metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
2n Congrés SEMERGEN Catalunya Comunicacions orals
Journal Information

Congress

Congress content
Congress
2n Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 15 - 16 June 2017
List of sessions
Communication
3. Comunicacions orals
Full Text

284/7 - QUÈ PENSEM ELS METGES DEL CÀNCER?

P. Beato Fernándeza, T. Rama Martinézb, M. Padilla Justc, M. Ramírez Lujánd, M. Aragonés Gordie i C. Ramón Marsalf

aMetge de Família. Consultori Barri Cotet. Premià de Dalt. Barcelona. bMetge de Família. CAP El Masnou. El Masnou. Barcelona. cInfermera. Centre d´Urgències d´Atenció Primària d´Horta. Barcelona. dMetge. Centre d´Urgències d´Atenció Primària d´Horta. Barcelona. eInfermera. Consultori Barri Cotet. Premià de Dalt. Barcelona. fMetge d´Oncolliga. Premià de Dalt. Barcelona.

Objectius: Conèixer els temors dels metges de patir càncer, què els fa mes por de patir-ho i com creuen que l’encararien.

Metodologia: Estudi descriptiu segons qüestionari amb preguntes tancades i una d’oberta (tipus de càncer). Àmbit: metges de centres de salut, socis de societat científica o assistents a activitats de formació diverses. Variables: edat, sexe, por de patir càncer respecte d’ altres malalties, expectatives més temudes, opció d’informar a la família, expectatives de sentiments al voltant del càncer, tipus de càncer més temut, tractament més temut, recurs sanitari que utilitzaria. Creences sobre pronòstic i factors de risc. Càlculs: mitjanes i percentatges.

Resultats: 109 metges (dones 67,9%) Edat mitjana: 46,26 a. Valorem les respostes d’una sola opció. Malaltia que fa més por: Alzheimer: 61,2%, càncer: 34%, infart: 1,9%, sida: 2,9%. Expectatives més temudes: mort: 12,1%, patiment: 51,5%, dolor: 12,1%, patiment dels altres: 24,2%. Un 12,8% no informarien a pares ni fills. Si tinguessin càncer es sentirien: deprimits: 6,4%, angoixats: 17,4%, deprimits i angoixats: 44%, ni deprimits ni angoixats: 5,5%, no ho saben: 26,6%. Tractaments més temuts: cirurgia: 6,7%, quimioteràpia: 83,7%, radioteràpia: 9,6%. Consideren que el càncer es cura: gairebé mai: 1,88%, algunes vegades: 67,92%, la majoria de les vegades: 30,18%. Els càncers més temuts: pàncrees (37), cerebral (16), pulmó (13), mama (7).

Conclusions: Els metges, en general: temen més l’Alzheimer que el càncer; del càncer temen, sobretot, el patiment propi i secundàriament el dels altres; la majoria es deprimiria i/o angoixaria i informaria a pares i/o fills; el tractament menys desitjat es la quimioteràpia.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos