metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya COMUNICACIONES.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
1. COMUNICACIONES.
Texto completo

421/92 - DAR CHABAB: LA CASA DELS JOVES, 6 MESOS DE COL·LABORACIÓ

A. Martínez Satorres1, N. Turmo Tristan1, Y. Canovas Zaldua1, Y. García Fernández1, D. Rodriguez Plaza2, A. Fito Mauricio2

1Metge de Família. CAP Carles I. Barcelona. 2Medicina. Hospital Universitari Vall d'Hebron. Barcelona.

Objectius/Objetivos: Acompanyar i facilitar la inclusió a la comunitat i sistema sanitari de joves migrants en situació de vulnerabilitat a través de l'acollida i el vincle.

Metodologia/Metodología: Es crea al barri del nostre Centre d'Atenció Primària (CAP) un centre pilot que ofereix serveis bàsics i primera acollida a joves de 12 a 21 anys (majoritàriament homes marroquins majors de 18 anys). Horari diürn, donen higiene, menjar i ajuda psicològica i psiquiàtrica entre d'altres. La majoria dels joves dorm al carrer, i alguns en albergs municipals. Aquest centre i el servei que en ell s'ofereix, vol ser generador d'oportunitats a partir d'atenció personalitzada amb un equip de professionals multidisciplinar. Per la situació irregular, aquests joves no tenen accés a la sanitat pública. Mitjançant ajuntament i departament de salut, s'estableix col·laboració amb el CAP, designant dues metgesses de família als 25 participants. En sis mesos hem atès 25 joves, tots homes d'origen marroquí, entre 18 i 21 anys. Consulten per patologia aguda que resol en una o poques visites. S'ha aplicat el protocol d'atenció a l'immigrant del CAP en els pacients en què no s'havia realitzat prèviament.

Resultats/Resultados: S'han detectat alguns casos lleus de parasitosis intestinals. No altres malalties importades ni tuberculosi. Els casos que requereixen seguiment psico/psiquiàtric o d'addiccions, aquesta atenció es realitza en el propi centre d'acollida. No sobrecàrrega agendes ni augmenta la despesa sanitària. Consulten poc i essencialment per patologia aguda.

Conclusions/Conclusiones: La vinculació al CAP d'aquest centre pilot no suposa una sobrecàrrega per a l'equip i és beneficiós tant a nivell individual com comunitari convertint-se en un actiu de salut del barri. Malgrat un vincle curt permet conèixer als immigrants l'accés i funcionament del sistema sanitari, beneficiant a tots.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos