The aim of this study was to investigate the relationship between the dietary oxidative balance score (OBS), an indicator of oxidative stress, anthropometric measures and socioeconomic factors in women at low risk of cardiovascular disease.
MethodsThe participants’ 3-day dietary intake, demographic information, anthropometric measurements and blood pressure values were recorded, and the Framingham Risk Score (FRS) and OBS values were determined. Oxidative balance score consists of prooxidant and antioxidant scores. Prooxidant scores were calculated from red meat consumption, total iron and polyunsaturated fatty acid intake, alcohol and cigarette consumption parameters, while antioxidant scores were calculated by assessing cruciferous consumption, dietary total vitamin C, vitamin E, β-carotene, β-cryptoxanthin, β-carotene, β-cryptoxanthin, lycopene, lutein+zeaxanthin and selenium intake.
ResultsA total of 145 women were included in the study. Education level was associated with anthropometric measurements, income status with antioxidant and prooxidant scores, and exercise status with OBS (p<0.05). Weight, waist, hip, BMI, waist/hip, and waist/height ratio were significantly lower in subjects with low prooxidant score (p<0.05); there was no significant relationship between age, systolic, diastolic, FRS (p>0.05).
ConclusionThe study, conducted in healthy women, showed that dietary oxidative balance scoring is promising in preventing the development of CVD and reducing the burden of disease, and that prospective cohort studies should be conducted in this area.
El objetivo de este estudio fue investigar la relación entre la puntuación del balance oxidativo dietético (OBS), un indicador del estrés oxidativo, medidas antropométricas y factores socioeconómicos en mujeres con bajo riesgo de enfermedad cardiovascular.
MétodosSe registraron la ingesta dietética de 3 días, la información demográfica, las medidas antropométricas y los valores de presión arterial de los participantes, y se determinaron la puntuación de riesgo de Framingham (FRS) y los valores de OBS. La puntuación del equilibrio oxidativo consta de puntuaciones prooxidantes y antioxidantes. Las puntuaciones prooxidantes se calcularon a partir del consumo de carne roja, la ingesta total de hierro y ácidos grasos poliinsaturados y los parámetros de consumo de alcohol y cigarrillos, mientras que las puntuaciones antioxidantes se calcularon evaluando el consumo de crucíferas, la ingesta dietética total de vitamina C, vitamina E, β-caroteno, β-criptoxantina, β-caroteno, β-criptoxantina, licopeno, luteína+zeaxantina y selenio.
ResultadosUn total de 145 mujeres fueron incluidas en el estudio. El nivel de estudios se asoció con las medidas antropométricas, el nivel de ingresos con las puntuaciones de antioxidantes y prooxidantes, y el estado de ejercicio con la OBS (p<0,05). El peso, la cintura, la cadera, el IMC, la relación cintura/cadera y cintura/altura fueron significativamente inferiores en los sujetos con una puntuación prooxidante baja (p<0,05); no hubo relación significativa entre la edad, la presión sistólica, la presión diastólica y la FRS (p>0,05).
ConclusionesEl estudio, realizado en mujeres sanas, demostró que la puntuación del equilibrio oxidativo de la dieta es prometedora para prevenir el desarrollo de ECV y reducir la carga de enfermedad, y que deberían realizarse estudios prospectivos de cohortes en este ámbito.
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