Validar un punto de corte del Eating Attitudes Test (EAT-40), versión española, para el cribado de trastornos de la conducta alimentaria (TCA) en población general.
Material y métodoEstudio observacional transversal. Se administró la versión española del EAT-40 a una muestra representativa de 1.543 estudiantes de ambos sexos (entre 12-21 años) escolarizados en la Comunidad Autónoma de Madrid. Se entrevistó a 602 participantes (probables casos y muestra aleatoria de probables controles).
ResultadosEl punto de corte de 21 obtuvo la mejor predicción diagnóstica, con una sensibilidad del 88,2%, una especificidad del 62,1%, un valor predictivo positivo del 17,7% y un valor predictivo negativo del 62,1%.
ConclusionesEl EAT-40, utilizando un punto de corte de 21, es un instrumento de cribado adecuado de casos de TCA en población española.
To validate the best cut-off point of the Eating Attitudes Test (EAT-40), Spanish version, for the screening of eating disorders (ED) in the general population.
Material and methodThis was a transversal cross-sectional study. The EAT-40 Spanish version was administered to a representative sample of 1.543 students, age range 12 to 21 years, in the Region of Madrid. Six hundred and two participants (probable cases and a random sample of controls) were interviewed.
ResultsThe best diagnostic prediction was obtained with a cut-off point of 21, with sensitivity: 88.2%; specificity: 62.1%; positive predictive value: 17.7%; negative predictive value: 62.1%.
ConclusionsUse of a cut-off point of 21 is recommended in epidemiological studies of eating disorders in the Spanish general population.
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