covid
Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición La grasa como factor de riesgo de obesidad en la población infantil
Información de la revista
Vol. 50. Núm. 6.
Páginas 198-210 (junio 2003)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 50. Núm. 6.
Páginas 198-210 (junio 2003)
Acceso a texto completo
La grasa como factor de riesgo de obesidad en la población infantil
Fat as a risk factor for obesity in the pediatric population
Visitas
9630
C. Vázquez
Autor para correspondencia
cvazquez.hrc@salud.madrid.org

Correspondencia: Dr. C. Vázquez. Servicio de Endocrinología y Nutrición. Hospital Ramón y Cajal. Ctra. Colmenar, Km 9. 28034 Madrid. España.
Servicio de Endocrinología y Nutrición. Hospital Ramón y Cajal. Madrid. España
Este artículo ha recibido
Información del artículo

La obesidad infantil es una enfermedad multisistémica de consecuencias devastadoras. Su importancia deriva de su persistencia en la edad adulta y de su asociación con el riesgo cardiovascular. No existe un consenso para la definición de obesidad en la población infantil y juvenil. Lo más aconsejable es utilizar los percentiles del índice de masa corporal (IMC) o los puntos de corte por edad y sexo propuestos por Cole. La prevalencia de la obesidad infantil es muy elevada en todo el mundo desarrollado, y aún lo es más su velocidad de incremento. Es necesario un ambiente favorable para que aparezca la obesidad y, de entre todos los componentes alimentarios, es el incremento en la ingesta de grasa el que ofrece un mayor paralelismo con el aumento de la prevalencia de la obesidad en los países desarrollados. La grasa es el macronutriente de mayor rendimiento energético y el que presenta una menor capacidad de atenuar su exceso de ingesta. Sin embargo, no todos los estudios epidemiológicos encuentran una relación entre la ingesta de grasa y la ganancia de peso. En la controversia sobre la “culpabilidad” de la grasa se puede hipotetizar que la ingesta de grasa es un factor de confusión y que la relación causal más fuerte entre ingesta y obesidad se produce con la densidad energética, ya que ésta influye en la saciedad y ha sido implicada en la regulación energética. La grasa, los azúcares solubles y la ausencia de fibra y agua aumentan la densidad energética de los alimentos. Los alimentos de la llamada comida rápida tienen una gran densidad energética y su consumo es elevado en la población infantil. En cualquier caso, las principales encuestas poblacionales españolas y de casi todos los países occidentales ponen de relieve el exceso de ingesta de grasa en la población general (> 40%) e infantil (> 42%), muy lejos de las recomendaciones, lo que se asocia con el desarrollo de enfermedades cardiovasculares y, hasta cierto punto, de algunos cánceres e hipertensión. Por todo ello, es importante tomar medidas para reequilibrar la alimentación infantil, restringiendo la cantidad de grasa, disminuyendo la densidad energética e incrementando los hidratos de carbono ricos en fibra. Para ello es imprescindible adoptar medidas industriales, educativas y sociosanitarias.

Childhood obesity is a multisystemic disease with potentially devastating consequences. The importance of this condition lies in its persistence in adulthood and its association with cardiovascular risk factors. Consensus on the definition of childhood obesity is lacking. Nevertheless, the use of body mass index percentiles or Cole's cut-off-points for age and sex is recommended. The prevalence of childhood obesity is high in developed countries and is rapidly increasing. Environmental factors play an important role in obesity and, among all the dietary factors involved in its rising prevalence, the most important in the developed world is increased fat intake. Fat is the macronutrient with the greatest caloric efficiency and the lowest capacity to attenuate excess intake. Nevertheless, not all epidemiological studies support the relation between fat and weight gain. Fat might be a confounding factor in the relationship between nutrition and obesity and the real causal factor may be caloric density, since it influences satiety and the energy regulatory system. Fat, soluble sugars and the absence of dietary fiber and water increase food's caloric density. Fast food is an outstanding example of food with high caloric density and its consumption is increasing among children. Nevertheless, the main epidemiological surveys carried out in Spain and almost all other western countries stress that fat intake in the adult and pediatric populations (> 40% and > 42%, respectively) is far in excess of recommended levels and that this excess is also related to cardiovascular disease and, to a certain extent, to some types of cancer and hypertension. For all these reasons, measures should be taken to restore balance to children's diets by reducing fat intake and energy density and increasing fiber-rich carbohydrates. To do this industrial, educational, and medical interventions are required.

Key words:
Childhood obesity
Prevalence
Dietary fat
Caloric density
Fast food
Palabras clave:
Obesidad infantil
Prevalencia
Grasa de la dieta
Densidad energética
Fast-food
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
D.S. Freedman, S.R. Srinivasan, D.W. Harsha, L.S. Webber, G.S. Berenson.
Relation of body fat patterning to lipid and lipoprotein concentrations in children and adolescents: the Bogalusa Heart Study.
Am J Clin Nutr, 50 (1989), pp. 930-939
[2.]
R. Unger, L. Kreeger, K. Christofel.
Childhood obesity. Medical and familial correlates and age of onset.
Clin Pediatr (Phila), 29 (1990), pp. 368-373
[3.]
L.D. Hammer, D.M. Wilson, I.F. Litt, J.D. Killen, C. Hayward, B. Minez, et al.
Impact of pubertal development on body fat distribution among white, hispanic and asian females adolescents.
J Pediatr, 118 (1991), pp. 975-980
[4.]
N.F. Chu, E.B. Rimm, D.J. Wang, H.S. Liou, S.M. Shieh.
Clustering of cardiovascular disease risk factors among obese schoolchildren: the Taipei Children Heart Study.
Am J Clin Nutr, 67 (1998), pp. 1141-1146
[5.]
T. Okada, Y. Sato, H. Yamazaki, F. Iwata, M. Hara, M. Misawa, et al.
Relationship between fat distribution and lipid and apolipoprotein profiles in young teenagers.
Acta Paediatr Jpn, 40 (1998), pp. 35-40
[6.]
D. Spielgelman, R.G. Israel, C. Bouchard, W.C. Willett.
Absolute fat mass, percent body fat and body-fat distribution: which is the real determinant of blood pressure and serum glucose?.
Am J Clin Nutr, 55 (1992), pp. 1033-1044
[7.]
WHO Consultation on obesity.
Obesity: preventing and managing the global epidemic.
[8.]
R. Kuczmarski, K. Flegal, S. Campbell, C. Johnson.
Increasing prevalence of overweight among USA adults. The National Health and Nutrition Examination Surveys (NHANES) 1969 to 1991.
JAMA, 272 (1994), pp. 205-214
[9.]
M. Foz, M. Barbany, X. Remesar, M. Carrillo, J. Aranceta, P.P. García Luna, et al.
Consenso SEEDO'2000 para la evaluación del sobrepeso y la obesidad, y el establecimiento de criterios de intervención terapéutica.
Med Clin (Barc), 115 (2000), pp. 587-597
[10.]
T.J. Cole.
The LMS method for constructing normalised growth standards.
Eur J Clin Nutr, 44 (1990), pp. 45-60
[11.]
T.J. Cole, M.C. Bellizzi, K.M. Flegal, W.H. Dietz.
Establishing a standard definition for child overweight and obesity worldwide: international survey.
BMJ, 320 (2000), pp. 1240-1243
[12.]
P. Deuremberg.
Universal cutt-off BMI points for obesity are not appropiate.
Br J Nutr, 85 (2001), pp. 135-136
[13.]
T.I. Sorensen, S. Sonne Holm.
Risk childhood of development of severe adult obesity: retrospective, population-based case-cohort study.
Am J Epidemiol, 127 (1988), pp. 104-113
[14.]
W.R. Clarke, R.M. Lauer.
Does childhood obesity track into adulthood?.
Crit Rev Food Sci Nutr, 33 (1993), pp. 423-430
[15.]
T. Gasser, A. Kneip, P. Ziegler, L. Molinari, A. Prader, R.H. Largo.
Development and outcome of indices of obesity in normal children.
Ann Hum Biol, 21 (1994), pp. 275-286
[16.]
F.E. Braddon, B. Rodgers, M.E. Wadsworth, J.M. Davies.
Onset of obesity in a 36 year birth cohort study.
BMJ (Clinical research ed.), 293 (1986), pp. 299-330
[17.]
D.S. Freedman, C.L. Shear, G.L. Burke, S.R. Srinivasan, L.S. Webber, D.W. Harsha, et al.
Persistence of juvenile-onset obesity over eigth years: the Bogalusa Heart Study.
Am J Public Health, 77 (1987), pp. 588-592
[18.]
H.O. Mossberg.
Overweight in children and youths-a 40-year follow up study.
Nord Med, 106 (1991), pp. 184-186
[19.]
W.H. Dietz.
Critical periods in chilhood for the development of obesity.
Am J Clin Nutr, 59 (1994), pp. 955-959
[20.]
M.F. Rolland-Cachera, M. Deheeger, F. Bellisle, M. Sempe, M. Guilloud-Batouille, E. Patois.
Adiposity rebound in children: a simple indicator for predicting obesity.
Am J Clin Nutr, 39 (1984), pp. 129-135
[21.]
J. Dwyer, K.A. Coleman, I. Valadian.
Body mass index from childhood to middle age: a 50-y follow-up.
Am J Clin Nutr, 56 (1992), pp. 14-18
[22.]
S.S. Guo, A.F. Roche, W.C. Chumlea, J.D. Gardner, R.M. Siervogel.
The predictive value of childhood body mass index values for overweight at age 35 y.
Am J Clin Nutr, 59 (1994), pp. 810-819
[23.]
PAIDOS'84.
Estudio epidemiológico sobre nutrición y obesidad infantil. Proyecto universitario.
[24.]
J. Aranceta.
Tendencias de consumo, hábitos alimentarios y estado nutricional de la población escolar de Bilbao [tesis doctoral].
[25.]
P.J. Nogueroles, M.A. Ruiz, J.M. Martínez, F.M. Calero.
Estudio epidemiológico de la obesidad infantil y adolescente en población infantil meridional española.
Enfermería Clínica, 2 (1992), pp. 22-27
[26.]
Consumo de alimentos y estados nutricional de la población escolar de la Comunidad de Madrid (CAENPE).
pp. 33-49
[27.]
T. Agorreta, M. Aguirre, C. Pérez, J. Aranceta.
Hábitos de consumo alimentario y estado nutricional de la población adolescente escolarizada en San Sebastián.
[28.]
L.L. Serra, L. Ribas, R. García, et al.
Avaluació de l'estat nutricional de la població catalana (1992-93).
[29.]
J. Quiles, J. Vioque.
Prevalencia de obesidad en la Comunidad Valenciana.
Med Clin (Barc), 106 (1996), pp. 529-533
[30.]
F. Martínez, F. Salcedo, F. Rodríguez Artalejo, V. Martínez, H.L. Domínguez, R. Torrijos.
Prevalencia de la obesidad y mantenimiento del estado ponderal tras un seguimiento de 6 años en niños y adolescentes: estudio de Cuenca.
Med Clin (Barc), 119 (2002), pp. 327-330
[31.]
M.J. Tormo, C. Navarro.
Factores de riesgo cardiovasculares en la región de Murcia. 1992 Serie Informes 20.
[32.]
J.L. Gutiérrez Fisac, E. Regidor, C. Rodríguez.
Prevalencia de la obesidad en España.
Med Clin (Barc), 102 (1994), pp. 10-13
[33.]
E. Locard, J. Gemelli.
The environment of the obese child. Comparison with a reference population.
Pediatrie, 44 (1989), pp. 35-39
[34.]
F. Ceratti, M. Garavaglia, L. Piatti, P. Brambilla, G.F. Rondanini, P. Bolla, et al.
Screening for obesity in a schoolchildren population of the 20th zone of Milan and a nutritional education intervention.
Epidemiol Prev, 12 (1990), pp. 1-6
[35.]
E.M. Nuutinen, J. Turtinen, T. Pokka, V. Kuusela, S. Dahlstrom, J. Viikari, et al.
Obesity in children, adolescents and young adults.
Ann Med, 23 (1991), pp. 41-46
[36.]
R.P. Troiano, K.M. Flegal.
Overweight children and adolescents: description, epidemiology and demographics.
Pediatrics, 101 (1998), pp. 497-504
[37.]
C.B. Ebbeling, D.B. Pawlak, D.S. Ludwig.
Childhood obesity: public health crisis, common sense cure.
[38.]
Epidemiology of obesity,
[39.]
J.C. Seidell, I. Deerenberg.
Obesity in Europe: prevalence and consequences for use of medical care.
Pharmacoeconomics, 5 (1994), pp. 38-44
[40.]
J.C. Seidell.
Time trends in obesity: an epidemiological perspective.
Horm Metab Res, 29 (1997), pp. 155-158
[41.]
C. Vázquez.
Epidemiología de la obesidad: estado actual en los países desarrollados.
Endocrinol Nutr, 46 (1999), pp. 302-315
[42.]
T.A. Nicklas, T. Baranowski, K.W. Cullen, G. Berenson.
Eating patterns, dietary quality and obesity.
J Am Coll Nutr, 20 (2001), pp. 599-608
[43.]
J.L. Gutiérrez Fisac.
Aumento de la prevalencia de obesidad en España.
Formación Continuada en Nutrición y Obesidad, 1 (1998), pp. 9-11
[44.]
M. Deheeger, M.F. Rolland-Cachera, M.D. Labadie, C. Rossignol.
Étude longitudinale de la croissance et de l'alimentation d`enfants examinés de l'âge de 10 mois à 8 ans.
Cahiers de Nutrition et Dietétique, 29 (1994), pp. 1-8
[45.]
M.F. Rolland-Cachera, Y. Spycherelle, J.P. Deschamps.
Evolution of pediatric obesity in France.
Int J Obesity, 16 (1992), pp. 5
[46.]
T.I.A. Sorensen, R.A. Price.
Secular trends in body mass index among danish yowg men.
Int J Obesity, 14 (1990), pp. 411-419
[47.]
R. Frisancho, P.N. Flegel.
Advanced naturation associated with centripetal fat pattern.
Hum Biol, 54 (1982), pp. 717-727
[48.]
P. Eveleth, J.M. Tanner.
Worlwide variation in human growth 2nd ed.
[49.]
M.F. Rolland-Cachera.
Prediction of adult body composition fron infant and child measurements.
Body composition techniques in health and disease, pp. 100-145
[50.]
S. Vol, J. Tichet, M.F. Rolland-Cachera.
Trends in the prevalence of obesity between 1980 and 1996 among french adults and children.
Int J Obes, 22 (1998), pp. S210
[51.]
G.S. Berenson, S.R. Srinivasan, W. Bao.
Precursors of cardiovascular risk in young adults from a biracial (black-white) population: the Bogalusa Heart Study.
Ann N Y Acad Sci, 28 (1997), pp. 189-198
[52.]
M. Hernández, J. Castellet, J.L. Narvaiza, J.M. Rincón, E. Ruiz, E. Sánchez, et al.
Curvas y tablas de crecimiento. Instituto de investigación sobre crecimiento y desarrollo. Fundación Faustino Orbegozo.
[53.]
J.L. Doña, A. Bueno, A. Martínez.
Estudio de los parámetros antropométricos peso, talla y perímetro cefálico en escolares de Málaga ciudad.
An Esp Pediatr, 3 (1990), pp. 229-232
[54.]
B. Moreno, S. Monereo, F.J. Moreno, M. Desco.
Curvas de crecimiento de los niños de la Comunidad Autónoma de Madrid.
Pediatría, 45 (1987), pp. 11-26
[55.]
M.L. Cilleruelo, E. Román, C. Vázquez, P. Martínez de Icaya, M.A. Jaunsolo, T. López del Val, et al.
Valoración antropométrica nutricional de la población escolar de la Comunidad de Madrid.
An Esp Pediatr, 43 (1995), pp. 407-412
[56.]
A.M. Rissanen, M. Heliövaara, P. Knekt, A. Reunanen, A. Aromaa.
Determinants of weight gain and overweight in adult Finns.
Eur J Clin Nutr, 45 (1991), pp. 419-430
[57.]
W.H. Dietz, S.L. Gortmaker.
Factors within the physical environment associated with childhood obesity.
Am J Clin Nutr, 39 (1984), pp. 619-624
[58.]
E. Ravussin, I. Harper, R. Rising, A.M. Fontvieille.
Human obesity is associated with lower levels of physical activity: results from doubly labelled water and gas exchanges.
FASEB J, 5 (1991), pp. A554
[59.]
R. Ferraro, V.L. Boyce, B. Swinburn, M. De Gregorio, E. Ravussin.
Energy cost of physical activity on a metabolic ward in relationship to obesity.
Am J Clin Nutr, 53 (1991), pp. 1368-1371
[60.]
L. Mo-suwan, C. Junjana, A. Puetpaiboon.
Increasing obesity in school children in a transitional society and the effect of the weight control program.
Southeast Asian J Trop Med Public Health, 24 (1993), pp. 590-594
[61.]
C.A. Monteiro, L. Mondini, A.L. de Souza, B.M. Popkin.
The nutritional transition in Brazil.
Eur J Clin Nutr, 49 (1995), pp. 105-113
[62.]
F. Delpeuch, B. Maire.
Obesity and developing countries of the south.
Med Trop (Mars), 57 (1997), pp. 380-388
[63.]
K. Steyn, L. Bourne, P. Jooste, J.M. Fourie, K. Rossouw, C. Lombard.
Anthropometric profile of a black population of the Cape peninsula in South Africa.
East Afr Med J, 75 (1998), pp. 35-40
[64.]
D.G. Schroeder, R. Martorell, R. Flores.
Infant and child growth and fatness and fat distribution in Guatemalan adults.
Am J Epidemiol, 149 (1999), pp. 177-185
[65.]
E. Locard, N. Mamelle, F. Muñoz, M. Miginiac, A. Billette, S. Rey.
Mode de vie de l'enfant et obésité das une population d'enfants de cinq ans.
Rev Epidem Santé Publ, 40 (1992), pp. 460-466
[66.]
J.K. Hewitt.
The genetics of obesity: what heve genetic studies told us about the environment.
Behav Genet, 27 (1997), pp. 353-358
[67.]
O. Bar-Or, J. Foreyt, C. Bouchard, K.D. Brownell, W.H. Dietz, E. Ravussin, et al.
Physical activity, genetic and nutritional considerations in childhood weight management.
Me dSci Sports Exerc, 30 (1998), pp. 2-10
[68.]
C. Vázquez, A.I. De Cos, P. Martínez, et al.
Nutrient and food consumption by ages and gender in school children from the comunity of Madrid (CAENPE).
Rev Clin Esp, 196 (1996), pp. 501-508
[69.]
L.A. Moreno, A. Sarria, A. Lazaro, M. Bueno.
Dietary fat intake and body mass index in spanish children.
Am J Clin Nutr, 72 (2000), pp. 1399-1403
[70.]
R. Leis, P. Pavon, T. Queiro, D. Racarey, R. Tojo.
Atherogenic diet and bloood lipid profiles in children and adolescents from Galicia. NW Spain.
The Galinut Study Acta Paeditrica, 88 (1999), pp. 19-23
[71.]
D.A. Schoeller.
Limitations in the assessment of dietary energy intake by self report.
Metabolism, 44 (1995), pp. 18-22
[72.]
F. Zurlo, S. Lillioja, A. Espósito del Puente, B.L. Nyomba, I. Raz, M.F. Saad, et al.
Low ratio of fat to carbohydrate oxidation as a predictor of weight gain: study of 24 hours respiratory quotient.
Am J Physiol, 259 (1990), pp. E650-E657
[73.]
A.M. Prentice.
Are all calories equal?.
Weight control: the current perspective, pp. 8-33
[74.]
Y. Schutz, J.P. Flatt, E. Jécquier.
Failure of dietary fat intake to promote fat oxidation: a factor favouring the development of obesity.
Am J Clin Nutr, 53 (1989), pp. 1124-1129
[75.]
M. Alfieri, J. Pomerlean, D.M. Grace.
A comparison of fat intake of normal weight moderately obese and severely obese subjects.
[76.]
V.T. Nguyen, D.E. Larson, R.K. Johnson, M.I. Goran.
Fat intake and adiposity in children of lean and obese parents.
Am J Clin Nutr, 63 (1996), pp. 507-513
[77.]
C. Vázquez, M. Gargallo, R.B. Pérez, M. Garrido, M. Martínez, A.I. De Cos, et al.
Influencia de la ingesta habitual de energía y nutrientes en el estado nutricional de escolares de 6 a 14 años.
Nutr Hosp, 3 (1992), pp. 217-225
[78.]
A. Kendall, D.A. Levitsky, B.J. Strupp, L. Lissner.
Weight loss on a low fat diet: consequence of the ”imprecission™ of the control of food intake in humans.
Am J Clin Nutr, 53 (1991), pp. 1124-1129
[79.]
Alimentación infantil y juvenil. Estudio enKid,
[80.]
A.I. De Cos.
Dieta mediterránea: Patrón de referencia en alimentación infantil? [tesis doctoral].
[81.]
D.E. Cummings, M.W. Schwartz.
Genetics and pathophysiology of human obesity.
[82.]
W.H.M. Saris, A. Astrup, A.M. Prentice, F.J.F. Zunft, X. Formiguera, W.P. Verbroeket-Van de Venne, et al.
Randomized controlled trial of changes in dietary carbohydrate/fat ratio versus complex carbohydrates on body weight and blood lipids. The CARMEN study. The carbohydrte ratio management in european national diets.
Int J Obes Relat Metab Disord, 24 (2000), pp. 1310-1318
[83.]
A. Astrup.
Dietary approaches to reducing body weight.
Baillière's Clin Endocrinol Metab, 13 (1999), pp. 109-120
[84.]
J. Salmeron, F.B. Mn, J.E. Mauson, M.J. Stampfer, G.A. Colditz, E.B. Rimm, et al.
Dietary fat intake and risk of type 2 diabetes in women.
Am J Clin Nutr, 73 (2001), pp. 1019-1026
[85.]
A.F. Heini, R.L. Weinsier.
Divergent trends in obesity and fat intake patterns: the american paradox.
Am J Med, 102 (1997), pp. 259-264
[86.]
E. Jecquier.
Is fat intake a risk factor for fat gain in children?.
J Clin Endocrinol Metab, 86 (2001), pp. 980-983
[87.]
R.J. Stubbs, C.G. Harbron, P.R. Murgatroyd, A.M. Prentice.
Covert manipulation of dietary fat and energy density: effect on substrate flux and food intake in men eating ad libitum.
Am J Clin Nutr, 62 (1995), pp. 316-329
[88.]
M.A. McCrory, P.J. Fuss, E. Saltzman, S.B. Roberts.
Dietary determinants of energy intake and weight regulation inhealthy adults.
J Nutr, 130 (2000), pp. S276-S279
[89.]
M.R. Yeomans, R.W. Grays, C. Mitchell, S. True.
Independent effects of palability and within-meal pauses onintake and appetite ratings in human volunteers.
Appetite, 29 (1997), pp. 61-76
[90.]
R.P. Troiano, R.R. Briefel, M.D. Carroll, K. Bialostosky.
Energy and fat intakes of childrenand adolescents in the United states: data form de National Health and Nutrition Examination Surveys.
Am J Clin Nutr, 72 (2000), pp. S1343-S1353
[91.]
S.A. French, M. Story, D. Neumark-Szteiner, J.A. Fulkernon, P. Hauman.
Fast food restaurant use among adolescents: associations with nutrient intake food, food choices and behavioral and phychosocial variables.
Int J Obesity, 25 (2001), pp. 1823-1833
[92.]
J.K. Binkley, J. Eales, M. Jekanowski.
The realtion between dietary change and rising US obesity.
Int J Obesity, 24 (2000), pp. 1032-1039
[93.]
T. Lopez del Val, C.F. Estívariz, P. Martínez de Icaya, M.A. Jaunsolo, D. del Olmo, C. Vázquez.
Consumo de dulces y snacks en la población escolar de la Comunidad Autónoma de Madrid.
Med Clin (Barc), 109 (1997), pp. 88-91
[94.]
J. Aranceta, C. Pérez, L.L. Serra, L. Ribas, J. Quiles, J. Vioque, et al.
Prevalencia de la obesidad en España. Informe preliminar.
[95.]
M. Ríos, E. Fluiters, L.F. Pérez Méndez, E.G. García-Mayor, R.V. García-Mayor.
Prevalence of childhood overweight in northwestern Spain. A comparative study of two periods with a ten years interval.
J Obes Relat Meatb Disord, 23 (1999), pp. 1995-1998
Copyright © 2003. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos