación entre suficiencia de yodo y antecedentes familiares de enfermedad tiroidea, bocio, tratamiento con levotiroxina, tirotropina, tiroxina libre, anticuerpos antitiroglobulina ni anticuerpos antiperoxidasa. En el análisis multivariable, la OR ajustada del consumo de sal yodada sobre la suficiencia nutricional de yodo fue 3,92 (1,46-10,53; p=0,008).
ConclusionesEn esta muestra, el 69,6% de las gestantes presentaron yodurias < 160μg/l. El consumo de sal yodada se asoció a suficiencia de yodo. En esta cohorte no encontramos asociación de suficiencia de yodo con positividad de anticuerpos antitiroglobulina y anticuerpos antiperoxidasa ni con concentraciones de tirotropina y tiroxina libre.
Studies performed in Spain suggest that iodine intake in pregnant women is below nutritional requirements. This study was designed to determine the degree of iodine nutrition during pregnancy in women from Madrid.
Patients and methodA prospective study of 112 pregnant women with endocrinological disorders was performed between January 2004 and September 2004.
ResultsThe urinary iodine level was 101.5μg/l (60.25-176.75). Only 30.4% of the women showed adequate urinary iodine levels (higher than 160μg/l). Serum thyroid-stimulating hormone (TSH) and free thyroxine (FT4) concentrations were 2.1μU/ml (1.12-2.95) and 0.87μg/dl (0.77- 1), respectively. Antithyroglobulin (TgAb) and antiperoxidase (TPOAb) antibody values were positive in 5.4% and 19.6%, respectively. In the bivariate analysis, iodized salt intake was associated with iodine sufficiency (OR=3.6; 95% CI, 1.45-8.93). A total of 41.3% of women with iodized salt intake had urinary iodine levels higher than 160 μg/l compared with 16.3% of those not consuming iodized salt (p=0.004). No association was found between iodine sufficiency and a family history of thyroid disease, the presence of goiter, levothyroxine treatment, TSH, FT3, FT4, TPOAb or TgAb. In the multivariate analysis, the adjusted OR for the association between intake of iodized salt and iodine sufficiency was 3.92 (1.46-10.53; p=0.008).
ConclusionsIn this sample, 69.6% of the pregnant women showed urinary iodine levels lower than 160 μg/l. Intake of iodized salt was associated with iodine sufficiency. We found no correlation between urinary iodine levels and TSH, FT4, FT3, or antibody positivity.