We study the influence of humidity and its variations on human olfactory threshold for pyridine.
Material and methodOlfactory function was tested on 154 healthy volunteers without rhinosinusal pathology. Pyridine was used as odorant in 4 different concentrations to investigate the ability to detect the stimulus and the acuity in estimating its intensity. All subjects were exposed to 4 pre-set concentrations of pyridine and their ability to detect the stimulus and its intensity was assessed. We measured the variations in ambient humidity and evaluated its effects on the results.
ResultsA total of 154 healthy volunteers between 20 and 60 years old (69 men and 85 women) were tested for different concentrations of pyridine with an ambient humidity variation of 50% (20%). The mean humidity was 50.74% with a standard deviation of 4.95%. We did not find significant differences (P>05) for mean humidity measures between volunteers who detected the odorant and those who did not. Nor did we find significant differences when estimating intensity.
ConclusionsWe did not find any effect of ambient humidity variation between 42% and 67% on human olfactory sensitivity for pyridine.
Se estudia la influencia de la humedad y sus variaciones en el estudio de la sensibilidad olfativa humana a la piridina.
Material y métodoHemos estudiado la influencia de la humedad ambiental en la capacidad olfativa humana en un grupo de 154 voluntarios sin afecciones rinosinusales. Como sustancia odorante se usó piridina en cuatro concentraciones distintas, para estudiar la capacidad de detección del estímulo y la valoración de la intensidad. Todos los sujetos fueron expuestos a cuatro concentraciones fijas de piridina y se valoró la capacidad para detectar el estímulo y sus intensidades. Estudiamos las variaciones de la humedad ambiental y su influencia.
ResultadosSe sometió a 154 (69 varones y 85 mujeres) sujetos sanos de entre 20 y 60 años de edad a estímulos con piridina en condiciones de humedad ambiental del 50%±20%. Tuvimos una humedad media del 50,74% con una desviación media de 4,95%. No hay diferencias significativas (p >0,05) al comparar las humedades medias entre los que detectaron el estímulo y los que no. Tampoco hubo diferencias significativas al estudiar la intensidad del estímulo.
ConclusionesLas variaciones de humedad comprendidas entre el 42 y el 67% no influyen en la sensibilidad olfativa humana a la piridina.