metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Comunicacions orals
Journal Information

Congress

Congress content
Congress
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 - 16 June 2017
List of sessions
Communication
3. Comunicacions orals
Full Text

284/77 - CANVIA LA VISIÓ I ELS SENTIMENTS DAVANT EL CÀNCER DELS DIFERENTS ESTAMENTS DE PROFESSIONALS D’UN CENTRE DE SALUT?

Y. Toledo Cruza, P. Beato Fernándezb, M. Aragonés Gordic, J. Pérez Lianesc, M. Vilchez Valdésc y S. Berruezo Domenec

aPsicòloga. EAP Premià. Premià de Mar. Barcelona. bMetge de Família. Consultori Barri Cotet. Premià de Dalt. Barcelona. cInfermera. Consultori Barri Cotet. Premià de Dalt. Barcelona.

Objectius: Conèixer si existeixen diferències sobre temors, recursos, coneixements i sentiments sobre el càncer dels diferents estaments d’un centre d’Atenció Primària (CAP).

Metodologia: Estudi descriptiu segons qüestionari amb preguntes tancades. Àmbit: Professionals de gestió i serveis (GIS), metges i infermers d’un CAP. Variables: edat, sexe, por de patir càncer respecte d’altres malalties, expectatives més temudes, opció d’informar a la família, expectatives de sentiments al voltant del càncer, tractament més temut, recurs sanitari que utilitzaria. Creences sobre pronòstic i factors de risc. Càlculs: mitjanes i percentatges.

Resultats: 69 professionals: GIS 27,5% (dones 78,9%), infermers 37,7% (dones 88,5%), metges 34,8% (dones 83,3%). Edats mitjanes 48,5, 46,3 i 47,3 anys. Expressen més por al càncer 73,3% GIS, 19% infermers. Més por a la mort pel càncer GIS 25%, infermers 15%. Ho amagarien a pares i/o fills metges 33,3%, infermers 11,5%. Consideren l’alcohol potencialment cancerigen: GIS 36,8%, metges 78,3%. La obesitat: GIS 15,8%, metges 52,2%. Radioteràpia tractament més temut: GIS 18,8%, metges 0%. Es cura la majoria de vegades: GIS 10,5%, metges 30,4%. Sentirien depressió i ansietat: GIS 47,4%, infermers 34,6%. Anirien al metge de família: GIS 78,9%, metges 56,5%

Conclusions: Els professionals GIS mostren més temor pel càncer, per la mort que pot provocar, desconeixen més els factors de risc i patirien més depressió i ansietat. Menys infermeres mostren por al càncer, a la mort pel càncer i tindrien depressió i ansietat. Més metges amagarien a pares i fills la malaltia però creuen en un millor pronòstic.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos