metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 26 - 27 mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/8 - GRANULOMA TRICOFÍTIC O DE MAJOCCHI

E. Roca Graua, C. Cols Sagarraa, N. Daza Macayab, M. Carrasco Garcíac, L. Cortés Petitd, S. Hernaiz Valled, M. Bové Garcíae, L. Bassas Vilaf, J. Solernou Piñere y M. Terres Hermosillaf

aMetge de Família; bMetgessa de Família; dInfermer d'Atenció Primària. ABS Martorell Rural. Gelida. cEAP Martorell Rural. CAP Gelida. Barcelona. eInfermera. ABS Martorell Rural. Masquefa. fInfermera. ABS Martorell Rural. Sant Esteve de Sesrovires.

Descripció del cas: Presentem el cas d’ una noia de 37 anys d’ edat que va consultar al CAP per tenir placa pretibial dreta eritematosa molt inflamatòria amb pústules de creixement centrípet de 7 dies d’ evolució que es va orientar com a fol·liculitis bacteriana i se li va recomanar l’ aplicació de crema de betametasona 0,5 mg/gentamicina 1 mg cada 12h, posterioment es canvia el tractament per pomada de àcid fusídic 2% aplicat cada 12h i més tard se li pauta amoxicilina 1000 mg/àcid clavulànic 62,5 mg en comprimits 2/12h durant 10 dies i es FA cultiu. Donat que no millora FA interconsulta a dermatòloga que valora la lesió descrita i ho orienta com a granuloma de Majocchi. Inicia tractament amb itraconazol càpsules 100 mg/12h, terbinafina crema/12h i foments de permanganat potàssic 1/10.000. Va continuar el tractament durant 1 mes amb curació i desaparició de les lesions.

Exploració i proves complementàries: Cultiu micològic en medi de Sabouraud positiu per Trichophyton mentagrophytes (dermatofit) que confirma el diagnòstic del granuloma de Majocchi (o granuloma tricofític).

Judici clínic: Granuloma de Majocchi, també conegut com a granuloma tricofític o tinya fol·licular. Es tracta d’ una infecció ben coneguda, tot i que poc freqüent, de la dermis i teixit cel·lular subcutani produïda per fongs dermatofítics.

Diagnòstic diferencial: Amb altres fol·liculitis bacterianes o fol·liculitis per Candides.

Comentari final: Es tracta d’ una entitat poc freqüent però amb la possibilitat diagnòstica a l’ abast de l’ Atenció Primària ja que es tracta d’ un cultiu micòtic. A tenir present davant de lesions que no milloren amb els tractaments antibiòtics habituals. Generalment es produeix a les cames de dones de mitjana edat i sol haver-hi algun factor traumàtic local.

BIBLIOGRAFIA

1. Ferrándiz C. Dermatología Clínica, Madrid; Mosby; 1996.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos