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Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition)
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Vol. 70. Issue 7.
Pages 387-394 (August - September 2023)
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Vol. 70. Issue 7.
Pages 387-394 (August - September 2023)
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The clinical impact of implementation of a nutritional treatment protocol in critically ill adults with SARS-CoV-2 infection
Impacto clínico de cumplimentar un protocolo de tratamiento nutricional en pacientes críticos afectados por SARS-CoV-2
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L. Alós Zaragozá
Corresponding author
louralos@hotmail.com

Corresponding author.
, I. Cobo Del Prado Ciurlizza, P. Solis Albamonte, J. Gandía Llopis, M. Rosselló Chornet, C.S. Romero García
Departamento de Anestesiología y Cuidados Críticos, Consorcio Hospital General Universitario de Valencia, Valencia, Spain
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Table 1. Baseline characteristics and parameters measured in COVID-19 patients during hospital stay.
Table 2. Characteristics of nutrition therapy and associated complications during ICU stay in COVID-19 patients.
Table 3. Laboratory parameters in critically ill COVID-19 patients during the first week of ICU stay.
Table 4. Laboratory parameters in critically ill COVID-19 patients during the third week of ICU stay.
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Additional material (1)
Abstract
Introduction

The critical patient affected by SARS-CoV-2 is at risk of malnutrition. The need to avoid volume overload and manoeuvres that delay reaching nutritional requirements such as pronation make the nutritional approach to these patients complex. To ensure adequate treatment, a nutritional support protocol was developed as a clinical practice guideline adapted to the COVID-19 patient.

Objective

To describe and analyse the results of introducing a nutritional support protocol aimed at SARS-CoV-2 patients admitted to the intensive care unit (ICU) of the Consorcio Hospital General Universitario de Valencia (CHGUV) from March to May 2020.

Material and methods

Observational, descriptive, retrospective and longitudinal design to evaluate compliance with a nutritional support protocol.

Results

Thirty-one consecutive patients were included but nutritional follow-up could not be performed in eight. Of the remaining 23 patients, only eight reached 80% of caloric requirements before the tenth day after starting treatment (good compliance group) and 15 after the eleventh day (poor compliance group). In the group with «good compliance» 75% (n=6) were discharged and 25% died (n=2), compared to the group with «bad compliance» where 53% (n=8) were discharged and 47% (n=7) died (Chi square test, p-value=0.019). Those patients who reached 80% of caloric needs during ICU stay had a shorter length of stay compared to those who did not (median days of admission=14, IQR=10-16 and median days of admission=22, IQR=13-39, p-value=0.025).

Conclusions

Introducing a nutritional protocol during the first weeks of the SARS-CoV-2 pandemic could improve clinical outcomes by promoting healing and reducing associated complications.

Keywords:
Nutrition
Critical care
COVID-19
Nutritional treatment
Resumen
Introducción

El paciente crítico afectado por SARS-CoV-2 tiene riesgo de desnutrición. La necesidad de evitar la sobrecarga de volumen y las maniobras que retrasan el logro de los requerimientos nutricionales como la pronación hacen que el abordaje nutricional de estos sujetos sea complejo. Para asegurar un tratamiento adecuado, se desarrolló un protocolo de soporte nutricional como guía de práctica clínica adaptado al paciente con COVID-19.

Objetivo

Describir el protocolo de soporte nutricional creado en nuestro centro, el cumplimiento del mismo y analizar los resultados de su aplicación en los pacientes con SARS-CoV-2, ingresados en la unidad de cuidados intensivos (UCI) del Consorcio Hospital General Universitario de Valencia (CHGUV) de marzo a mayo del 2020.

Material y métodos

Diseño observacional, descriptivo, retrospectivo y longitudinal para evaluar el cumplimiento de un protocolo de soporte nutricional.

Resultados

Se incluyeron 31 pacientes. No se pudo establecer un seguimiento nutricional en ocho de ellos. De los 23 restantes, ocho alcanzaron 80% de los requerimientos calóricos antes del décimo día tras el inicio del tratamiento (grupo buen cumplimiento) y 15 a partir del undécimo día (grupo mal cumplimiento). El grupo con buen cumplimiento obtuvo 75% (n=6) de curación y 25% de éxitus (n=2), en comparación con el grupo con «mal cumplimiento» donde 53% (n=8) fueron dados de alta a planta vs 47% (n=7) que fallecieron (prueba X2, valor p=0,019). Aquellos pacientes que alcanzaron 80% de las necesidades calóricas en algún momento del ingreso en UCI tuvieron menor duración de la hospitalización frente a los que no lo obtuvieron (mediana de días de ingreso=14, rango intercuartílico [IQR]=10-16 y mediana de días de ingreso=22, IQR=13-39, valor p=0,025).

Conclusiones

La creación de un protocolo nutricional durante las primeras semanas de la pandemia por SARS-CoV-2 podría estar asociada con una mejoría de los resultados clínicos al favorecer la curación y disminuir las complicaciones asociadas.

Palabras clave:
Nutrición
Cuidados críticos
COVID-19
Tratamiento nutricional

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