metricas
covid
Buscar en
Enfermería Clínica
Toda la web
Inicio Enfermería Clínica Affect of moringa oleifera given against pregnant and breastfeeding mothers cort...
Información de la revista
Vol. 30. Núm. S4.
First International Conference on Nutrition and Public Health (ICNPH-2019)
Páginas 91-94 (junio 2020)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 30. Núm. S4.
First International Conference on Nutrition and Public Health (ICNPH-2019)
Páginas 91-94 (junio 2020)
Affect of moringa oleifera given against pregnant and breastfeeding mothers cortisol
Visitas
176
Suhartatika,
Autor para correspondencia
suhartatik2212@gmail.com

Corresponding author.
, Veni Hadjub, Masyita Muisc, Hasanuddin Ishakd
a Instructor, Poltekkes Kemenkes Makassar, Indonesia
b Department of Nutrition, Faculty of Public Health, Hasanuddin University, Indonesia
c Department of Occupational Health and Safety, Public Health Faculty of Hasanuddin University, Indonesia
d Department of Environmental Health, Public Health Faculty of Hasanuddin University, Indonesia
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Texto completo
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas
Tablas (3)
Table 1. Characteristics of respondents.
Table 2. The results of the analysis of differences in pregnant (Pre) and (Post) cortisol hormones in the intervention group of iron tablets and Moringa flour.
Table 3. The results of the analysis of 3 months and 6 months cortisol hormone differences in the iron tablets and Moringa flour intervention group.
Mostrar másMostrar menos
Abstract
Objective

This study to assess the affect of moringa oleifera given against pregnant and breastfeeding mothers cortisol.

Method

Sample 40 pregnant women, low education, no work statusin, the experimental method (Randomized Double Blind design), Saliva samples from nursing mothers tested by Laboratory using KIT ELISA.

Results

Pre cortisol in the iron tablet and Moringa flour group was p=0.0003, post pregnancy cortisol results in the iron group and Moringa flour, p=0.119, decrement greater in the group with Moringa flour±SD 2.91±7:20, group of iron±SD 3.60±6:37, based on test of both groups the presence of the value p=0.006, at 3 months of age, p=0.923 (p>0.05) at 6 months of age p=0.496 (p>0.05), a greater decrease occurred in the Moringa flour group with a value of±SD=↓ 5.44±16.77, based on test of both groups the presence of the value p (p=0.359).

Conclusion

Moringa flour provides the same benefits as Fe against cortisol levels during pregnancy but not significant at the lactation.

Keywords:
Moringa oleifera
Cortisol
Breastfeeding

Artículo

Opciones para acceder a los textos completos de la publicación Enfermería Clínica
Suscriptor
Suscriptor de la revista

Si ya tiene sus datos de acceso, clique aquí.

Si olvidó su clave de acceso puede recuperarla clicando aquí y seleccionando la opción "He olvidado mi contraseña".
Suscribirse
Suscribirse a:

Enfermería Clínica

Comprar
Comprar acceso al artículo

Comprando el artículo el PDF del mismo podrá ser descargado

Precio 19,34 €

Comprar ahora
Contactar
Teléfono para suscripciones e incidencias
De lunes a viernes de 9h a 18h (GMT+1) excepto los meses de julio y agosto que será de 9 a 15h
Llamadas desde España
932 415 960
Llamadas desde fuera de España
+34 932 415 960
E-mail
Opciones de artículo
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos

Quizás le interese:
10.1016/j.enfcli.2021.10.009
No mostrar más