The incidence of eosinophilic esophagitis (EoE) is increasing in some regions of the world. Retrospective studies have found an inverse association with Helicobacter pylori infection (H. pylori). A recent prospective study has questioned this relationship. We aimed to evaluate this relationship in Mexican patients.
Patients and methodsWe evaluated adult patients without prior eradication of H. pylori. Cases were defined by the presence of esophageal symptoms and >15 eosinophils/high power field (HPF) in the esophageal biopsy. Controls were defined by the presence of <15 eosinophils/HPF in esophageal biopsy. H. pylori infection was defined by histology. Patients were matched by age and gender assigning four controls per case.
ResultsWe included 190 patients: 38 cases and 152 controls. Cases had higher frequency of atopy, dysphagia, food impaction, peripheral eosinophilia, and endoscopic EoE abnormalities. The overall prevalence of H. pylori was 63.6%. Cases had significantly lower prevalence of H. pylori than controls (36.8% vs. 70.4%, OR 0.21 95% CI 0.08–0.69, p = 0.001). Atopic patients had lower prevalence of H. pylori than non-atopic: 13.1% vs. 50.5% (OR 0.20, 95% CI 0.06–0.69, p < 0.001), particularly allergic rhinitis and food allergy.
ConclusionsWe observed an inverse relationship between H. pylori and EoE as well as atopy. Studies in experimental models of EoE that clarify the role of H. pylori in this interaction are required, as well as robust studies that include other factors (socioeconomic, cultural, microbiota, etc.) in order to clarify this relationship.
La incidencia de la esofagitis eosinofílica (EEo) está aumentando en algunas regiones del mundo. Estudios retrospectivos han encontrado asociación inversa con la infección por Helicobacter pylori (H. pylori). Un estudio prospectivo reciente ha cuestionado esta relación. Por lo que buscamos evaluar esta relación en pacientes mexicanos.
Pacientes y métodosEvaluamos pacientes adultos sin erradicación previa de la infección por H. pylori. Los casos se definieron por la presencia de síntomas esofágicos y > 15 eosinófilos/campo de alto poder (CAP) en biopsias de esófago. Los controles, por la presencia de < 15 eosinófilos/CAP. La infección por H. pylori se estableció por histología. Los pacientes fueron pareados por edad y género, asignando cuatro controles por caso.
ResultadosSe incluyeron 190 pacientes: 38 casos y 152 controles. Los casos tuvieron mayor frecuencia de atopia, disfagia, impactación alimentaria, eosinofilia periférica y anormalidades endoscópicas de EEo. La prevalencia de la infección por H. pylori fue de 63,6%. Los casos tuvieron prevalencia significativamente menor que los controles (36,8 vs. 70,4%, odds ratio (OR) 0,21, intervalo de confianza (IC) 95% 0,08-0,69, p = 0,001). Los pacientes atópicos tuvieron menor prevalencia en comparación con aquellos sin atopia: 13,1 vs. 50,5% (OR 0,20, IC 95% 0,06-0,69, p < 0,001), particularmente con rinitis alérgica y alergia alimentaria.
ConclusionesObservamos una relación inversa entre la infección por H. pylori y EEo así como con atopia. Se necesitan estudios en modelos experimentales de EEo que clarifiquen el papel del H. pylori en esta interacción, así como estudios robustos que incluyan otros factores que puedan influir en esta relación (socioeconómicos, culturales, microbiota, etc.).
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