metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Casos clínics
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 - 16 junio 2017
Listado de sesiones
Comunicación
6. Casos clínics
Texto completo

284/64 - PALPITACIONS EN GENT JOVE

J. Giménez Péreza, B. de Pablo Márquezb, C. Castillo Ramosc, E. Ponsa Aguilerad, N. Prieto Tornéd i Á. Pérez Ortize

aMetge Resident de Medicina Familiar i Comunitària. CAP Terrassa Sud. Terrassa. Barcelona. bMetge de Família. CAP Valldoreix. Sant Cugat. Barcelona. cMetge Resident de Medicina Familiar i Comunitària. CAP Terrassa Sud. Barcelona. dMetge Resident de Medicina Familiar i Comunitària. CAP Sant Cugat. Barcelona. eMetge Resident de Medicina Familiar i Comunitària. CAP Valldoreix. Sant Cugat. Barcelona.

Descripció del cas: Noia de 15 anys, sense antecedents personals ni familiars d’interès, que practica atletisme des de fa 2 anys. Consulta per sensació de palpitacions en relació amb l’exercici físic de 3-4 mesos d’evolució. Les palpitacions s’autolimiten en repòs, i no s’associa dolor toràcic, síncope ni lipotímia.

Exploració i proves complementàries: L’exploració física és estrictament normal. Es realitza un ECG que mostra un ritme sinusal a 45 bpm, eix +60o, PR 0,12, QRS 0,08 amb ona delta present a totes les derivacions.

Judici clínic: Es diagnostica d’una síndrome de pre-excitació tipus Wolff-Parkinson-White i es deriva al Cardiòleg on es realitza un estudi electrofisiològic i posterior ablació amb radiofreqüència. Després de 6 mesos de la intervenció, la pacient ja practica atletisme de nou i no ha tornat a presentar nous episodis de palpitacions.

Diagnòstic diferencial: Davant de clínica de palpitacions tenim un gran ventall de possibles diagnòstics fet pel qual haurem d’acotar segons l’edat, les circumstàncies en què es presenten aquestes palpitacions i la simptomatologia acompanyant. Ens podem trobar davant de malalties cardíaques estructurals: cardiomiopatia, regurgitació aòrtica o mitral severa, malalties congènites...; arrítmies: bradiarrítmies, extrasístoles i/o taquicàrdies supraventriculars/ventriculars...; també amb malalties sistèmiques: anèmia, embaràs, feocromocitoma...; també trastorns psiquiàtrics amb ansietat així com ingesta de substàncies tòxiques.

Comentari final: El síndrome de Wolff-Parkinson-White és el síndrome de pre-excitació més freqüent i es deu a una anomalia congènita que fa que la persona presenti vies anòmales aurículo-ventriculars, denominades feixos de Kent. És un síndrome de molt fàcil diagnòstic mitjançant un ECG la majoria de vegades, fet pel qual, com a metges de família hem de ser conscients del gran recurs que tenim amb els ECG, una prova fàcil, econòmica i segura que per exemple en aquests casos, ens permetrà fer un diagnòstic precoç i que la persona es pugui beneficiar d’un tractament eficaç i segur com es l’ablació amb radiofreqüència.

Bibliografia

  1. Álvarez Gabídia M. Enfoque semiológico de las palpitacions. Rev Fac Med. 2014;62:119-30.
  2. Bayés de Luna A. Preexcitación. En: Electrocardiografía clínica. Barcelona: Doyma; 1992.
  3. Marín E, Rodríguez L, Bosch X, Iñiguez A. Arritmias cardíacas. En: Sociedad Española de Cardiología, ed. Guías de práctica clínica. Madrid: Sociedad Española de Cardiología; 2000.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos