Dysphagia has a high prevalence with associated complications, such as respiratory infections and recurrent institutionalizations, factors associated with the burden of malnutrition and dehydration that negatively affects the patient's quality of life and entails added health costs.
ObjectiveTo assess the knowledge of a group of Portuguese nurses regarding dysphagia and perform the cross-cultural adaptation of the questionnaire used.
MethodsCross-sectional descriptive study based on an online self-ministered questionnaire sent to nurses, regardless of the length of professional experience and area of clinical practice. Data treatment was performed using the IMB SPSS computer software, and the open responses were treated using the QDA Miner Lite.
Results241 nurses were enrolled between May and June 2021, of which 192 (79.6%) were female, with an age of 37.8±8.3 years and a length of service of 14.4±8.5 years. Overall knowledge of dysphagia was high (80.1%). Participants were dissatisfied with their knowledge and expressed a need for further training, mainly in therapeutic intervention.
ConclusionsIt is essential to understand why nurses still consider themselves to lack knowledge despite higher levels of knowledge. Future research should explore these aspects. These findings corroborate the gap between the nurses’ perceived knowledge and their actual knowledge about dysphagia, which may influence practice by influencing the decision-making process. Due to its high prevalence and complications, this gap may translate into increased patient safety risks.
La disfagia tiene una alta prevalencia, con complicaciones asociadas, como infecciones respiratorias e ingresos hospitalarios recurrentes, factores asociados a la carga de desnutrición y de deshidratación, aspectos que afectan negativamente a la calidad de vida del paciente y suponen un coste sanitario añadido.
ObjetivoEvaluar los conocimientos de un grupo de enfermeros portugueses sobre la disfagia y realizar la adaptación cultural del instrumento utilizado.
MétodosEstudio descriptivo transversal basado en un cuestionario autoadministrado online enviado a los enfermeros, independientemente del tiempo de experiencia profesional y del área de práctica clínica. El tratamiento de los datos se realizó con el programa informático SPSS IMB, y las respuestas abiertas se trataron con el QDA Miner Lite.
ResultadosEntre mayo y junio de 2021 se inscribieron 241 enfermeros, de los cuales 192 (79,6%) eran mujeres, con una edad de 37,8±8,3 años y una antigüedad de 14,4±8,5 años. El conocimiento general de la disfagia era alto (80,1%). Los participantes se mostraron insatisfechos con sus conocimientos y expresaron la necesidad de una mayor formación, principalmente en materia de intervención terapéutica.
ConclusionesEs esencial comprender por qué las enfermeras siguen considerando que carecen de conocimientos a pesar de tener niveles más altos. Las investigaciones futuras deberían explorar dichos aspectos. Estos hallazgos corroboran la brecha existente entre los conocimientos percibidos por las enfermeras y sus conocimientos reales sobre la disfagia, lo que puede influir en la práctica al intervenir en el proceso de toma de decisiones. Debido a su elevada prevalencia y a sus complicaciones, esta brecha puede traducirse en un mayor riesgo para la seguridad del paciente.
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