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Vol. 46. Issue 5.
Pages 329-335 (May 2023)
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Vol. 46. Issue 5.
Pages 329-335 (May 2023)
Original article
Perception of the need for dietary advice and dietary modifications in inflammatory bowel disease patients
Percepción de la necesidad de asesoramiento dietético y modificaciones alimentarias en pacientes con enfermedad inflamatoria intestinal
Cristina Gely, Jordi Gordillo, Federico Bertoletti, Carlos González-Muñoza, Alberto López, Esther Garcia-Planella
Corresponding author
egarciapl@santpau.cat

Corresponding author.
Servicio de Patología Digestiva, Hospital Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, Spain
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Table 2. Factors associated with seeking outside dietary advice.
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Background and aim

In inflammatory bowel disease (IBD), diet can be perceived as a trigger for relapses or clinical worsening, dietary modifications are frequent and not derived from professional advice. The aim of this study was to evaluate the perception of the need for dietary advice in patients with IBD, to know the dietary modifications adopted and, it’s effect on IBD.

Methods

An anonymous structured questionnaire with a visual analog scale (0–10) was distributed to consecutive outpatients from our IBD unit.

Results

A total of 124 complete the questionnaire (54% ulcerative colitis, 46% Crohn’s disease). Mean age was 47 ± 12 years. Dietary advice provided in the clinic was assessed with a median score of 7 (IIC, 4.50–9.00). 40% sought external dietary advice, often during the first year after diagnosis (70%). The most frequent dietary recommendations from an external professional were: dairy free diet (29%), low fat (27%), gluten free (23%), and low fiber (21%). Dietary advice from external source was assessed with a median score of 7.50 (IIC, 5.50–9.50), improving digestive symptoms in 73% of cases. Regarding dietary modifications, 61% excluded some foods (57% permanently) and 11% fasted on their own decision.

Conclusions

IBD patient show a clear need for dietary advice, especially at the time of IBD diagnosis. Early specific and in-depth dietary information would increase patient satisfaction and could prevent the adoption of unjustified exclusion diets.

Keywords:
Inflammatory bowel disease
Crohn’s disease
Ulcerative colitis
Eating habits
Dietary advice
Resumen
Introducción

En la enfermedad inflamatoria intestinal (EII), la dieta puede percibirse como un desencadenante de recidivas o empeoramiento clínico, siendo frecuentes las modificaciones dietéticas no derivadas de asesoramiento profesional.

Objetivos

Evaluar la percepción de necesidad de asesoramiento dietético en pacientes con EII, conocer las modificaciones dietéticas y su efecto sobre la EII.

Métodos

Se invitó a participar anónima y consecutivamente durante 3 meses a todos los pacientes visitados en consulta de EII y los pacientes en hospitalización de día durante la administración de fármacos biológicos, a rellenar un cuestionario estructurado con escala visual analógica (0–10).

Resultados

Se obtuvieron 124 encuestas (54% colitis ulcerosa, 46% enfermedad de Crohn). La edad media fue de 47 ± 12 años. El asesoramiento dietético impartido en consulta se valoró con una mediana de 7.0 (IIC, 4,50−9,00). El 40% buscó asesoramiento dietético externo, frecuentemente en el primer año tras el diagnóstico (70%). Estas recomendaciones externas fueron: dieta sin lácteos (29%), baja en grasas (27%), sin gluten (23%) y baja en fibra (21%). La ayuda percibida externa se valoró con mediana de 7,50 (IIC, 5,50−9,50), con mejoría percibida de la sintomatología digestiva (73%). El 61% excluyó algún alimento (57% permanentemente) y 11% realizó ayuno por iniciativa propia.

Conclusiones

Los pacientes con EII muestran una clara necesidad de asesoramiento dietético, especialmente en el diagnóstico. Una información dietética precoz, específica incrementaría su satisfacción y evitaría la adopción de dietas de exclusión no justificadas.

Palabras clave:
Enfermedad inflamatoria intestinal
Enfermedad de Crohn
Colitis ulcerosa
Hábitos alimentarios
Asesoramiento dietético

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