metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
5. PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN.
Texto completo

421/87 - GRAU DE CONEIXEMENT DELS PARES D'ALUMNES D'ESO SOBRE EL CIBERBULLING

I. Moreno Hernández1, M. Boquet Martinez2, M. Bonet Masso3, D. Muñiz Llama4, A. Sanvicente Prados5, M. Valdueza Cepeda2

1Metge de Família. Centre de Salut Vilassar de Dalt. Cabrils. Barcelona. 2Infermera pediatria. Centre de Salut Vilassar de Dalt. Cabrils. Barcelona. 3Pediatre.Centre de Salut Vilassar de Dalt. Cabrils. Barcelona. 4Pediatre. Centre de Salut Vilassar de mar. Cabrera de Mar. Barcelona. 5Infermeria pediatria. Centre de Salut Vilassar de Mar. Cabrera de Mar. Barcelona.

Introducció/Introducción: L'elevada presència de les noves tecnologies a la vida dels joves i la prematuritat en què es familiaritzen amb elles els converteix en natius digitals. Els adolescents prioritzen la gratificació immediata i el viure el present, es creuen invulnerables al perill i senten curiositat per noves vivències estimulants i arriscades el que els fa més vulnerables a les conductes de risc. L’ús inadequat de les noves tecnologies com l’accés a determinats continguts, el contacte amb adults desconeguts, i l'assetjament per persones de l'entorn (ciberbulling) preocupa els adults i els seus progenitors.

Objectius/Objetivos: Conèixer el grau de coneixement dels progenitors sobre el ciberbulling. Conèixer el grau de preparació per a protegir als seus fills. Conèixer els factors de risc associats a pares poc informats o fills poc protegits.

Disseny/Diseño: Estudi observacional i descriptiu del grau de coneixement sobre el ciberbulling dels progenitors dels alumnes de primer a quart d’ESO dels Instituts d'Ensenyament Secundari (IES) de les poblacions a estudi durant l’any 2020. Es distribuiran qüestionaris als pares dels alumnes, posteriorment es recolliran i s'analitzaran.

Cronograma: Reunió amb els directors dels IES, distribució i recollida de les enquestes, anàlisi de les enquestes, avaluació i comunicació dels resultats, sessions formatives als IES sobre ciberbulling.

Emplaçament/Emplazamiento: Pares/tutors dels alumnes de primer a quart d’ESO dels IES públics i privats de 4 poblacions: Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar i Cabrils).

Material i mètodes/Material y métodos: Els directors dels IES faran arribar i recolliran l’enquesta de l’estudi a totes les famílies a través del seu canal de comunicació habitual. Cada família respondrà a una enquesta per fill. Es proporcionarà informació escrita sobre els objectius de l’estudi adjuntada a l’enquesta, es demanarà consentiment. Les variables són: Característiques sociodemogràfiques dels alumnes: edat, sexe i curs, estructura familiar, nivell d’estudis, hores d’activitats extraescolars, equipament tecnològic de la llar, eines de ciberseguretat de les llars, qüestionari validat sobre el coneixement dels pares sobre el ciberbulling.

Aplicabilitat/Aplicabilidad: Creiem que l'educació en ciberbulling i en ciberseguretat hauria d'estar present com a formació extra-acadèmica als IES.

Resultats esperats/Resultados esperados: Esperem trobar una baixa formació/coneixement sobre ciberbulling amb poques mesures de ciberseguretat.

Aspectes ètic-legals/Aspectos éticos-legales: Consentiment informat a directors, pares i aprobació per CEIC

Bibliografia/Bibliografía

Muñoz-Miralles R, Ortega-González R, Batalla-Martínez C, López-Morón M, Manresa J, Torán-Monserrat P. Acceso y uso de nuevas tecnologías entre los jóvenes de educación secundaria, implicaciones en salud. Estudio JOITIC. Aten Prim. 2014;46(2):77-88.

Pérez San-José P, et al. Estudio sobre seguridad y privacidad en el uso de los servicios móviles por los menores españoles.. Observatorio de la Seguridad de la Información. Abril 2010.

Grupo de trabajo de la Guía Clínica de ciberacoso para profesionales de la salud. Guía clínica de ciberacoso para profesionales de la salud. Plan de confianza del ámbito digital del Ministerio de Industria, Energía y Turismo. Hospital Universitario La Paz, Sociedad Española de Medicina del Adolescente, Red.es. Madrid, 2015. Disponible en: https://www.adolescenciasema.org/usuario/documentos/Guia_Ciberacoso_Profesionales_Salud_FBlanco.pdf

Paraules clau/Palabras clave: Ciberbulling. Ciberseguretat. Agressió tecnològica. Ciberatac. Ciberprotecció.

Comunicaciones disponibles de "PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN. "

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos