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Vol. 41. Núm. 3.
Páginas 154-161 (julio - septiembre 2024)
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Vol. 41. Núm. 3.
Páginas 154-161 (julio - septiembre 2024)
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Assessing levels of uric acid and other cardiovascular markers in prehypertensive and hypertensive adults
Evaluación de los niveles de ácido úrico y otros marcadores cardiovasculares en adultos prehipertensos e hipertensos
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L. da Cunha Agostinia,, L.A. Cota e Souzaa,, N.N.T. Silvab, A.C.F. Lopesb, L.F. de Medeiros Teixeirab, V. de Almeida Beloa,c, W. Coura-Vitala,b, G.N. da Silvaa,b,
Autor para correspondencia
nicioli@ufop.edu.br

Corresponding author.
, A.A. Limaa,b
a Programa de Pós-Graduação em Ciências Farmacêuticas (CiPharma), Escola de Farmácia, Universidade Federal de Ouro Preto, CEP 35400-000, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil
b Departamento de Análises Clínicas (DEACL), Escola de Farmácia, Universidade Federal de Ouro Preto, CEP 35400-000, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil
c Departamento de Farmácia (DEFAR), Escola de Farmácia, Universidade Federal de Ouro Preto, CEP 35400-000, Ouro Preto, Minas Gerais, Brazil
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Table 1. Sociodemographic, clinical, and laboratorial parameters of the study population.
Table 2. Association among quartiles of UA, prehypertension and hypertension.
Table 3. Blood pressure and other biomarkers of cardiovascular disease according to quartiles of UA.
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Abstract
Introduction

Although some studies have reported the association between uric acid (UA) and hypertension, evidence on prehypertension is still lacking. Therefore, the objective of this study was to determine the levels of UA and other cardiovascular markers among prehypertensive and hypertensive patients and assess their risk for developing arterial hypertension.

Methods

157 individuals were recruited: 67 normotensive, 23 pre-hypertensive and 67 hypertensive. Blood samples were collected to measure biochemical parameters and anthropometric measurements and blood pressure were evaluated. We calculated the product of lipid accumulation and the visceral adiposity index to assess cardiovascular risk.

Results

Our data showed an increase in UA levels in normotensives (4.9±1.3mg/dL), prehypertensives (5.2±1.3mg/dL) and hypertensives (5.9±1.6mg/dL) (p=0.004). We found a higher frequency of hyperuricemia in the hypertensive group (34.3%) than in the normotensive group (13.4%, p<0.05). Hypertensive volunteers had lower levels of HDL-C (p=0.004 and p=0.003) and higher body mass indexes (p<0.001 and p=0.007), glucose (p<0.001 and p=0.033), triglycerides (p=0.001 and p=0.005), visceral adiposity index (p<0.001 and p=0.002) and lipid accumulation product (p<0.001 and p=0.007) than normotensive and prehypertensive participants. We also observed that individuals with UA6.2mg/dL had an increased risk of hypertension of 4.77 (p=0.003) compared to individuals with levels4.3mg/dL.

Conclusion

Our results showed that UA is associated with increased blood pressure and unfavorable changes in anthropometric and biochemical parameters, which represent risk factors for hypertension and cardiovascular diseases.

Keywords:
Uric acid
Hypertension
Prehypertension
Cardiovascular risk
Resumen
Introducción

Aunque algunos estudios han reportado la asociación entre ácido úrico (AU) e hipertensión, aún falta evidencia sobre la prehipertensión. Por tanto, el objetivo de este estudio fue determinar los niveles de AU y otros marcadores cardiovasculares entre pacientes prehipertensos e hipertensos, y evaluar su riesgo de desarrollar hipertensión arterial.

Métodos

Se reclutaron 157 individuos: 67 normotensos, 23 prehipertensos y 67 hipertensos. Se recolectaron muestras de sangre para medir parámetros bioquímicos y se evaluaron medidas antropométricas y presión arterial. Calculamos el producto de la acumulación de lípidos y el índice de adiposidad visceral para evaluar el riesgo cardiovascular.

Resultados

Nuestros datos mostraron un aumento en los niveles de AU en normotensos (4,9±1,3mg/dl), prehipertensos (5,2±1,3mg/dl) e hipertensos (5,9±1,6mg/dl) (p=0,004). Encontramos una mayor frecuencia de hiperuricemia en el grupo de hipertensos (34,3%) que en el grupo de normotensos (13,4%; p<0,05). Los voluntarios hipertensos presentaron niveles más bajos de HDL-c (p=0,004 y p=0,003) y mayores índices de masa corporal (p<0,001 y p=0,007), glucosa (p<0,001 y p=0,033), triglicéridos (p=0,001 y p=0,005), índice de adiposidad visceral (p<0,001 y p=0,002) y producto de acumulación de lípidos (p<0,001 y p=0,007) que los participantes normotensos y prehipertensos. También observamos que los individuos con AU6,2mg/dl tenían un mayor riesgo de hipertensión de 4,77 (p=0,003) en comparación con los individuos con niveles ≤4,3mg/dl.

Conclusión

Nuestros resultados mostraron que elAU se asocia con el aumento de la presión arterial y los cambios desfavorables en parámetros antropométricos y bioquímicos, que representan factores de riesgo para hipertensión y enfermedades cardiovasculares.

Palabras clave:
Ácido úrico
Hipertensión
Prehipertensión
Riesgo cardiovascular

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