metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Casos clínicos
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 26 - 27 mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
2. Casos clínicos
Texto completo

228/12 - ÉS NOMÉS UN ERITEMA AB IGNE?

S. Freixedas Bergésa, P. Orellana Montenegroa, J. Flórez Orriolsb, J. Llach Vidalb, M. Sanavia Guerreroa y A. Navarro Márqueza

aMetgessa de Família; bMetge de Família. EAP Penedès Rural.

Descripció del cas: Dona de 24 anys, estudiant, que va venir a la consulta per una síndrome gripal i ens va ensenyar unes lesions reticulars hiperpigmentades, de color violaci i asimptomàtiques a ambdues extremitats inferiors, de predomini esquerre, d’uns tres mesos d’evolució, a l'inici, eren evanescents i posteriorment es van convertir en fixes. Ens va explicar l'exposició a una estufa durant les hores que dedicava a l’estudi diari al seu domicili. Referia també astènia, que va atribuir als exàmens de la universitat.

Exploració i proves complementàries: Es va practicar una analítica general.

Judici clínic: Donat que existia una clara exposició a una font de calor es va orientar el cas com un eritema ab igne, es va recomanar evitar l’exposició a l’estufa, donat que es tractava d’una pacient jove amb astènia es va practicar analítica general.

Diagnòstic diferencial: En referència a l'eritema ab igne: davant l'exposició prolongada, com a mínim tres setmanes, a la mateixa font de calor, l'eritema es torna persistent i amb aparició d'hiperqueratosi, atrofia, telangiectàsies i en estranyes ocasions ampolles subepidèrmiques. Malgrat que semblava molt clara la relació causa efecte, calia fer la diagnosi diferencial amb diferents entitats: malalties del col·lagen, síndrome antifoslipídica, vasculitis livedoide, poiquilodèrmia atròfica vascular.

Comentari final: A l’analítica destacava com a única alteració, l’augment dels Anticossos antinuclears 1/640 amb patró motejat i anticossos anti-SS/A (Ro) positius. Es va derivar la pacient al servei de reumatologia i de dermatologia per estudi i biòpsia de les lesions cutànies. Recentment ha estat diagnosticada de lupus eritematós sistèmic.

BIBLIOGRAFIA

1. Delpero M G, De la Torre M, Amante R, Salazar de Talamazzi S, Ortiz Mayor M. Reticular thigh hyperpigmentation. Dermatol Argent. 2009;15:152-4.

2. Medlin JL, Hansen KE, Fitz SR, Bartels CM. A systematic review and meta-analysis of cutaneous manifestations in late- versus early-onset systemic lupus erythematosus. Semin Arthritis Rheum. 2016; pii: S0049-0172(16)00030.

3. Milchak M, SmuckerJ, Chung CG, Seiverling EV. Erythema Ab Igne due to Heating Pad Use: A Case Report and Review of Clinical Presentation, Prevention, and Complications. Case Rep Med. 2016;2016:1862480.

Comunicaciones disponibles de "Casos clínicos"

228/19. SARCOÏDOSI

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos