Información de la revista
Vol. 16. Núm. 1.
Páginas 1-2 (enero - marzo 2012)
Vol. 16. Núm. 1.
Páginas 1-2 (enero - marzo 2012)
Acceso a texto completo
Nutrición en la prevención y el tratamiento de la obesidad: por fin nos hemos puesto todos de acuerdo
Nutrition in the prevention and treatment of obesity: at last we all agree
Visitas
7513
Jordi Salas-Salvadó
Autor para correspondencia
Unidad de Nutrición Humana, IISPV, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Tarragona, y CIBER Obesidad y Nutrición, Instituto Carlos III, Madrid, España
Este artículo ha recibido
Información del artículo
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
M. Gargallo Fernández, J. Basulto Marset, I. Breton Lesmes, J. Quiles Izquierdo, X. Formiguera Sala, J. Salas-Salvadó.
Recomendaciones nutricionales basadas en la evidencia para la prevención y el tratamiento del sobrepeso y la obesidad en adultos (Consenso FESNAD-SEEDO).
Rev Esp Obes, 9 (2011), pp. 1-78
[2.]
C. Tsigos, V. Hainer, A. Basdevant, N. Finer, M. Fried, E. Mathus-Vliegen, et al.
Management of obesity in adults: European clinical practice guidelines.
Obes Facts, 1 (2008), pp. 106-116
[3.]
Scottish Intercollegiate Guidelines Network. A guideline developers’ handbook (Publication n° 50). Edinburgh: SIGN; 2001 [monografía en internet] [actualizado 1 Ene 2008; citado 15 Ene 2011]. Disponible en: http://www.sign.ac.uk/guidelines/fulltext/50/index.html
[4.]
J.J. Arrizabalaga, L. Masmiquel, J. Vidal, A. Calañas-Continente, M.J. Díaz-Fernández, P.P. García-Luna, et al.
Grupo de Trabajo sobre Obesidad de la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición. Recomendaciones y algoritmo de tratamiento del sobrepeso y la obesidad en personas adultas.
Med Clin (Barc), 122 (2004), pp. 104-110
[5.]
J. Salas-Salvadó, M.A. Rubio, M. Barbany, B. Moreno, Grupo Colaborativo de la SEEDO.
Consenso SEEDO 2007 para la evaluación del sobrepeso y la obesidad y el establecimiento de criterios de intervención terapéutica.
Med Clin (Barc), 128 (2007), pp. 184-196
[6.]
J. Basulto, M. Manera, E. Baladia.
Postura del GREP-AEDN: la obesidad como enfermedad.
Act Diet, 12 (2008), pp. 98-99
[7.]
World Health Organization.
Obesity: preventing and managing the global epidemic. Report of a WHO consultation.
World Health Organ Tech Rep Ser, 894 (2000), pp. 1-253
[8.]
World Health Organization.
Global status report on noncommunicable diseases.
WHO Library Cataloguing-in-Publication Data, (2011),
[9.]
A. Berrington de Gonzalez, P. Hartge, J.R. Cerhan, A.J. Flint, L. Hannan, R.J. MacInnis, et al.
Body-mass index and mortality among 1.46 million white adults.
N Engl J Med, 363 (2010), pp. 2211-2219
[10.]
K.M. Flegal, B.I. Graubard, D.F. Williamson, M.H. Gail.
Excess deaths associated with underweight, overweight, and obesity.
JAMA, 293 (2005), pp. 1861-1867
[11.]
A.H. Mokdad, B.A. Bowman, E.S. Ford, F. Vinicor, J.S. Marks, J.P. Koplan.
The continuing epidemics of obesity and diabetes in the United States.
J Am Diet Assoc, 286 (2001), pp. 1195-1200
[12.]
A. Abdullah, A. Peeters, M. De Courten, J. Stoelwinder.
The magnitude of association between overweight and obesity and the risk of diabetes: a meta-analysis of prospective cohort studies.
Diabetes Res Clin Pract, 89 (2010), pp. 309-319
[13.]
S.S. Anand, S. Yusuf.
Stemming the global tsunami of cardiovascular disease.
Lancet, 377 (2011), pp. 529-532
[14.]
World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research.
Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective.
AICR, (2007),
[15.]
K.D. Brownell, R. Kersh, D.S. Ludwig, R.C. Post, R.M. Puhl, M.B. Schwartz, W.C. Willett.
Personal responsibility and obesity: a constructive approach to a controversial issue.
Health Aff (Millwood), 29 (2010), pp. 379-387
Copyright © 2012. Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas