metricas
covid
Buscar en
Revista Española de Geriatría y Gerontología
Toda la web
Inicio Revista Española de Geriatría y Gerontología Resultados de la aplicación de un protocolo de valoración nutricional en un ce...
Journal Information
Vol. 42. Issue S1.
Atención especializada en residencias geriátricas
Pages 86-88 (January 2007)
Share
Share
Download PDF
More article options
Vol. 42. Issue S1.
Atención especializada en residencias geriátricas
Pages 86-88 (January 2007)
Nota clínica
Full text access
Resultados de la aplicación de un protocolo de valoración nutricional en un centro sociosanitario
Efficacy of a nutritional assessment protocol in a nursing home
Visits
4024
Francisca Llinares-Telloa,
Corresponding author
llinares_fra@gva.es

Correspondencia: F. Llinares Tello. Colón, 123, 5.° D. 03570. Villajoyosa. Alicante. España.
, Elena Moreno-Guillamontb, Carmen Hernández-Pratsa, Ismael Pastor-Climentea, Salvador Escrivá-Moscardóa, Mary Martínez-Martínezb
a Servicio de Farmacia. Centro Sociosanitario La Florida. Alicante. España
b Dirección General de Servicios Sociales. Conselleria de Bienestar Social. Comunidad Valenciana. Valencia. España
This item has received
Article information
Resumen

El objetivo de este estudio consiste en determinar el estado nutricional de los 83 residentes de un centro sociosanitario y evaluar su evolución tras la aplicación del protocolo de valoración nutricional diseñado a tal efecto desde la Consejería de Bienestar Social de la Comunidad Valenciana. La muestra se clasificó según los hallazgos de índice de masa corporal (IMC), hipoalbuminemia y la aplicación del índice de riesgo nutricional geriátrico. Las intervenciones nutricionales consistieron en efectuar recomendaciones generales y seguimiento en caso de ausencia de desnutrición, la adecuación de dietas adaptadas trituradas en residentes con problemas de masticación-deglución y riesgo de broncoaspiración, la adecuación de nutrición enteral completa en residentes con catéter de alimentación nasogástrica y la instauración de suplementos nutricionales en casos de desnutrición severa. Transcurridos 3 meses se obtuvo un incremento del IMC medio, aunque no de manera significativa (p=0,168), y se redujo el porcentaje de residentes con desnutrición del 29 al 23%. Además, disminuyó el número de residentes que recibían suplementos nutricionales sin indicación, con un ahorro mensual estimado de 965 euros. La participación activa del equipo multidisciplinario en el seguimiento nutricional de los residentes, de forma coordinada y continua, contribuye a la consecución de un adecuado estado nutricional, mejorando el uso racional de la nutrición artificial en el entorno sociosanitario.

Palabras clave:
Protocolo de valoración nutricional
Nutrición enteral
Ancianos institucionalizados
Abstract

The aim of this study was to determine nutritional status in 83 residents of a nursing home and to evaluate outcomes after the application of a nutritional assessment protocol designed by the Department of Social Welfare of the autonomous community of Valencia (Spain).

The sample was classified according to body mass index (BMI), hypoalbuminemia and application of the geriatric nutritional risk index. Nutritional interventions consisted of applying general recommendations and follow-up in residents without malnutrition, providing adequate powdered diets in residents with chewing and swallowing disorders and risk of bronchoaspiration, adjusting total enteral nutrition in residents with nasogastric feeding tubes and initiating vitamin supplementation in residents with severe malnutrition.

After 3 months, the mean BMI showed a nonsignificant increase (P=.168), reducing the number of residents with malnutrition from 29% to 23%. The number of residents who received nutritional supplements without indication also decreased, resulting in an estimated saving of 965 euros. Active participation of the multidisciplinary team in the coordinated and continuous follow-up of nutritional status in residents contributed to achieving adequate nutritional status and improved the rational use of artificial nutrition in the nursing home.

Key words:
Nutritional assessment
Enteral nutrition
Elderly
Nursing homes
Full text is only aviable in PDF
Bibliografía
[1.]
J.C. Cornoni-Huntley, T.B. Harris, D.F. Everett, D. Albanes, M.S. Micozzi, T.P. Miles, et al.
An overview of body weight of older persons, including the impact on mortality. The National Health and Nutrition Examination Survey I-Epidemiologic follow-up study.
J Clin Epidemiol, 44 (1991), pp. 743-753
[2.]
N. Agarwal, F. Acevedo, L.S. Leighton, C.G. Cayten, C.S. Pitchumoni.
Predictive ability of various nutritional variables for mortality in elderly people.
Am J Clin Nutr, 48 (1988), pp. 1173-1178
[3.]
Protocolo de valoración nutricional de ancianos en centros sociosanitarios Consejería de Bienestar Social de la Comunidad Valenciana. Correo Farmacéutico. Documentos. Atención Farmacéutica, 25 de septiembre de 2006. Disponible en: http://www.correofarmaceutico.com/documentos/doc_atencionfarma.html
[4.]
M.E. Charlson, P. Pompei, K.L. Ales, C.R. MacKenzie.
A new method of classifying prognostic comorbidity in longitudinal studies: development and validation.
J Chronic Dis, 40 (1987), pp. 373-383
[5.]
O. Bouillanne, G. Morineau, C. Dupont, I. Coulombel, J.P. Vincent, I. Nicolis, et al.
Geriatric nutritional risk index: a new index for evaluating at-risk elderly medical patients.
Am J Clin Nutr, 82 (2005), pp. 777-783
[6.]
P. Codoñer, J.L. García, M. Cogollos, J.L. Gomis.
Establecimiento de un único modelo de atención farmacéutica en los centros sociosanitarios de la Comunidad Valenciana.
FAP, 3 (2005), pp. 73-79
[7.]
B. Pedrós, J.L. Comes, M.A. Martínez, J. Muelas.
Situación de la atención farmacéutica en los centros sociosanitarios públicos de la Comunidad Valenciana.
FAP, 3 (2005), pp. 16
[8.]
E. Keeler, D.A. Robalino, J.C. Frank, S.H. Hirsch, R.C. Maly, D.B. Reuben.
Cost effectiveness of outpatient geriatric assessment with an intervention to increase adherence.
Med Care, 37 (1999), pp. 1999-2006
[9.]
Milne AC, Potter J, Avenell A. Protein and energy supplementation in elderly people at risk from malnutrition (Cochrane review). En: The Cochrane Library, Issue 4, 2002. Oxford.
Copyright © 2007. Sociedad Española de Geriatría y Gerontología
Article options
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos