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Vol. 58. Núm. 5.
Páginas 214-218 (mayo 2011)
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Vol. 58. Núm. 5.
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Bariatric surgery in duodenal switch procedure: weight changes and associated nutritional deficiencies
Cirugía bariátrica mediante la técnica del cruce duodenal: evolución ponderal y deficiencias nutricionales asociadas
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1528
Francisco Botella Romeroa,
Autor para correspondencia
fbotellar@sescam.jccm.es

Corresponding author.
, Marta Milla Tobarrab, José Joaquín Alfaro Martíneza, Llanos García Arcea, Angélica García Gómeza, M. Ángeles Salas Sáiza, Antonio Soler Marínc
a Sección de Endocrinología y Nutrición, SESCAM, Hospital General Universitario de Albacete, Albacete, Spain
b SESCAM, Hospital Nuestra Señora del Prado, Talavera de La Reina, Toledo, Spain
c Departamento de Tecnología de la Alimentación y Nutrición, Universidad Católica San Antonio, Murcia, Spain
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Abstract
Introduction

Bariatric surgery using the duodenal switch procedure is considered to be one of the most effective treatments for achieving weight loss and decreasing comorbidity in patients with morbid obesity. However, this procedure may be associated with various nutritional deficiencies that should be known and adequately managed.

Objectives

To assess weight loss and the occurrence of nutritional deficiencies in morbidly obese patients undergoing bariatric surgery using a duodenal switch procedure.

Patients and methods

One hundred and twenty-eight morbidly obese patients underwent a duodenal switch procedure at Hospital General Universitario in Albacete. Weight changes and the most important nutritional deficiencies occurring after surgery were recorded.

Results

Median follow-up time was 30 months (interquartile range, 18 months). Body weight markedly decreased, with mean body mass index (BMI) decreasing from a preoperative value of 52.9±7.7kg/m2 to 30.8±5.2kg/m2 18 months after surgery. Percent excess weight loss (%EWL) was 81.4±16.4% in this period. Weight loss slowed down subsequently, reaching its lowest value 30 months after surgery (%EWL 82.1%±16.8, BMI 30.2±4.3kg/m2) and tended to stabilize in patients with longer follow-up times. The most significant nutritional deficiencies requiring replacement therapy were found in some micronutrients such as iron (42.9%), zinc (38.3%), vitamin A (55.5%), and vitamin D (57.8%), amongst others.

Conclusions

Duodenal switch is a very effective surgical procedure for treating morbidly obese patients because it allows them to achieve a significant and sustained weight loss. Close lifetime monitoring is required in these patients because of the high prevalence of nutritional deficiencies during follow-up.

Keywords:
Bariatric surgery
Duodenal switch
Weight loss
Nutritional deficiencies
Morbid obesity
Resumen
Introducción

La cirugía bariátrica mediante la técnica del cruce duodenal está considerada como uno de los tratamientos más efectivos para conseguir la pérdida de peso y la disminución de comorbilidades en pacientes obesos mórbidos. Derivada de su práctica se pueden producir deficiencias nutricionales que debemos conocer y tratar.

Objetivos

Valoración de la pérdida de peso y del desarrollo de síndromes carenciales en pacientes obesos mórbidos sometidos a cirugía bariátrica mediante la técnica del cruce duodenal.

Material y métodos

Se ha estudiado la evolución de 128 pacientes obesos mórbidos sometidos a cirugía bariátrica mediante la técnica del cruce duodenal en el Hospital General Universitario de Albacete. Se realizaron controles ponderales y de las deficiencias nutricionales más relevantes surgidas tras la intervención.

Resultados

El peso corporal desciende de manera acusada desde un índice de masa corporal (IMC) promedio de 52,9±7,7kg/m2 (40,7–78,5) hasta un IMC de 30,8±5,2kg/m2, con un porcentaje de exceso de peso perdido (%EPP) de 81,4±16,4% a los 18 meses tras la intervención. La pérdida de peso se ralentiza en el seguimiento posterior, llegando a su valor más bajo a los 30 meses postintervención (%EPP del 82,1±16,8; IMC de 30,2±4,3kg/m2) y tiende a estabilizarse en los pacientes con seguimiento más prolongado. Las deficiencias nutricionales más significativas que requirieron tratamiento sustitutivo se detectaron en algunos micronutrientes como el hierro (42,9%), zinc (38,3%) y vitaminas liposolubles A (55,5%) y D (57,8%), entre otros.

Conclusiones

El tratamiento de la obesidad mórbida mediante cruce duodenal es una técnica muy efectiva para conseguir una importante pérdida de peso de forma mantenida. La elevada presencia de déficits nutricionales durante el seguimiento obliga a realizar revisiones periódicas de forma indefinida.

Palabras clave:
Cirugía bariátrica
Cruce duodenal
Deficiencias nutricionales
Obesidad mórbida
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