metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Casos clínics
Journal Information

Congress

Congress content
Congress
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 16 - 17 June 2017
List of sessions
Communication
5. Casos clínics
Full Text
Download PDF
Share
Share
 null

284/26 - LIPODISTRÒFIA SEMICIRCULAR

I. Moreno Hernándeza, M. Bonet Massob, I. Valdivia Vargasc, I. Morales Sedilesd, P. Claver Portilloe i A. Blázquez Seguraf

aMetge de Família. ABS Vilassar de Dalt - Cabrils. Barcelona. bPediatra. ABS Vilassar de Dalt-Cabrils. Barcelona. cMetge de Família. ABS Vilassar de Mar. Barcelona. dInfermera. Vilassar de Dalt. Barcelona. eMetge de Família. ABS Vilassar de Mar-Cabrera de Mar. Barcelona. fInfermera. ABS Vilassar de Mar-Cabrera de Mar. Barcelona.

Descripció del cas: Dona de 43 anys que consulta per depressions a cara anterior d’ambdues cuixes des de fa uns dos mesos juntament amb pesadesa a les cames. Treballa de cara a l’usuari d’empeus en moltes ocasions darrera un taulell.

Exploració i proves complementàries: A l’exploració presenta una banda semicircular horitzontal deprimida de 1,5 cm aproximadament al terç superior d’ambdues cuixes. La pell del voltant és normal i no presenta induració ni signes inflamatoris. La zona de la lesió coincideix amb la vora del taulell de treball.

Judici clínic: Lipodistròfia semicircular.

Diagnòstic diferencial: Lipodistròfia familiar o congènita: 1. Total o síndrome de Berardinellli-Seip. 2. Parcial: varietat Kobberling, varietat Dunningan i amb altres característiques dismòrfiques. Lipodistròfia adquirida: total o síndrome de Lawrence, parcial: atròfia superior-hipertròfia inferior, patró dermatoma, lipodistròfia associada a VIH, lipodistròfia localitzada: induïda per drogues, per pressió, varietat paniculitis, varietat centrífuga, idiopàtica.

Comentari final: La lipodistròfia semicircular de les cuixes és una dermatosi poc freqüent que es caracteritza clínicament per una atròfia localitzada del teixit cel·lular subcutani a zones exposades a microtraumatismes repetits. Va ser descrita al 1974, el primer brot va tenir lloc al 1995 a Bèlgica i un segon brot a Barcelona al 2007 arran del qual la Generalitat va elaborar un protocol d’actuació. La seva etiologia és desconeguda i existeixen varis factors implicats com: contacte de la zona afectada amb el mobiliari, presencia de radiació electromagnètica, descàrregues electrostàtiques o la humitat ambiental baixa. No hi ha tractament curatiu, solament preventiu. L'única mesura que ha resultat curativa en el 95% dels casos ha estat l’allunyament del lloc de treball. És una malaltia probablement infradiagnosticada i requereix de més estudis per a confirmar la seva etiopatogènia.

Bibliografia

  1. Rex J, Ribera M, Bielsa I, Ferrándiz C. Lipoatrofia semicircular de los muslos. Actas Dermosifiliogr. 2000;91:285-7.
  2. Ángel-Ortega AO, Sierra-Santos L. Lipoatrofia semicircular: 3 casos clínicos. Semergen. 2017;43(2):154-67.
  3. Protocol Generalitat. Disponible en: treball.gencat.cat/web/.content/09_-_seguretat_i_salut.../protocolo_ls_2009.pdf

List of sessions

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos