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Disponible online el 17 de diciembre de 2024
Hyperglycemia-related risk factors in enteral nutrition in non-critically ill patients
Factores de riesgo relacionados con la hiperglucemia en nutrición enteral en pacientes no críticos
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Esther Delgado-Garcíaa,b, Juan José López-Gómeza,b,
Autor para correspondencia
jjlopez161282@hotmail.com

Corresponding author.
, Rebeca Jiménez-Sahagúna,b, Emilia Gómez-Hoyosa,b, Ana Ortolá-Buiguesa,b, Paloma Pérez-Lópeza,b, Beatriz Torres-Torresa,b, Daniel A. De Luis-Romána,b
a Hospital Clínico Universitario de Valladolid, Universidad de Valladolid, Valladolid, Spain
b Centro de Investigación en Endocrinología y Nutrición (IENVA), Universidad de Valladolid, Valladolid, Spain
Este artículo ha recibido
Recibido 13 Junio 2024. Aceptado 30 Septiembre 2024
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Table 1. Comparison of variables in patients with NoHiperEN and HyperEN.
Table 2. Adjusted multivariate analysis remained as risk factors for the development of hyperglycaemia in enteral nutrition.
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Abstract
Introduction

Carbohydrate metabolism can change in hospitalized patients due to stress, or the use of enteral nutrition (EN). The aim of this study was to determine the risk factors triggering these changes.

Material and Methods

We conducted a retrospective observational study in non-diabetic patients with low levels of stress on EN. Five groups were categorized based on changes to the metabolism of hydrocarbons produced before or after EN: plasma glycemia prior to EN >126mg/dL (stress hyperglycemia – SH) (35.1%); plasma glycaemia prior to EN <126mg/dL (non-HE) (64.89%). Hyperglycemia with EN (HyperEN): at least, two capillary blood glucose readings >140mg/dL or 1 >180mg/dL during EN (71%); non-HyperEN: capillary blood glucose readings with EN <140mg/dL (29%).

Results

A total of 131 patients were included (45.8% men) with a median age of 81 (71–87) years. A total of 52 patients exceeded 180mg/dL at one measurement, and 24 patients required insulin detemir with a median of 16 (12–27) IU per day. Risk factors for HyperEN were identified as patient age (OR, 1.186; 95% CI, 1.051–1.341; p<0.01) and duration of nutritional treatment (OR, 1.320; 95% CI, 1.086–1.605; p<0.01).

Conclusions

Our study shows a high prevalence of carbohydrate metabolism disorders in hospitalized patients on total EN, with age and duration of nutritional treatment being the main risk factors.

Keywords:
Enteral nutrition
Carbohydrate metabolism disorders
Risk factors
Hyperglycemia in enteral nutrition
Diabetes
Resumen
Introducción

El metabolismo de los carbohidratos puede verse alterado en pacientes hospitalizados debido al estrés (HE) o al uso de nutrición enteral (NE). El objetivo de este estudio fue determinar los factores de riesgo que favorecen estas alteraciones.

Material y métodos

Estudio observacional retrospectivo en pacientes no diabéticos con bajo estrés en tratamiento con NE completa. Se diferenciaron cinco grupos según las alteraciones en el metabolismo hidrocarbonado producidas antes o después de la NE: glucemia plasmática antes de la NE >126mg/dl (HE) (35,1%); glucemia plasmática antes de NE <126mg/dl (NoHE) (64,89%). Hiperglucemia con NE (HiperNE): al menos dos lecturas de glucemia capilar superiores a 140mg/dl o una superior a 180mg/dl durante la NE (71%); No HiperNE: lecturas de glucemia capilar con NE inferiores a 140mg/dl (20%).

Resultados

Se incluyeron 131 pacientes (45,8% varones) con una mediana de edad de 81 (71-87) años. 52 pacientes excedieron los 180mg/dl en una determinación. 24 pacientes requirieron insulina detemir con una mediana de 16 (12-27) UI/día. Los factores de riesgo para HiperNE se identificaron como la edad del paciente (OR=1,186 IC95% 1,051-1,341; p<0,01); y la duración del soporte nu tricional (OR=1,320 IC95% 1,086-1,605; p<0,01).

Conclusiones

Nuestro estudio muestra una alta prevalencia de trastornos del metabolismo hidrocarbonado en pacientes hospitalizados con nutrición enteral completa, siendo la edad y la duración del soporte nutricional los principales factores de riesgo.

Palabras clave:
Nutrición enteral
Trastornos del metabolismo hidrocarbonado
Factores de riesgo
Hiperglucemia asociada a nutrición enteral
Diabetes

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