Coffee consumption has demonstrated an effect on the regulation of appetite, causing less hunger and/or greater satiety; however, its effects are not well known in woman with overweight or obesity. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of coffee consumption on hunger, satiety, sensory specific desire (SSD), and dietary intake in women with overweight or obesity.
MethodologyA randomized crossover clinical trial was realized in 3 sessions: in the first session a clinical history, anthropometric measurements and body composition analysis were performed; in sessions 2 and 3 the participants randomly consumed 240mL of coffee with 6mg/caffeine/kg of weight or 240mL of water along with a standardized breakfast. At fasting and every 30min after breakfast for the next 3h, appetite sensations and SSD were recorded using visual analog scales. Blood samples were taken at fasting, 30 and 180min after breakfast. Dietary intake was recorded in the rest of the intervention days.
ResultsIn the coffee intervention there was an increased desire for sweet foods, higher fructose intake during the rest of the day, and higher triglyceride levels than with the water intervention. No differences were detected in ghrelin or cholecystokinin.
ConclusionsCoffee consumption may lead to higher triglycerides and higher intake of simple sugars, mainly fructose, through changes in the SSD.
Clinical Trial Registration: https://clinicaltrials.gov/NCT05774119.
El consumo de café ha demostrado un efecto sobre la regulación del apetito, provocando menos hambre y/o mayor saciedad; sin embargo, sus efectos no son bien conocidos en mujeres con sobrepeso u obesidad. Por ello, este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto del consumo de café sobre el hambre, la saciedad, el deseo sensorial específico (DSE) y la ingesta alimentaria en mujeres con sobrepeso u obesidad.
MetodologíaSe realizó un ensayo clínico cruzado aleatorizado de 3 sesiones. En la primera sesión se realizó una historia clínica, mediciones antropométricas y análisis de composición corporal; en las sesiones 2 y 3 las participantes consumieron aleatoriamente 240mL de café con 6mg/cafeína/kg de peso o 240mL de agua junto con un desayuno estandarizado. En ayunas y cada 30 minutos después del desayuno durante las 3 horas siguientes, se registraron las sensaciones de apetito y el DSE mediante escalas análogas visuales. Se tomaron muestras de sangre en ayunas, 30 y 180 minutos después del desayuno. Se registró la ingesta dietética del resto del día después de las sesiones 2 y 3.
ResultadosEn la intervención con café se observó un mayor deseo de alimentos dulces, una mayor ingesta de fructosa durante el resto del día y niveles de triglicéridos más elevados que con la intervención con agua. No se detectaron diferencias en la grelina ni en la colecistoquinina.
ConclusionesEl consumo de café puede conducir a un aumento de los triglicéridos y a una mayor ingesta de azúcares simples, principalmente fructosa, a través de cambios en el DSE.
Registro de ensayo clínico: https://clinicaltrials.gov/NCT05774119.