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Endocrinología y Nutrición (English Edition)
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Vol. 60. Núm. 4.
Páginas 197-210 (abril 2013)
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Update on nutrients involved in maintaining healthy bone
Actualización sobre nutrientes implicados en el mantenimiento del hueso sano
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2001
Mariangela Rondanelli
Autor para correspondencia
mariangela.rondanelli@unipv.it

Corresponding author.
, Annalisa Opizzi, Simone Perna, Milena Anna Faliva
Department of Applied Health Sciences, Section of Human Nutrition and Dietetics, Faculty of Medicine, University of Pavia, Endocrinology and Nutrition Unit, Azienda di Servizi alla Persona di Pavia, Pavia, Italy
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Abstract

Osteoporosis is a leading cause of morbidity and mortality in the elderly and influences quality of life, as well as life expectancy. Currently, there is a growing interest among the medical scientists in search of specific nutrients and/or bioactive compounds of natural origin for the prevention of disease and maintenance of bone health. Although calcium and vitamin D have been the primary focus of nutritional prevention of osteoporosis, a recent research has clarified the importance of several additional nutrients and food constituents. Based on this review of the literature, supplementation with vitamins B, C, K, and silicon could be recommended for proper maintenance of bone health, although further clinical studies are needed. The results of studies on long-chain polyunsaturated fatty acids, potassium, magnesium, copper, selenium, and strontium are not conclusive, although studies in vitro and in animal models are interesting and promising.

Keywords:
Osteoporosis
Osteopenia
Nutrients
Bone
Aging
Resumen

La osteoporosis es una de las principales causas de morbimortalidad en ancianos y tiene repercusiones en la calidad y esperanza de vida. Actualmente existe un interés creciente por parte de los investigadores médicos en los nutrientes y compuestos bioactivos de origen natural que puede ser útiles para la prevención de la enfermedad y el mantenimiento de la salud ósea. Si bien el calcio y la vitamina D han sido los nutrientes más destacados en la prevención de la osteoporosis, investigaciones recientes han aportado información sobre la importancia de otros nutrientes y componentes alimentarios. En base a esta revisión de la literatura, se puede recomendar la suplementación con vitaminas B, C, K y silicio para el mantenimiento adecuado de la salud ósea, aunque se necesitan más estudios clínicos. Los resultados de estudios sobre la cadena larga de ácidos grasos poliinsaturados, potasio, magnesio, cobre, selenio, estroncio no son concluyentes, aunque los estudios in vitro y en modelos animales son interesantes y prometedores.

Palabras clave:
Osteoporosis
Osteopenia
Nutrientes
Hueso
Envejecimiento
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