covid
Buscar en
Revista Española de Nutrición Humana y Dietética
Toda la web
Inicio Revista Española de Nutrición Humana y Dietética Efecto de los probióticos en el control de la obesidad en humanos: hipótesis n...
Journal Information
Vol. 16. Issue 3.
Pages 100-107 (July - September 2012)
Share
Share
Download PDF
More article options
Vol. 16. Issue 3.
Pages 100-107 (July - September 2012)
Revisión
Full text access
Efecto de los probióticos en el control de la obesidad en humanos: hipótesis no demostradas
Effects of Probiotics on Human Obesity Control: An Unproven Hypothesis
Visits
4767
Amparo Ariasa,
Corresponding author
amparoariasp@hotmail.com

Autor para correspondencia.
, Núria Macha,b
a Àrea de Ciències de la Salut, Institut Internacional de Postgrau, Universitat Oberta de Catalunya, Barcelona, España
b INRA, Département de Génétique Animale et Biologie Intégrative, Jouy-en-Josas, Francia
This item has received
Article information
Resumen

El presente trabajo tiene como objetivo esclarecer y contrastar las diferentes publicaciones que asocian los probióticos con la obesidad, además de profundizar en el papel del microbioma humano en enfermedades como la obesidad. Se realizó una extensa búsqueda de publicaciones científicas (estudios en modelos animales, celulares, ensayos clínicos y revisiones) en las bases de datos electrónicas especializadas PubMed central-NCBI, Elsevier Journal, Scielo España, Scirus y Science Direct para establecer el estado actual del potencial efecto de los probióticos en el control de la obesidad de las personas, así como la relación entre microbioma y obesidad. La microbiota intestinal y los probióticos producen un efecto positivo para la salud regulando las funciones inmunológicas del individuo y protegiéndolo de infecciones y procesos de inflamación crónica. Sin embargo, actualmente hay estudios con resultados dispares, que señalan (pero no confirman) a la microbiota intestinal como un nuevo factor que podría estar implicado en la regulación del peso corporal y las enfermedades asociadas a la obesidad. El Proyecto MetaHIT ha encontrado tres géneros de población genética en el microbioma intestinal humano, y dos de ellos (Bacteroides y Ruminococcus) podrían estar relacionados con la regulación del peso corporal de su hospedador. A pesar de que las relaciones causa-efecto entre la microbiota intestinal y la obesidad no están todavía bien establecidas, la manipulación intencionada de la microbiota intestinal a través de la dieta se propone como una posible nueva herramienta para prevenir o modificar el riesgo de obesidad y, en particular, las enfermedades metabólicas asociadas a esta. Se requieren más estudios clínicos en humanos para esclarecer el posible efecto que tienen los probióticos en el control del peso corporal.

Palabras Clave:
Obesidad
Microbioma
Probiótico
Control del peso corporal
Abstract

The objective of the present study is to review the different publications associated with probiotics and obesity, as well as to get some new insights regarding the role of the microbiome in diseases such as obesity. An extensive search for scientific publications (studies in animal models, cells, clinical trials and reviews) was performed in the following specialist computer databases (PubMed central (PMC)-NCBI, Elsevier Journal, Scielo Spain, Scirus, Science Direct) to establish the current status of the potential effect of probiotics in the control of obesity in humans, as well as the relationship between intestinal microbiota and obesity. The intestinal microbiota and oral probiotics have a positive effect on human health, as they can regulate the immune functions and protect from infections and chronic inflammatory processes. Although divergent results have recently been reported, it has been shown but not confirmed that intestinal microbiota might play a role as a new factor associated with the regulation of body weight and obesity-related diseases. The international MetaHIT project has shown that human microbiome populations can be grouped into three different enterotypes. Two of these enterotypes (Bacteroides and Ruminococcus) seem to encode functions related to obesity. Although the relationship between intestinal microbiota and obesity are not yet well established, the attempt to manipulate intestinal microbiota through diet is suggested as a new plausible approach to prevent, or modify the risk of, obesity and its related diseases. More clinical studies in humans are required to clarify the possible effect of probiotics on obesity.

Keywords:
Obesity
Metagenome
Probiotic
Body weight control
Full text is only aviable in PDF
Bibliografía
[1.]
J. Basulto, M. Manera, E. Baladia.
Postura del GREP-AEDN: la obesidad como enfermedad.
Act Diet, 12 (2008), pp. 98-99
[2.]
D. Raoult.
Probiotics and obesity: a link?.
Nat Rev Microbiol, 7 (2009), pp. 616
[3.]
M. Arumugam, J. Raes, E. Pelletier, et al.
Enterotypes of the human gut microbiome.
Nature, 473 (2011), pp. 174-180
[4.]
H. Ortiz, I. Galán, R. Martín López, et al.
Prevalencia de sobrepeso y obesidad y efectos en la mortalidad atribuible en la comunidad de Madrid.
Bol Epidemiol Com Madrid, 16 (2010),
[5.]
Ministerio de Sanidad y Política Social – Campaña 2007. Situación actual y tendencia en España [Internet] [actualizado 23 Oct 2007]. Disponible en: http://www.msps.es/campannas/campanas06/obesidadInfant3.htm
[6.]
J. Aranceta-Bartrina, L. Serra-Majem, M. Foz-Sala, et al.
Prevalence of obesity in Spain.
Med Clin (Barc), 125 (2005), pp. 460-466
[7.]
J.R. Banegas, E. Lopez-Garcia, J.L. Gutierrez-Fisac, et al.
A simple estimate of mortality attributable to excess weight in the European Union.
Eur J Clin Nutr, 57 (2003), pp. 201-208
[8.]
A. Zugasti Murillo, B. Moreno Esteban.
Obesidad, factor de riesgo cardiovascular.
Rev Esp Obes, 3 (2005), pp. 89-94
[9.]
J. Salas-Salvadó, M.A. Rubio, M. Barbany, et al.
Consenso SEEDO 2007 para la evaluación del sobrepeso y la obesidad y el establecimiento de criterios de intervención terapéutica.
Med Clin (Barc), 128 (2007), pp. 184-196
[10.]
M. Ashwell.
Concepto sobre los alimentos funcionales.
Ilsi Europe Concise Monograph Series [edición electrónica], (2002),
[11.]
W.H. Holzapfel, P. Haberer, J. Snel, et al.
Overview of gut flora and probiotics.
Int J Food Microbiol, 41 (1998), pp. 85-101
[12.]
G. Klein, A. Pack, C. Bonaparte, et al.
Taxonomy and physiology of probiotic lactic acid bacteria.
Int J Food Microbiol, 41 (1998), pp. 103-125
[13.]
FAO/OMS 2006. Probióticos en los alimentos. Estudio FAO Alimentación y Nutrición 85. Disponible en: ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0512s/a0512s00.pdf
[14.]
J.K. Collins, G. Thornton, G.O. O'Sullivan.
Selection of probiotic strains for human applications.
Int Dairy J, 8 (1998), pp. 487-490
[15.]
L. Morelli.
In vitro selection of probiotic lactobacilli: A critical appraisal.
Curr Issues Intestinal Microbiol, 1 (2000), pp. 59-67
[16.]
F. Guarner, G. Khan Aamir, J. Garisch, et al.
Equipo de Revisión. Guías prácticas: probióticos y prebióticos.
Organización Mundial de Gastroenterología, (2008),
[17.]
M. Aguilera Garca, J.M. Barberá Mateos, E. Diaz Ligia, et al.
Alimentos funcionales. Aproximación a una nueva alimentación. Inutcam.
Dirección General de Salud Pública y Alimentación, (2008),
[18.]
G.W. Tannock.
Analysis of the intestinal microflora A renaissance.
Antonie Van Leeuwenhoek, 76 (1999), pp. 265-278
[19.]
T. Mitsuoka.
Intestinal flora and aging.
Nutr Rev, 50 (1992), pp. 438-446
[20.]
B.R. Goldin.
Intestinal microflora: Metabolism of drugs and carcinogens.
Ann Med, 22 (1990), pp. 43-48
[21.]
P.D. Cani, R. Bibiloni, C. Knauf, et al.
Changes in gut microbiota control metabolic endotoxemia- induced inflammation in high-fat diet-induced obesity and diabetes in mice.
Diabetes, 57 (2008), pp. 1470-1481
[22.]
F. Bäckhed, H. Ding, T. Wang, et al.
The gut microbiota as an environmental factor that regulates fat storage.
Proc Natl Acad Sci USA, 101 (2004), pp. 15718-15723
[23.]
R.E. Ley, F. Bäckhed, P. Turnbaugh, et al.
Obesity alters gut microbial ecology.
Proc Natl Acad Sci USA, 102 (2005), pp. 11070-11075
[24.]
S.K. Mazmanian, C.H. Liu, A.O. Tzianabos, D.L. Kasper.
An immunomodulatory molecule of symbiotic bacteria directs maturation of the host immune system.
[25.]
A. Waldram, E. Holmes, Y. Wang, et al.
Top-down systems biology modeling of host metabotype- microbiome associations in obese rodents.
J Proteome Res, 8 (2009), pp. 2361-2375
[26.]
P.J. Turnbaugh, R.E. Ley, M.A. Mahowald, et al.
An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest.
Nature, 444 (2006), pp. 1027-1031
[27.]
P.J. Turnbaugh, F. Bäckhed, L. Fulton, et al.
Diet-induced obesity is linked to marked but reversible alterations in the mouse distal gut microbiome.
Cell Host Microbe, 3 (2008), pp. 213-223
[28.]
P.D. Cani, A.M. Neyrinck, F. Fava, et al.
Selective increases of bifidobacteria in gut microflora improves high-fat-diet-induced diabetes in mice through a mechanism associated with endotoxaemia.
Diabetologia, 50 (2007), pp. 2374-2383
[29.]
I.J. Onakpoya, P.P. Posadzki, L.K. Watson, et al.
The efficacy of long-term conjugated linoleic acid (CLA) supplementation on body composition in overweight and obese individuals: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials.
Eur J Nutr, 51 (2012), pp. 127-134
[30.]
E. Rosberg-Cody, C. Stanton, L. O’Mahony, et al.
Recombinant lactobacilli expressing linoleic acid isomerase can modulate the fatty acid composition of host adipose tissue in mice.
Microbiology, 157 (2011), pp. 609-615
[31.]
S. Dusko Ehrlich.
Probiotics– little evidence for a link to obesity.
Nat Rev Microbiol, 7 (2009), pp. 901
[32.]
N. Delzenne, G. Reid.
No causal link between obesity and probiotics.
Nat Rev Microbial, 7 (2009), pp. 901
[33.]
R.E. Ley, P.J. Turnbaugh, S. Klein, et al.
Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity.
Nature, 444 (2006), pp. 1022-1023
[34.]
A. Santacruz, M.C. Collado, C. Azcona, et al.
Weight loss influences gut microbial composition in overweight adolescents.
Obesity, 23 (2009), pp. 1-10
[35.]
P.J. Turnbaugh, M. Hamady, T. Yatsunenko, et al.
A core guts microbiome in obese and lean twins.
Nature, 457 (2009), pp. 480-484
[36.]
J. Ilmonen, E. Isolauri, T. Poussa, et al.
Impact of dietary counselling and probiotic intervention on maternal anthropometric measurements during and after pregnancy: A randomized placebo-controlled trial.
Clin Nutr, 30 (2011), pp. 156-164
[37.]
Y. Sanz, A. Santacruz, J. Dalmau.
Influencia de la microbiota intestinal en la obesidad y las alteraciones del metabolismo.
Acta Pediatr Esp, 67 (2009), pp. 437-442
[38.]
H. Bukowska, J. Pieczul-Mróz, M. Jastrzebska, K. Chelstowski, M. Naruszewicz.
Decrease in fibrinogen and LDL-cholesterol levels upon supplementation of diet with Lactobacillus plantarum in subjects with moderately elevated cholesterol.
Atherosclerosis, 137 (1998), pp. 437-438
[39.]
M. Naruszewicz, M.L. Johansson, D. Zapolska-Downar, H. Bukowska.
Effect of Lactobacillus plantarum 299v on cardiovascular disease risk factors in smokers.
Am J Clin Nutr, 76 (2002), pp. 1249-1255
[40.]
G. Kiessling, J. Schneider, G. Jahreis.
Long-term consumption of fermented dairy products over 6 months increases HDL cholesterol.
Eur J Clin Nutr, 56 (2002), pp. 843-849
[41.]
L.A. Simons, S.G. Amansec, P. Conway.
Effect of Lactobacillus fermentum on serum lipids in subjects with elevated serum cholesterol.
Nutr Metab Cardiovasc Dis, 16 (2006), pp. 531-535
[42.]
K.A. Greany, M.J. Bonorden, J.M. Hamilton-Reeves, M.H. McMullen, K.E. Wangen, W.R. Phipps, et al.
Probiotic capsules do not lower plasma lipids in young women and men.
Eur J Clin Nutr, 62 (2008), pp. 232-237
[43.]
P.D. Cani, E. Joly, Y. Horsmans, N.M. Delzenne.
Oligofructose promotes satiety in healthy human: a pilot study.
Eur J Clin Nutr, 60 (2006), pp. 567-572
[44.]
S.A. Abrams, I.J. Griffin, K.M. Hawthorne, K.J. Ellis.
Effect of prebiotic supplementation and calcium intake on body mass index.
J. Pediatr, 151 (2007), pp. 293-298
Copyright © 2012. Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas
Download PDF
Article options
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos