Este trabajo analiza los factores de índole tanto interna como externa que pueden ser determinantes en la decisión de emprender actividades innovadoras en las empresas hosteleras. Para llevar a cabo la contrastación empírica de las hipótesis propuestas se ha utilizado un modelo de regresión logística binaria. El estudio empírico utiliza una muestra de 443 empresas que forman parte de la Encuesta de Innovación Tecnológica de las Empresas 2000. Los resultados confirman que existe una relación significativa y positiva entre las empresas grandes, la pertenencia a un grupo de empresas, determinados aspectos organizativos y la decisión de emprender actividades innovadoras en la industria hostelera.
This paper analyzes the determining factors of the innovation decision in the hospitality industry. To this end, we designed an original analytic model which considers the joint effect of both internal and external factors on the innovation decision in the hospitality industry. In order to test the proposed model, a binomial logistic regression was carried out. The empirical study is based on a sample of 443 Spanish firms, taken from the Technological Innovation Survey of Spanish firms 2000. Their results confirm a significant and positive relationship between the innovation decision in the hospitality industry and the factors of large firm size, belonging to a business group and certain organizational aspects.