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Clínica e Investigación en Arteriosclerosis (English Edition)
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Vol. 36. Núm. 5.
Páginas 269-277 (septiembre - octubre 2024)
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Páginas 269-277 (septiembre - octubre 2024)
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Relationship between dietary oxidative balance score, anthropometric measurements and socioeconomic factors in women at low risk of cardiovascular disease
Relación entre la puntuación del balance oxidativo de la dieta, las medidas antropométricas y los factores socioeconómicos en mujeres con bajo riesgo de enfermedad cardiovascular
Sanem Güvena,
Autor para correspondencia
guvensanemm@gmail.com

Corresponding author.
, Aylin Seylam Küşümlerb
a Department of Nutrition and Dietetics, Faculty of Health Sciences, Istanbul Rumeli University, Istanbul, Turkey
b Department of Nutrition and Dietetics, Faculty of Health Sciences, Istanbul Okan University, Istanbul, Turkey
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Table 1. Relationship between education status and anthropometric measures, FRS, pro- and antioxidant levels, and dietary OBS.
Table 2. Relationship between income status and anthropometric measurements, FRS, prooxidant, antioxidant and dietary OBS.
Table 3. Relationship between exercise status and anthropometric measurements, FRS, prooxidant, antioxidant and dietary OBS.
Table 4. Relationship of prooxidant, antioxidant and oxidative balance score with anthropometric measurements, blood pressure and FRS.
Table 5. Evaluation of the relationship between anthropometric measurements, blood pressure, prooxidant, antioxidant, dietary OBS and FRS.
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Abstract
Introduction

The aim of this study was to investigate the relationship between the dietary oxidative balance score (OBS), an indicator of oxidative stress, anthropometric measures and socioeconomic factors in women at low risk of cardiovascular disease.

Methods

The participants’ 3-day dietary intake, demographic information, anthropometric measurements and blood pressure values were recorded, and the Framingham Risk Score (FRS) and OBS values were determined. Oxidative balance score consists of prooxidant and antioxidant scores. Prooxidant scores were calculated from red meat consumption, total iron and polyunsaturated fatty acid intake, alcohol and cigarette consumption parameters, while antioxidant scores were calculated by assessing cruciferous consumption, dietary total vitamin C, vitamin E, β-carotene, β-cryptoxanthin, β-carotene, β-cryptoxanthin, lycopene, lutein+zeaxanthin and selenium intake.

Results

A total of 145 women were included in the study. Education level was associated with anthropometric measurements, income status with antioxidant and prooxidant scores, and exercise status with OBS (p<0.05). Weight, waist, hip, BMI, waist/hip, and waist/height ratio were significantly lower in subjects with low prooxidant score (p<0.05); there was no significant relationship between age, systolic, diastolic, FRS (p>0.05).

Conclusion

The study, conducted in healthy women, showed that dietary oxidative balance scoring is promising in preventing the development of CVD and reducing the burden of disease, and that prospective cohort studies should be conducted in this area.

Keywords:
Oxidative balance score
Framingham risk score
Anthropometric measurements
Resumen
Introducción

El objetivo de este estudio fue investigar la relación entre la puntuación del balance oxidativo dietético (OBS), un indicador del estrés oxidativo, medidas antropométricas y factores socioeconómicos en mujeres con bajo riesgo de enfermedad cardiovascular.

Métodos

Se registraron la ingesta dietética de 3 días, la información demográfica, las medidas antropométricas y los valores de presión arterial de los participantes, y se determinaron la puntuación de riesgo de Framingham (FRS) y los valores de OBS. La puntuación del equilibrio oxidativo consta de puntuaciones prooxidantes y antioxidantes. Las puntuaciones prooxidantes se calcularon a partir del consumo de carne roja, la ingesta total de hierro y ácidos grasos poliinsaturados y los parámetros de consumo de alcohol y cigarrillos, mientras que las puntuaciones antioxidantes se calcularon evaluando el consumo de crucíferas, la ingesta dietética total de vitamina C, vitamina E, β-caroteno, β-criptoxantina, β-caroteno, β-criptoxantina, licopeno, luteína+zeaxantina y selenio.

Resultados

Un total de 145 mujeres fueron incluidas en el estudio. El nivel de estudios se asoció con las medidas antropométricas, el nivel de ingresos con las puntuaciones de antioxidantes y prooxidantes, y el estado de ejercicio con la OBS (p<0,05). El peso, la cintura, la cadera, el IMC, la relación cintura/cadera y cintura/altura fueron significativamente inferiores en los sujetos con una puntuación prooxidante baja (p<0,05); no hubo relación significativa entre la edad, la presión sistólica, la presión diastólica y la FRS (p>0,05).

Conclusiones

El estudio, realizado en mujeres sanas, demostró que la puntuación del equilibrio oxidativo de la dieta es prometedora para prevenir el desarrollo de ECV y reducir la carga de enfermedad, y que deberían realizarse estudios prospectivos de cohortes en este ámbito.

Palabras clave:
Puntuación de equilibrio oxidativo
Puntuación de riesgo de Framingham
Medidas antropométricas

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