The aim of this research is to explore the influence of different exercise protocols on carbohydrate oxidation.
DesignUncontrolled experimental study.
MethodsThey recruited ten inactive male subjects, 30–39 years old, with elevated body mass index (BMI). Each participant was evaluated in four separate sessions. First session consisted in determining peak aerobic power (pAP), following sessions participants realized three equivalent exercise protocols; each one consisted of three bouts of 15-min exercise separated by 5min. Constant intensity protocol (CIP) included exercise at 55% of pAP, while the other (increasing and decreasing) consisted in exercise at 40%, 55% and 70% of pAP in an increasing or decreasing order respectively.
ResultsIIP (increasing intensity protocol) causes a progressive increase in carbohydrate oxidation comparative to DIP (decreasing intensity protocol and CIP protocols (p≤0.01). In the third period of protocol IIP oxidized significantly more carbohydrate than the other two.
ConclusionsCarbohydrate oxidation in exercises at intervals of different intensity depends on the order of these periods, being greater when performed increasingly, being more useful for sedentary subjects with insulin resistance and diabetes mellitus. This approach undoubtedly enhances patient adherence and reduces the perception of effort when compared to continuous exercise routines.
El objetivo de esta investigación es explorar la influencia de diferentes protocolos de ejercicio sobre la oxidación de carbohidratos.
DiseñoEstudio experimental no controlado.
MétodosReclutaron diez sujetos masculinos inactivos, de 30 a 39 años, con índice de masa corporal (IMC) elevado. Cada participante fue evaluado en cuatro sesiones separadas. La primera sesión consistió en determinar la potencia aeróbica máxima (pAP), en las siguientes sesiones los participantes realizaron tres protocolos de ejercicio equivalentes; cada uno consistió en tres series de ejercicio de 15min separadas por 5min. El protocolo de intensidad constante (CIP) incluyó ejercicio al 55% de la pAP, mientras que el otro (aumentante y decreciente) consistió en ejercicio al 40, 55 y 70% de la pAP en orden creciente o decreciente, respectivamente.
ResultadosEl protocolo de intensidad creciente (IIP) causa un aumento progresivo en la oxidación de carbohidratos en comparación con el protocolo de intensidad decreciente (DIP) y el protocolo CIP (p≤0.01). En el tercer período del protocolo IIP oxidó significativamente más carbohidratos que los otros dos.
ConclusionesLa oxidación de carbohidratos en ejercicios a intervalos de diferente intensidad depende del orden de estos periodos, siendo mayor cuando se realizan de forma creciente, siendo más útil para sujetos sedentarios con resistencia a la insulina y a la diabetes mellitus. Este enfoque sin duda mejora la adherencia del paciente y reduce la percepción de esfuerzo en comparación con las rutinas de ejercicio continuo.
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