metricas
covid
Buscar en
Clínica e Investigación en Arteriosclerosis
Toda la web
Inicio Clínica e Investigación en Arteriosclerosis Mejoría de la presión arterial en la obesidad mórbida tras dieta de muy bajo ...
Journal Information
Vol. 16. Issue 1.
Pages 18-22 (January 2004)
Share
Share
Download PDF
More article options
Vol. 16. Issue 1.
Pages 18-22 (January 2004)
Full text access
Mejoría de la presión arterial en la obesidad mórbida tras dieta de muy bajo contenido calórico
Visits
3015
E. Solá Izquierdo1
Corresponding author
solaeva@yahoo.es

Correspondencia: Eva Solá Izquierdo. Hospital Universitario Doctor Peset. Avda. Gaspar Aguilar, 90. 46017 Valencia. España.
, C. Morillas Ariño, S. Garzón Pastor, R. Royo Taberner, S. García Torres, A. Hernández Mijares
Sección de Endocrinología. Hospital Universitario Doctor Peset. Valencia. España
This item has received
Article information
Objetivos

Analizar la presencia de alteraciones de la presión arterial en pacientes con obesidad mórbida y la influencia de la reducción ponderal mediante intervención dietética sobre las mismas. Asimismo, valorar la influencia del sexo en la presencia de alteraciones de la presión arterial y en la respuesta a la intervención dietética.

Métodos

A todos los pacientes con obesidad mórbida (23 varones y 36 mujeres) se les realize una valoración antropométrica y de la presión arterial (presión arterial sistólica, diastólica, media y de pulso), antes y después de una intervención dietética alternando dietas de muy bajo contenido calórico con dietas hipocalóricas convencionales. Se compararon los resultados antes y después de la intervención dietética mediante la prueba de la t de Student para muestras pareadas (tras comprobar que se cumplían las condiciones de aplicación).

Resultados

La presencia de alteraciones de la presión arterial es muy elevada en pacientes con obesidad mórbida. Se consiguió una importante reducción ponderal tras intervención dietética (intervalo de confianza [IC] del 95%, 26,9-39,8 kg en varones y 13,5-20,3 kg en mujeres), especialmente en el sexo masculino. Esta reducción ponderal se acompañó de una mejoría de las cifras de presión arterial, descendiendo significativamente la presión arterial sistólica (PAS) en ambos sexos (IC del 95%, varones 4,1-28,1 mmHg; mujeres 1-13,7 mmHg), y la presión arterial diastólica (PAD) en las mujeres (IC del 95%, 0,4-30,5 mmHg).

Conclusiones

En pacientes con obesidad mórbida existe una elevada presencia de alteraciones de la presión arterial asociadas. Con la reducción ponderal obtenida mediante intervención dietética durante un año hemos conseguido una reducción significativa de estas alteraciones.

Palabras clave:
Obesidad mórbida
Dieta
Hipertensión arterial
Objectives

To analyze the presence of blood pressure disorders in patients with morbid obesity and the influence of weight loss achieved by diet on these disorders. To evaluate the influence of gender on the presence of blood pressure disorders and on the response to diet.

Methods

All patients with morbid obesity (23 men and 36 women) underwent anthropometric evaluation. Blood pressure (systolic and diastolic arterial, mean and pulse pressure) was evaluated before and after an intervention that alternated very-low caloric diets with conventional low caloric diets. The results before and after the intervention were compared using Student’s t-test for paired samples (after confirming that the conditions for its application were fulfilled).

Results

The presence of blood pressure disorders was high in patients with morbid obesity. Marked weight loss was achieved with diet, especially in men (95% confidence interval: 26.9 to 39.8 kg in men, and 13.5 to 20.3 kg in women). The presence of blood pressure disorders was considerably reduced after weight loss, with a significant decrease in systolic blood pressure in both sexes (95% confidence interval: men 4.1 to 28.1 mmHg, women 1 to 13.7 mmHg) and in diastolic blood pressure in women (95% confidence interval: 0.4 to 30.5 mmHg).

Conclusions

Patients with morbid obesity show a high prevalence of blood pressure disorders. A significant reduction in this prevalence was achieved with diet over one year.

Full text is only aviable in PDF
Bibliografía
[1.]
W.B. Kannel, R.B. D’Agostino, J. Cobb.
Effect of weight on cardiovascular disease.
Am J Clin Nutr, 63 (1996), pp. 445S-447S
[2.]
J. Stevens, J. Cai, E.R. Pamur, D.F. Williamson, M.J. Thun, J.L. Wood.
The effect of age on the association between body-mass index and mortality.
N Engl J Med, 338 (1998), pp. 1-7
[3.]
W.B. Kannel, N. Brand, J.J.J. Skinner, T.W. Dawber, P.M. McNamara.
The relation of adiposity to blood pressure and development of hypertension. The Framingham Study.
Ann Intern Med, 67 (1967), pp. 48-59
[4.]
T.B. Van Itallie.
Health implications of overweight and obesity in the United States.
Ann Intern Med, 103 (1985), pp. 983-988
[5.]
J.A. Kanaley, M.L. Andresen-Reid, L.V. Oenning, B.A. Kottke, M.D. Jensen.
Differential health benefits of weight loss in upper-body and lower-body obese women.
Am J Clin Nutr, 57 (1993), pp. 20-26
[6.]
E. Solá, C. Morillas, S. Garzón, R. Royo, A. Núñez, D. Bautista, et al.
Factores de riesgo cardiovascular en pacientes con obesidad mór- bida: influencia de la pérdida de peso.
Med Clin (Barc), 119 (2002), pp. 485-488
[7.]
J.B. Dixon, P.E. O’Brien.
Changes in comorbidities and improvements in quality of life after LAP-BAND placement.
Am J Surg, 184 (2002), pp. S51-S54
[8.]
National Task Force on the Prevention and Treatment of Obesity.
Jama, 270 (1993), pp. 967-974
[9.]
W. Ricart, F. González-Huix, V. Conde.
Evaluation of the nutritional status through determination of anthropometric parameters: new charts for the working population of Catalonia. Group for the Evaluation of body composition in the population of Catalonia.
Med Clin (Barc), 100 (1993), pp. 681-691
[10.]
Joint National Committee on detention evaluation, and treatment of high blood pressure. The sixth report of Joint National Committee.
Arch Intern Med, 157 (1997), pp. 2413-2446
[11.]
Dirección General de Planificación Sanitaria. Consenso para el control de la hipertensión arterial en España.
[12.]
S. Toubro, A. Astrup.
Randomised comparison of diets for maintaining obese subjects weight after major weight loss: ad lib, low fat, high carbohydrate diet vs fixed energy intake.
Bmj, 314 (1997), pp. 29-34
[13.]
C. Walton, B. Less, D. Crook, M. Worthington, I.F. Godsland, J.C. Stevenson.
Body fat distribution, rather than overall adiposity, influences serum lipids and lipoproteins in healthy men independently of age.
Am J Med, 99 (1995), pp. 459-464
[14.]
E. Ferrannini.
Physiological and metabolic consequences of obesity.
Metabolism, 44 (1995), pp. 15-17
[15.]
K. Osei.
Insulin resistance and systemic hypertension.
Am J Cardiol, 84 (1999), pp. 33-36
[16.]
M.T. Velasquez, R.G. Hoffmann.
Overweight and obesity in hypertension.
Q J Med New Series, 54 (1985), pp. 205-212
[17.]
D.E. Schotte, A.J. Stunkard.
The effects of weight reduction on blood pressure in 301 obese patients.
Arch Intern Med, 150 (1990), pp. 1701-1704
[18.]
H.E. Eliahou, A. Iaina, T. Gaon, J. Shochat, M. Modan.
Body weight reduction necessary to attain normotension in the overweight hypertensive patient.
Int J Obes, 5 (1981), pp. 157-163
[19.]
H.E. Eliahou, J. Laufer, A. Blau.
Effect of low-calorie diets on the sympathetic nervous system, body weight, and plasma insulin in overweight hypertension.
Am J Clin Nutr, 56 (1992), pp. 175S-178S
Copyright © 2004. Sociedad Española de Arteriosclerosis y Elsevier España, S.L.
Download PDF
Article options
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos