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Revista Científica de la Sociedad Española de Enfermería Neurológica (English ed.)
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Vol. 51.
Páginas 13-21 (enero - junio 2020)
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Vol. 51.
Páginas 13-21 (enero - junio 2020)
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Effect of stroke on nutritional status and its relationship with dysphagia
Influencia del ictus en el estado nutricional y su relación con la disfagia
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M. Ángeles Ortega Barrio
Autor para correspondencia
aortegab@saludcastillayleon.es

Corresponding author.
, Florita Valiñas Sieiro, M. Teresa Almarza Fernández, Sara Bravo Santamaría, Rafael Moreno Maestro
Enfermería, Servicio de Neurología, Hospital Universitario, Burgos, Spain
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Table 1. Sociodemographic, clinical characteristics and those relating to the functional capacity of the patients included in the study on admission, at discharge and at 3 months.
Table 2. Descriptive analysis of the demographic variables and stroke type compared with the rest of the variables collected on admission.
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Abstract
Aim

To study the relationship between malnutrition and dysphagia in stroke patients.

Method

An observational, descriptive, longitudinal and prospective study that included 183 patients admitted to the neurological department of the University Hospital of Burgos with a diagnosis of stroke. Sociodemographic and clinical variables were collected using body mass index (BMI), CONUT index, Mini Nutritional Assessment (MNA), Barthel's index, Rankin scale, volume-viscosity clinical examination method, on admission, on discharge, and at 3 months.

Results

On admission to hospital, 64.3% (92) of the patients had some degree of malnutrition according to the CONUT index, and 13.4% (22) were at risk of malnutrition according to the MNA. The median (interquartile range) of dependency was 100 (90;100). The median disability was 1 (0;2). Forty point four percent (67) of the patients had dysphagia.

At 3 months, using the abovementioned scales, 58.2% of the patients had some degree of malnutrition, and 17.1% (28) were at risk of malnutrition. The median dependency was 95 (80;100). The median disability was 1 (1;3). Twelve percent (20) had dysphagia. There was a statistically significant relationship between dysphagia and level of malnutrition according to the CONUT index on admission (p=.021) and at 3 months (p=.045), and according to the MNA at 3 months (p=.009).

Conclusion

In stroke patients, there is an association between dysphagia and malnutrition, both on admission to hospital and at three months. After initial worsening, an improvement was observed at 3 months with regard to the degree of dependency and disability but pre-stroke levels were not achieved.

Keywords:
Cerebrovascular accident
Swallowing disorders
Malnutrition
Disability assessment
Dependency
Resumen
Objetivo

Estudiar la relación entre desnutrición y disfagia en pacientes con ictus.

Método

Estudio observacional, descriptivo, longitudinal y prospectivo que incluyó 183 pacientes ingresados en Neurología del Hospital Universitario de Burgos, diagnosticados de ictus. Se recogieron variables sociodemográficas y clínicas utilizando el índice de masa corporal (IMC), el índice CONUT, el Mini Nutritional Assessment (MNA), el índice de Barthel, la escala de Rankin y el método de exploración clínica volumen-viscosidad al ingreso, al alta hospitalaria y a los 3 meses.

Resultados

Al ingreso el 64,3% (92) de los pacientes presentaban algún grado de desnutrición según CONUT y el 13,4% (22) tenían riesgo de malnutrición según el MNA. La mediana (rango intercuartílico) de la dependencia fue 100 (90;100). La mediana de la discapacidad fue 1 (0;2). El 40,4% (67) de los pacientes presentaban disfagia.

A los 3 meses, utilizando las escalas anteriores, el 58,2% (83) de los pacientes presentaban algún grado de desnutrición y el 17,1% (28) tenían riesgo de malnutrición. La mediana de la dependencia fue 95 (80;100). La mediana de la discapacidad fue 1(1;3). El 12% (20) tenían disfagia. Existe una relación estadísticamente significativa entre disfagia y grado de desnutrición según CONUT al ingreso (p=0,021) y a los 3meses (p=0,045), y según el MNA a los 3meses (p=0,009).

Conclusión

En los pacientes con ictus existe una asociación entre disfagia y desnutrición tanto al ingreso como a los 3 meses. Tras el empeoramiento inicial, se objetiva mejoría a los 3meses en relación con el grado de dependencia y discapacidad, sin llegar a alcanzar los valores previos al ictus.

Palabras clave:
Accidente cerebrovascular
Trastornos de la deglución
Desnutrición
Evaluación de la discapacidad
Dependencia

Artículo

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