Malnutrition and inflammation commonly occur concomitantly among hemodialysis patients. Malnutrition inflammation score (MIS) is a tool that helps clinical and nutritional evaluation of patients regardless of age. This study aimed to determine the best approach by comparing different tools/indices to evaluate the malnutrition and inflammation status of patients having hemodialysis treatment regarding their age and to examine the clinical benefits and consistency of MIS with other malnutrition tools.
MethodsThe study was conducted with a sample of 140 hemodialysis patients (70 adults and 70 elderly patients). The biochemical data of the patients were retrospectively obtained, and the research dietitian conducted the anthropometric measures. In addition to MIS, 7 point-SGA (7p-SGA), Nutrition Risk Index (NRI) for adults, and Mini Nutritional Assessment (MNA), Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI) for elderly patients were used. The model's discriminatory power was examined by receiver operating characteristics curve analysis.
ResultsPatients who were “at-risk” according to MIS had significantly lower scores of 7p-SGA and NRI than those who had “no risk” (p<0.001). Moreover, those who are “at-risk” have significantly lower MNA scores than those who are not (p=0.002). Among adult patients, MIS displayed lower sensitivity but higher specificity with NRI than 7p-SGA. However, for elderly patients, MIS showed fair sensitivity and specificity with MNA but the highest sensitivity with GNRI.
ConclusionAlthough different screening tools are available to screen malnutrition among dialysis patients regarding their age, MIS might be more clincally useful as it is more susceptible to assess both malnutrition and inflammation that occur concomitantly.
La desnutrición y la inflamación comúnmente ocurren concomitantemente entre los pacientes de hemodiálisis. El Malnutrition Inflammation Score (MIS) es una herramienta que ayuda a la evaluación clínica y nutricional de los pacientes sin importar la edad. Por lo tanto, este estudio tuvo como objetivo determinar el mejor enfoque comparando diferentes herramientas/índices para evaluar el estado de desnutrición e inflamación de los pacientes en tratamiento de hemodiálisis con respecto a su edad y examinar la consistencia de MIS con otras herramientas de desnutrición.
Material y métodosEl estudio se realizó con 140 pacientes (70 adultos y 70 ancianos) en hemodiálisis. Los datos bioquímicos de los pacientes se obtuvieron retrospectivamente de los registros más recientes y la dietista investigadora realizó las medidas antropométricas. Además de MIS, se utilizaron siete puntos SGA (7p-SGA), Nutrition Risk Index (NRI) para adultos y Mini Nutritional Assessment (MNA), Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI) para ancianos. El poder discriminatorio del modelo se examinó mediante el análisis de la curva de características operativas del receptor.
ResultadosLos pacientes que fueron diagnosticados como «en riesgo» por MIS tenían puntuaciones significativamente más bajas de 7p-SGA y NRI que aquellos que tenían «ningún riesgo» (p<0,001). De acuerdo con la clasificación MIS, aquellos que están «en riesgo» tienen puntajes MNA significativamente más bajos que aquellos que no lo están (p=0.002). Entre los pacientes adultos, MIS mostró menor sensibilidad, pero mayor especificidad con NRI que con 7p-SGA. Sin embargo, para los ancianos, MIS mostró sensibilidad y especificidad aceptables con MNA, pero la sensibilidad más alta con GNRI.
ConclusiónSi bien existen diferentes herramientas de detección disponibles para evaluar la desnutrición entre los pacientes de diálisis con respecto a su edad, el MIS puede ser más práctico, ya que es más susceptible de evaluar tanto a la desnutrición como a la inflamación que ocurren de manera concomitante.
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