The body mass index (BMI) is used to assess nutritional status. The result in athletes may be overestimated due to increase in muscle mass.
ObjectiveTo assess the usefulness of fat mass index (FMI) and lean mass index (LMI) determination as indicators of nutritional status and to compare the results with BMI.
Material and methodsWe studied 28 amateur rugby players, male. After being subjected to whole body densitometry by dual X-ray absorptiometry, we determined fat and lean body mass together with other parameters. FMI (fat in kg/height in m2), LMI (lean in kg/height in m2) and appendicular muscle mass index (AMMI, arms and legs musculature in kg/height in m2) were calculated.
ResultsUsing BMI, 18 players were overweight and 4 obese type I. Considering FMI, 7 of them had normal values and high LMI and AMMI, one of them changed from overweight to obese and another one from obese to overweight. Of the 6 players with normal BMI, one of them showed fat excess and another one fat defect. The results changed the assessment of nutritional status in 39% of players.
ConclusionsAlthough BMI is an appropriate parameter in general population for the assessment of nutritional status, in athletes should be taken into account fat and muscle body percentage and their corresponding indices. The whole body densitometry appears to be a simple and reliable technique for this purpose.
El índice de masa corporal (IMC) es utilizado para valorar el estado nutricional. En deportistas su resultado puede estar sobreestimado por aumento de la masa muscular.
ObjetivoValorar la utilidad de la determinación mediante densitometría de los índices de masa grasa (IMG) y magra (IMM) como indicadores del estado nutricional, comparando los resultados con el IMC.
Material y métodosSe estudiaron 28 deportistas amateur jugadores de rugby, de sexo masculino. Tras ser sometidos a una densitometría de cuerpo entero mediante absorciometría dual de rayos X, se determinaron entre otros parámetros la masa grasa y magra del cuerpo. Se calcularon los IMG (grasa en kg/talla en m2), IMM (magro en kg/talla en m2) e índice de masa muscular apendicular (IMMA, musculatura en brazos y piernas en kg/talla en m2).
ResultadosUtilizando el IMC, 18 jugadores presentaban sobrepeso y 4 obesidad tipo I. Al considerar el IMG, 7 de estos deportistas presentaban valores normales con IMM e IMMA elevados, uno pasaba de obesidad a sobrepeso y otro de sobrepeso a obesidad. De los 6 jugadores con IMC normal, uno de ellos mostraba exceso de grasa y otro defecto. Los resultados cambiaron la valoración del estado nutricional en el 39% de los jugadores estudiados.
ConclusionesAunque para la población general el IMC es un parámetro adecuado para la valoración del estado nutricional, en deportistas debe tenerse en cuenta el porcentaje de grasa y de musculatura determinando sus índices correspondientes. La densitometría de cuerpo entero resulta ser una técnica fiable y sencilla para este propósito.
Artículo
Revista Española de Medicina Nuclear e Imagen Molecular (English Edition)
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