covid
Buscar en
Endocrinología y Nutrición
Toda la web
Inicio Endocrinología y Nutrición Los determinantes de la yoduria en una población escolar del sur de España
Información de la revista
Vol. 48. Núm. 4.
Páginas 104-109 (abril 2001)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 48. Núm. 4.
Páginas 104-109 (abril 2001)
Acceso a texto completo
Los determinantes de la yoduria en una población escolar del sur de España
Determinant factors of ioduria in a scholar population in the south of spain
Visitas
5734
M.C. Millón, F. Soriguer
Autor para correspondencia
soriguer@hch.sas.cica.es

Correspondencia: Dr. F.J.C. Soriguer Escofet. Chopera 6. 29018 Málaga
, R. Muñoz, I. Mancha, R. Gómez-Huelga, E. Goiburu, J.M. García Almeida, S. González-Romero, G. Rojo-Martínez
Servicio de Endocrinología y Nutrición. Hospital Civil. Complejo Hospitalario Carlos Haya. Málaga
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Antecedentes

La yoduria es un buen marcador de la ingesta de yodo. En los países desarrollados existe una yodoprofilaxis silente, como consecuencia de un creciente contacto con sustancias y alimentos yodados.

Objetivos

Conocer los determinantes ambientales de la yoduria en el curso de un estudio poblacional sobre deficiencia de yodo y bocio endémico.

Material y métodos

A 756 niños de la población escolar de la Axarquía aleatoriamente seleccionados se les realiza una exploración clínica y medición de yodo en orina y hormonas tiroideas en sangre. A 548 niños se les realizó una encuesta alimentaria y de otros factores ambientales que pudieran condicionar el aporte de yodo.

Resultados

La prevalencia de bocio ha sido del 37% y la mediana de yoduria, de 120 μg/l. Las siguientes variables han condicionado la yoduria de los niños: función tiroidea, procedencia geográfica, procedencia del agua de bebida, desinfección local de heridas recientes y muy especialmente la cantidad de leche ingerida.

Conclusiones

La ingestión de leche ha sido la fuente más estable y consistente de yodo. El estudio demuestra que en ausencia de una yodoprofilaxis sistemática una mediana de yoduria de 120 μg/l es conseguida predominantemente a partir de fuentes (alimentarias y no alimentarias) que están sometidas a una gran variabilidad y discrecionalidad tanto en su composición de yodo como en su consumo, sobre todo si tenemos en cuenta el bajo consumo de sal yodada de la población. Ante la dificultad para conseguir una política institucional de yodoprofilaxis parece necesario aumentar la ingestión de lácteos en la población escolar, una recomendación, por otro lado, necesaria también para conseguir otros objetivos de salud.

Palabras clave:
Yoduria
Bocio endémico, Yodoprofilaxis
Nutrición
Población escolar
Background

Urinary iodine is a good marker of iodine intake. In developed countries there is a silent prophylaxis resulting from increased contact with iodized substances and food.

Aim

To determine the influence of environmental factors on urinary iodine excretion during the course of a population study on iodine deficiency and endemic goitre.

Material and methods

A total of 756 randomly selected schoolchildren from the Axarquia area of Malaga, Spain, under went a clinical examination and measurements of urinary iodine and thyroid hormones. 548 of the children answered a questionnaire concerning food and environmental factors which could affect the supply of iodine.

Results

The prevalence of goitre was 37% and the median urinary iodine excretion was 120 μg/L. The following variables influenced urinary iodine levels in the children: thyroid function, geographical origin, source of drinking water, recent local disinfection of wounds, and very expecially the amount of milk consumed.

Conclusions

Consumption of milk was the most stable and consistant source of iodine. This study shows that in the absence of a systematic iodine prophylaxis a median urinary iodine level of 120 μg/L can be achieved mainly from sources (alimentary and non alimentary) which undergo great variability and discretionality in both their iodine content and their consumption, especially if we bear in mind the low consumption of iodized salt by the population. Faced with the difficulty of getting an institutional policy of iodine prophylaxis it seems necessary to increase the intake of dairy products in schoolchildren, a recommendation which is also necessary in order to achieve other health objectives.

Key words:
Iodine deficiency disorders
Endemic goitre
Iodine prophylaxis
Scholar population
El Texto completo está disponible en PDF
Biblografía
[1.]
R.I. Vougth, W.T. London, L. Lutwak, T.D. Dublin.
The reliability of estimates of serum inorganic iodine and daily fecal and urinary iodine excretion from single casual specimens.
J Clin Endocr, 23 (1963), pp. 1218
[2.]
F. Delange, S. Bastani, M. Benmiloud.
Definitions of endemic goiter and cretinism, classification of goiter size and severity of endemias, and survey techniques.
Towards the erradication of endemic goiter, cretinism and iodine deficiency, pp. 373-376
[3.]
R.R. Gibson.
Principles of nutritional assesment.
[4.]
A. Querido, F. Delange, J.T. Sunn, R. Fierro-Benitez, H.K. Ibberton, D. Koutras, et al.
Definitions of endemic goiter and cretinism classification of endemic goiter size and severity of endemias and survey techniques.
Endemc goiter and cretinism: continous threats to world health, pp. 267-268
[5.]
P. Bourdeaux, C. Thilly, F. Delangue, A.M. Ermans.
A new look at old concepts in laboratory evaluation of endemic goiter.
Towards the erradication of endemic goiter, cretinism and iodine deficiency, pp. 115-129
[6.]
T. Jolin, F. Escobar.
Evaluation of iodine/creatinine ratios of casual samples as indices of daily urinary iodine output during field studies.
J Clin Endocrinol, 25 (1965), pp. 540
[7.]
D.J. Greenblatt, B.J. Ransil, J.S. Harmatz, T.W. Smith, D.W. Duhme, J. Kochwesher.
Variability of 24-hour urinary creatinine excretion by normal subjects.
J Clin Pharmacol, 16 (1975), pp. 321-328
[8.]
F. Frigato, D. De Vido, E. Garola, M.E. Girelli, C. Insolia, D. Nacamulli, et al.
Epidemiological survey of goiter and iodine deficiency in Veneto region.
J Endocrinol Invest, 19 (1996), pp. 734-738
[9.]
K.M. Pedersen, E. Iversen, P. Laurberg.
Urinary iodine excretion and individual iodine supplementation among elderly subjects: A cross-sectional investigation in the commune of Randers, Denmark.
Eur J Endocrinology, 132 (1995), pp. 171-174
[10.]
P. Lauberg.
Iodine intake – What are we aiming at?.
J Clin Endocrinol Metab, 79 (1994), pp. 17-19
[11.]
F. Escobar del Rey, A. Gómez Pan, M.J. Obregón, J. Mallol, M.D.R. Arnao, A. Aranda, et al.
A survey of schoolchildren from severe endemic goitre area in Spain.
Q J Medicine, 198 (1981), pp. 233-246
[12.]
E.M. De Meeyer, F.W. Lowenstein, C.H. Thily.
The control of endemic goiter.
pp. 245-246
[13.]
J. Benotti, N. Benotti.
Protein bound iodine, total iodine and protein and butanol extractable iodine by partial automation.
Clin Chem, 9 (1963), pp. 408-416
[14.]
R.C. Rock, W.G. Walker, C.D. Jennings.
Fundamental and clinical chemistry, pp. 679-684
[15.]
J. Brunn, U. Blocjk, J. Ruf, I. Bos, W.P. Kunze, P.C. Scriba.
Volumetrie der schildrüsenlappen mittels real-timesonographie.
Deusche Medezinische Wochenschrift, 106 (1981), pp. 1338-1340
[16.]
A. Calle Pascual, F. Soriguer Escofet, S. González Romero.
Diet and day-to-day variability in a sample of Spanish adults with IDDM or NIDDM.
Horm Metab Res, 29 (1997), pp. 450-453
[17.]
F.J.C. Soriguer, S. González-Romero, I. Esteva de Antonio, J. García Arnés, F. Tinahones Madueño, MS Ruiz de Adana, et al.
Validación de una encuesta nutricional.
Nutr Clin, 12 (1992), pp. 33-41
[18.]
D.G. Kleimbaun, L.L. Kupper, K.E. Muller.
Applied regression analysis and other multivariable methods.
[19.]
O.S. Miettinen.
Estimability and estimation in case-referent studies.
Am J Epidemiol, 103 (1976), pp. 226-235
[20.]
D.I. Phillips.
Iodine milk and the elimination of endemic goitre in Britain: the story of accidental public health triumph.
J Epidemiol Community Health, 51 (1997), pp. 391-393
[21.]
F.J. Roethlisberg, W.J. Dickson.
Menagement and the worker.
[22.]
F. Delange, G. Bnjerer, P.h. Caron, O. Eber, W. Ott, F. Peter, et al.
Tyroid volume and urinary iodine in european schoolchildren: standarization of values for assesment of iodine deficiency.
Eur J Endocrinol, 136 (1997), pp. 180-187
[23.]
A.B. Hill.
The environment and disease. Association or causation?.
Proc R Soc Med, 58 (1965), pp. 295-300
[24.]
Phillips DIW.
The elimination of iodine deficiency in the United Kingdom: a story of iodization by default.
IDD Newsletter, 14 (1998), pp. 6-8
Copyright © 2001. Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición
Opciones de artículo
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos