For 2016, around 32.5% of the population consumed alcoholic beverages. This is related to 1.6% of the disability-adjusted life years. Also, an association is described between trauma severity and a positive alcohol test on admission to the emergency room. In Colombia, the prevalence of alcohol consumption during the last year is 17.8–42.5%. However, the prevalence of alcohol consumption upon admission to emergency services is unknown. We aim to estimate the prevalence of alcohol consumption in cases admitted to an emergency room.
MethodsThis was a cross-sectional study. Data were collected during four months in an emergency room located in a fourth-level hospital. Researchers interviewed participants to complete a questionnaire, additionally, a qualitative alcohol test was carried out with an alcohol-sensor FST, and the AUDIT-C scale was used to screen for alcohol abuse.
ResultsIn 2524 patients, there was a prevalence of alcohol consumption on admission to the emergency room of 2.34%, and a median result of the quantitative test of 1.22mg/ml. We found that as ethanol levels increased, there was a greater potential for discrimination among the patients who identified themselves with potential risky consumption based on the scale score.
ConclusionsAlcohol consumption is associated with high morbidity in patients admitted to the emergency room. This can increase the burden of disease and affect the quality of life. It is pertinent to recognize alcohol consumption as a possible focus to mitigate the impact of this condition on the well-being of patients and resources allocation.
En 2016, alrededor del 32,5% de la población consumía bebidas alcohólicas. Esto se relaciona con el 1,6% de los años de vida ajustados por discapacidad. También se describe una asociación entre la gravedad del traumatismo y una prueba de alcohol positiva al ingreso a la sala de urgencias. En Colombia, la prevalencia de consumo de alcohol en el último año es del 17,8-42,5%. Sin embargo, se desconoce la prevalencia de consumo de alcohol al ingreso a los servicios de emergencia. Nuestro objetivo es estimar la prevalencia de consumo de alcohol en los casos ingresados en un servicio de urgencias.
MétodosEl presente estudio tiene un diseño transversal. Los datos fueron recolectados durante 4 meses en un servicio de urgencias ubicado en un hospital de cuarto nivel. Se entrevistó a los participantes para completar un cuestionario, además, se realizó una prueba cualitativa de alcohol con un sensor de alcohol FST y se utilizó la escala AUDIT-C para detectar el abuso de alcohol.
ResultadosEn 2.524 pacientes hubo una prevalencia de consumo de alcohol al ingreso a urgencias de 2,34% y una mediana de resultado de la prueba cuantitativa de 1,22mg/ml. Encontramos que, a medida que aumentaban los niveles de etanol, había un mayor potencial de discriminación entre los pacientes que se identificaban con un consumo potencial de riesgo según la puntuación de la escala.
ConclusionesEl consumo de alcohol se asocia a una alta morbilidad en los pacientes ingresados en urgencias. Esto puede aumentar la carga de la enfermedad y afectar la calidad de vida. Es pertinente reconocer el consumo de alcohol como un posible foco para mitigar su impacto en el bienestar de los pacientes y en la asignación de recursos.
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