covid
Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Actualización en requerimientos nutricionales
Información de la revista
Vol. 54. Núm. S2.
Tratamiento con insulina: alternativas terapéuticas y su optimización
Páginas 17-29 (febrero 2007)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 54. Núm. S2.
Tratamiento con insulina: alternativas terapéuticas y su optimización
Páginas 17-29 (febrero 2007)
I curso sénior de nutrición de la SEEN
Acceso a texto completo
Actualización en requerimientos nutricionales
Update on nutritional requirements
Visitas
112650
G. Olveira Fuster
Autor para correspondencia
gabrielm.olveira.sspa@juntadeandalucia.es

Correspondencia: Dr. G. Olveira Fuster. Unidad de Nutrición Clínica y Dietética. 4.ª planta, pabellón A. Hospital Carlos Haya. Avda. Carlos Haya, s/n. 29010 Málaga. España.
, M. Gonzalo Marín
Unidad de Nutrición Clínica y Dietética. Servicio de Endocrinología y Nutrición. Hospital Regional Universitario Carlos Haya. Málaga. España
Este artículo ha recibido
Información del artículo

En esta revisión se pretende actualizar los conceptos y cifras de las recomendaciones nutricionales, con especial interés en las ingestas dietéticas de referencia publicadas por el Institute of Medicine de Estados Unidos, por su importancia y amplio uso internacional. También se actualizan las guías alimentarias (que hacen referencia a alimentos, no a nutrientes) más empleadas en España. Asimismo se repasan las recomendaciones de consumo de macronutrientes y micronutrientes en función de su papel en la prevención de enfermedades crónicas.

Palabras clave:
Ingestas dietéticas recomendadas
Ingestas dietéticas de referencia
Requerimientos energéticos
Guías alimentarias

This review aims to provide an update on the concepts and values of nutritional recommendations. Special emphasis is placed on the dietary reference intakes published by the Institute of Medicine in the USA because of their importance and wide international use. The dietary guidelines (referring to foodstuffs rather than nutritients) most widely used in Spain are also discussed. Likewise, the recommended intakes of macro- and micronutrients according to their roles in the prevention of chronic diseases are also reviewed.

Key words:
Recommended dietary allowances
Dietary reference intakes
Energy requirements
Dietary guidelines
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
FAO/WHO. Human vitamins and mineral requirements. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation. Bangkok, Thailand. FAO Rome, 2002. Disponible en: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/004/y2809e/y2809e00.pdf
[2.]
Scientific Committee on Food, SCF. Nutrient and Energy Intakes for the European Community. Opinion adopted by the SCF on 11 december 1992. Reports of the SCF, Thirty-First Series. European Commission, Luxemburg, 1993. Disponible en: http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out89.pdf
[3.]
J. Dwyer.
Old wine in new bottles? The RDA and the DRI.
Nutrition, 16 (2000), pp. 488-492
[4.]
Institute of Medicine.
Dietary reference intakes for calcium, phosforous, magnesium, vitamin D fluoride.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (1997),
[5.]
Institute of Medicine.
Dietary reference intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, pantotenic acid, biotin, choline.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (1998),
[6.]
Institute of Medicine.
Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium and carotenoids.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (2001),
[7.]
Institute of Medicine.
Dietary reference intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium and zinc.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (2002),
[8.]
Institute of Medicine.
Dietary Reference Intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, amino acids.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (2002),
[9.]
Institute of Medicine.
Dietary Reference Intakes for water, potassium, sodium, chloride, sulfate.
Food and Nutrition Board, National Academy Press, (2004),
[10.]
P. Trumbo, S. Schlicker, A.A. Yates, M. Poos.
Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids.
J Am Diet Assoc, 102 (2002), pp. 1621-1630
[11.]
A. García-Gabarra.
Ingesta de nutrientes: conceptos y recomendaciones internacionales (1.a parte).
Nutr Hosp, 21 (2006), pp. 291-299
[12.]
A. García-Gabarra.
Ingesta de nutrientes: conceptos y recomendaciones internacionales (2.a parte).
Nutr Hosp, 21 (2006), pp. 437-447
[13.]
Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Guías alimentarias para la población española. Madrid: IM&C; 2000.
[14.]
Departamento de Nutrición de la Universidad Complutense.
Ingestas recomendadas para la población española.
Universidad Complutense, (1994),
[15.]
Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación, SEDCA. Ingesta Recomendada de Nutrientes (IRN) o RDA para la población española. Madrid: 1994-1998.
[16.]
S.I. Barr, S.P. Murphy, M. Poos.
Interpreting and using the Dietary References Intakes in dietary assessment of individuals and groups.
J Am Diet Assoc, 102 (2002), pp. 780-788
[17.]
EURODIET. European diet and public health: the continuing challenge. Working party 1: Final report. Disponible en: http://eurodiet.med.uoc.gr
[18.]
National Institutes of Health. National Cholesterol Education Program Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III). National Heart, Lung, and Blood Institute. NIH Publication No. 02-5215, 2002.
[19.]
R.M. Krauss, R.H. Eckel, B. Howard, L.J. Appel, S.R. Daniels, R.J. Deckelbaum, et al.
AHA Dietary Guidelines: revision 2000: a statement for healthcare professionals from the Nutrition Committee of the American Heart Association.
Circulation, 102 (2000), pp. 2284-2299
[20.]
WHO. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation. WHO Technical Report Series, No. 916. Geneva: World Health Organization; 2003.
[21.]
R.M. Ortega Anta, A.M. Requejo Marcos, P. Andrés Carvajales, M.R. Redondo Sobrado, A.M. López Sobales, M.E. Quintas Herrero, et al.
El rombo de la alimentación: guía útil de la planificación de dietas ajustadas a las pautas recomendadas.
Nutr Clin, 26 (2006), pp. 31-39
[22.]
Martínez Álvarez JR, Arpe Muñoz C, Iglesias Rosado C, Pinto Fontanillo JA, Villarino Marín A, Castro Alija MJ, et al. La nueva rueda de los alimentos: su papel como recurso didáctico y en la promoción de una alimentación saludable. Madrid: Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación; 2006. Disponible en: www.nutricion.org
[23.]
V. Dapcich, G. Salvador Castell, L. Ribas Barba, C. Pérez Rodrigo, J. Aranceta Bartrina, L. Serra Majem.
Guía de la alimentación saludable.
Sociedad Española de Nutrición Comunitaria, (2004),
[24.]
United States Department of Agriculture's Center for Nutrition Policy and Promotion. Disponible en: http://mypyramid.gov/
[25.]
G. Olveira, S. González Romero.
Nutrición en el adulto.
Tratado de Nutrición. Tomo III, pp. 391-432
[26.]
L. Hooper, R.L. Thompson, R.A. Harrison, C.D. Summerbell, A.R. Ness, H.J. Moore, et al.
Risks and benefits of omega 3 fats for mortality, cardiovascular disease, and cancer: systematic review.
[27.]
R.J. Deckelbaum, S.R. Akabas.
n-3 Fatty acids and cardiovascular disease: navigating toward recommendations.
Am J Clin Nutr, 84 (2006), pp. 1-2
[28.]
A.J. Calañas-Continente.
Alimentación saludable basada en la evidencia.
Endocr Nutr, 52 (2005), pp. 8-24
[29.]
R. Meier, M.A. Gassull.
Consensus recommendations on the effects and benefits of fibre in clinical practice.
Clin Nutr Suppl, (2004), pp. 73-80
[30.]
H.F. Hendriks, A. Van Tol.
Alcohol.
Handb Exp Pharmacol, 170 (2005), pp. 339-361
[31.]
European Society of Hypertension-European Society of Cardiology: guidelines for management of arterial hypertension.
J Hypertens, 21 (2003), pp. 1011-1053
[32.]
Grupo de Trabajo del Ministerio de Sanidad y Consumo. Guía para la prevención de defectos congénitos. Madrid: Dirección General de Cohesión del S.N.S y Alta Inspección. Secretaría General de Sanidad; 2006.
[33.]
F.J. Díaz-Cadórniga, E. Delgado-Álvarez.
Déficit de yodo en España: situación actual.
Endocrinol Nutr, 51 (2004), pp. 2-13
[34.]
E.R. Miller, R. Pastor-Barriuso, D. Dalai, R.A. Riemersma, L.J. Appel, E. Guallar.
Meta-analysis: High-dosage vitamin E supplementation may increase all-cause mortality.
Ann Intern Med, 142 (2005), pp. 37-46
Copyright © 2007. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos