covid
Buscar en
Revista Clínica de Periodoncia, Implantología y Rehabilitación Oral
Toda la web
Inicio Revista Clínica de Periodoncia, Implantología y Rehabilitación Oral Métodos de Evaluación del Rendimiento Masticatorio. Una Revisión
Información de la revista
Vol. 3. Núm. 1.
Páginas 51-55 (abril 2010)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 3. Núm. 1.
Páginas 51-55 (abril 2010)
Open Access
Métodos de Evaluación del Rendimiento Masticatorio. Una Revisión
A Review of Different Masticatory Performance Tests
Visitas
3637
S. Schott Börger1,
Autor para correspondencia
sebaschott@hotmail.com

Correspondencia autor.
, D. Ocaranza Tapia2, K. Peric Cáceres2, I. Yévenes López3, F. Romo Ormazábal1,2, R. Schulz Rosales1, M.A. Torres-Quintana1,4
1 Clínica Odontológica del Adulto, Facultad de Odontología Universidad de Chile. Chile
2 Departamento de Prótesis, Facultad de Odontología Universidad de Chile. Chile
3 Departamento de Ciencias Químicas y Físicas, Facultad de Odontología Universidad de Chile. Chile
4 Departamento de Patología, Facultad de Odontología Universidad de Chile. Chile
Este artículo ha recibido

Under a Creative Commons license
Información del artículo
Resumen

Desde comienzos del siglo pasado han sido utilizados una amplia variedad de métodos para evaluar el rendimiento masticatorio. Existen tests que usan alimentos naturales como material de prueba, otros utilizan alimentos artificiales; además se han propuesto distintos sistemas de procesamiento del material triturado, como el tamizado fraccional, espectrofotométrico, de aire comprimido, observación de área, concentración de azúcar, fotométrico y escaneo óptico. En este trabajo se describen y discuten algunos métodos de trascendencia en la historia de la evaluación del rendimiento masticatorio.

Palabras clave:
Tests masticatorios
función masticatoria
rendimiento masticatorio
Abstract

Masticatory performance has been assessed with varying methods throughout last century. Some of them use natural food as a test material and some others use arti cial components instead of food. There have also been proposed various systems of processing the crushed material, such as fractional sieving, spectrophotometric analysis, compressed air, area observation, sugar concentration, photometric and optical scanning. This paper describes and discusses some relevant methods in the history of the evaluation of masticatory performance.

Key words:
Masticatory tests
masticatory function
masticatory performance
El Texto completo está disponible en PDF
Referencias Bibliográficas
[1.]
A. van der Bilt, L.W. Olthoff, F. Bosman, S.P. Oosterhaven.
Chewing performance before and after rehabilitation of post-canine teeth in man.
J Dent Res, 73 (1994), pp. 1677-1683
[2.]
A. van der Bilt, L.W. Olthoff, F. Bosman, S.P. Oosterhaven.
The effect of missing postcanine teeth on chewing performance in man.
Arch Oral Biol, 38 (1993), pp. 423-429
[3.]
C. Escudeiro Santos, O. de Freitas, A.C. Spadaro, W. Mestriner-Junior.
Development of a colorimetric system for evaluation of the masticatory efficiency.
Braz Dent J, 17 (2006), pp. 95-99
[4.]
G. Boretti, M. Bickel, A.H. Geering.
A review of masticatory ability and efficiency.
J Prosthet Dent, 74 (1995), pp. 400-403
[5.]
R.S. Manly, L.C. Braley.
Masticatory performance and efficiency.
J Dent Res, 29 (1950), pp. 448-462
[6.]
A. Manns, G. Díaz.
Sistema Estomatognático. Facultad de Odontología - Universidad de Chile.
Capítulo II, 249 (1995), pp. 59-90
[7.]
H. Sato, K. Fueki, S. Sueda, S. Sato, T. Shiozaki, M. Kato, et al.
A new and simple method for evaluating masticatory function using newly developed artificial test food.
J Oral Rehabil, 30 (2003), pp. 68-73
[8.]
M. Demers, J. Bourdages, J.M. Brodeur, M. Benigeri.
Indicators of masticatory performance among elderly complete denture wearers.
J Prosthet Dent, 75 (1996), pp. 88-93
[9.]
M. Schimmel, P. Christou, F. Herrmann, F. Müller.
A two-colour chewing gum test for masticatory efficiency: development of different assessment methods.
J Oral Rehabil, 34 (2007), pp. 671-678
[10.]
K. Ikebe, K. Morii, K. Matsuda, T. Nokubi.
Discrepancy between satisfaction with mastication, food acceptability, and masticatory performance in older adults.
Int J Prosthodont, 20 (2007), pp. 161-167
[11.]
L.J. Pereira, M.B. Duarte Gaviao, A. van der Bilt.
Influence of oral characteristics and food products on masticatory function.
Acta Odontol Scand, 64 (2006), pp. 193-201
[12.]
M. Tatematsu, T. Mori, T. Kawaguchi, K. Takeuchi, M. Hattori, I. Morita, et al.
Masticatory performance in 80-year-old individuals.
Gerodontology, 21 (2004), pp. 112-119
[13.]
Z. Krysinski, T. Ludwiczak, J. Mucha.
Comparative investigations of selected methods of evaluating the masticatory ability.
J Prosthet Dent, 46 (1981), pp. 568-574
[14.]
A. Nakasima, K. Higashi, M. Ichinose.
A new, simple and accurate method for evaluating masticatory ability.
J Oral Rehabil, 16 (1989), pp. 373-380
[15.]
J. Edlund, C.J. Lamm.
Masticatory efficiency.
J Oral Rehabil, 7 (1980), pp. 123-130
[16.]
A. Yurkstas, R.S. Manly.
Value of different test foods in estimating masticatory ability.
J Appl Physiol, 3 (1950), pp. 45-53
[17.]
A.F. Käyser, J.S. van der Hoeven.
Colorimetric determination of the masticatory performance.
J Oral Rehabil, 4 (1977), pp. 145-148
[18.]
E. Helkimo, G.E. Carlsson, M. Helkimo.
Chewing efficiency and state of dentition. A methodologic study.
Acta Odontol Scand, 36 (1978), pp. 33-41
[19.]
K.K. Kapur, S.D. Soman.
Masticatory performance and efficiency in denture wearers 1964.
J Prosthet Dent, 95 (2006), pp. 407-411
[20.]
T.E. Albert, P.H. Buschang, G.S. Throckmorton.
Masticatory performance: a protocol for standardized production of an artificial test food.
J Oral Rehabil, 30 (2003), pp. 720-722
[21.]
S.M. Omar, J.D. McEwen, S.A. Ogston.
A test for occlusal function The value of a masticatory efficiency test in the assessment of occlusal function.
Br J Orthod, 14 (1987), pp. 85-90
[22.]
M.R. Heath.
The effect of maximum biting force bone loss upon masticatory function dietary selection of the elderly.
Int Dent J, 32 (1982), pp. 345-356
[23.]
V. Anastassiadou, M.R. Heath.
The development of a simple objective test of mastication suitable for older people, using chewing gums.
Gerodontology, 18 (2001), pp. 79-86
[24.]
H.S. Gunne, B. Bergman, L. Enbom, J. Högström.
Masticatory efficiency of complete denture patients. A clinical examination of potential changes at the transition from old to new dentures.
Acta Odontol Scand, 40 (1982), pp. 289-297
[25.]
H.S. Gunne.
Masticatory efficiency. A new method for determination of the breakdown of masticated test material.
Acta Odontol Scand, 41 (1983), pp. 271-276
[26.]
A. van der Bilt, L.W. Olthoff, H.W. van der Glas, K. van der Weelen, F. Bosman.
A mathematical description of the comminution of food during mastication in man.
Arch Oral Biol, 32 (1987), pp. 579-586
[27.]
A.P. Slagter, L.W. Olthoff, F. Bosman, W.H. Steen.
Masticatory ability, denture quality, and oral conditions in edentulous subjects.
J Prosthet Dent, 68 (1992), pp. 299-307
[28.]
L.W. Olthoff, A. van der Bilt, F. Bosman, H.H. Kleizen.
Distribution of particle sizes in food comminuted by human mastication.
Arch Oral Biol, 29 (1984), pp. 899-903
[29.]
A.P. Slagter, L.W. Olthoff, W.H. Steen, F. Bosman.
Comminution of food by completedenture wearers.
J Dent Res, 71 (1992), pp. 380-386
[30.]
A.P. Slagter, F. Bosman, A. van der Bilt.
Comminution of two artificial test foods by dentate and edentulous subjects.
J Oral Rehabil, 20 (1993), pp. 159-176
[31.]
A. van der Bilt, H.W. van der Glas, F. Mowlana, M.R. Heath.
A comparison between sieving and optical scanning for the determination of particle size distributions obtained by mastication in man.
Arch Oral Biol, 38 (1993), pp. 159-162
[32.]
F. Al-Ali, M.R. Heath, P.S. Wright.
Simplified method of estimating masticatory performance.
J Oral Rehabil, 26 (1999), pp. 678-683
[33.]
F. Mowlana, R. Heath.
Assessment of masticatory efficiency: new methods appropriate for clinical research in dental practice.
Eur J Prosthodont Restor Dent, 1 (1993), pp. 121-125
[34.]
F. Mowlana, M.R. Heath, A. van der Bilt, H.W. van der Glas.
Assessment of chewing ef- ficiency: a comparison of particle size distribution determined using optical scanning and sieving of almonds.
J Oral Rehabil, 21 (1994), pp. 545-551
[35.]
J. Huggare, B. Skindhöj.
A new method for assessing masticatory performance: a feasibility and reproducibility study.
J Oral Rehabil, 24 (1997), pp. 490-495
[36.]
Y. Matsui, K. Ohno, K. Michi, H. Hata, K. Yamagata, S. Ohtsuka.
The evaluation of masticatory function with low adhesive colour-developing chewing gum.
J Oral Rehabil, 23 (1996), pp. 251-256
[37.]
I. Hayakawa, I. Watanabe, S. Hirano, M. Nagao, T. Seki.
A simple method for evaluating masticatory performance using a color-changeable chewing gum.
Int J Prosthodont, 11 (1998), pp. 173-176
[38.]
G. Schneider, B. Senger.
Coffee beans as a natural test food for the evaluation of the masticatory efficiency.
J Oral Rehabil, 28 (2001), pp. 342-348
[39.]
G. Schneider, B. Senger.
Clinical relevance of a simple fragmentation model to evaluate human masticatory performance.
J Oral Rehabil, 29 (2002), pp. 731-736
[40.]
S. Okiyama, K. Ikebe, T. Nokubi.
Association between masticatory performance and maximal occlusal force in young men.
J Oral Rehabil, 30 (2003), pp. 278-282
[41.]
K. Ikebe, K. Matsuda, K. Morii, M. Furuya-Yoshinaka, T. Nokubi, R.P. Renner.
Association of masticatory performance with age, posterior occlusal contacts, occlusal force, and salivary flow in older adults.
Int J Prosthodont, 19 (2006), pp. 475-481
[42.]
K. Ikebe, M. Amemiya, K. Morii, K. Matsuda, M. Furuya-Yoshinaka, M. Yoshinaka, et al.
Association between oral stereognostic ability and masticatory performance in aged complete denture wearers.
Int J Prosthodont, 20 (2007), pp. 245-250
[43.]
F.R. Gambarelli, M.D. Serra, L.J. Pereira, M.B. Duarte Gaviao.
Influence of measurement technique, test food, teeth and muscle force interactions in masticatory performance.
J Texture Stud, 38 (2007), pp. 2-20
[44.]
J. Bolivar Figueroa.
Test de Manly y área masticatoria funcional en pacientes infantiles con problemas de oclusión Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (1968),
[45.]
M. Pozo.
Valoración clínica de eficiencia masticatoria en pacientes portadores de prótesis parcial removible. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (1968),
[46.]
J.C. Castro.
Rendimiento masticatorio en la rehabilitació n del paciente desdentado completo, segú n tipo de superficie masticatoria Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (1988),
[47.]
A. Hermosilla Gamero.
Análisis comparativo del rendimiento masticatorio en pacientes desdentados parciales de extremo libre inferior, rehabilitados en base a tres técnicas distintas de impresiones funcionales Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (1993),
[48.]
S. León Araya.
Estudio comparativo de rendimiento masticatorio entre el plano de oclusión superior y el plano de oclusión inferior. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (1993),
[49.]
R. Schulz Rosales.
Piezografí a en la rehabilitació n del desdentado completo: su influencia sobre la funció n masticatoria. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (1993),
[50.]
Fantela.
Gonzá lez BS. Evaluació n del rendimiento masticatorio en pacientes portadores de sobredentaduras mandibulares retenidas por implantes oseointegrados. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista.
Universidad de Chile, Facultad de Odontología. Santiago, (1996),
[51.]
I.A. Palma Saavedra.
Rendimiento masticatorio en pacientes rehabilitados con pró tesis fija dentosoportada. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (2001),
[52.]
Salazar.
Muñ oz CM. Rendimiento masticatorio en pacientes rehabilitados con pró tesisfi ja implanto soportada. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (2001),
[53.]
F.M. Schiattino Cueto.
Eficiencia masticatoria en dentició n natural en relació n a la pé rdida de unidades funcionales oclusales. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (2001),
[54.]
M.E. Quinteros.
Estudio comparativo del rendimiento y la fuerza masticatoria máx ima funcional en pacientes portadores de pró tesis parcial removible dentomucosoportadoras y dentoimplantosoportadoras. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (2001),
[55.]
M.A. Cuevas Alvarado.
Evaluació n del rendimiento masticatorio e impacto en la calidad de vida en pacientes portadores de sobredentaduras mandibulares retenidas por implantes Tramonte (R) de carga inmediata. Trabajo de investigación Requisito para optar al título de Cirujano-Dentista. Universidad de Chile, Facultad de Odontología.
Santiago, (2003),
Copyright © 2010. Sociedad de Periodoncia de Chile, Sociedad de Implantología Oral de Chile y Sociedad de Prótesis y Rehabilitación Oral de Chile
Descargar PDF
Opciones de artículo