metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
4. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/57 - ANÈMIA FERROPÈNICA ANYS DESPRÉS DE CIRURGIA BARIÀTRICA

E. Antón González1, C. Lozano Paz2, A. Checa Garrido3

1Centro de Atención Primaria Antón de Borja. Rubí. Barcelona. 2Metge Adjunta de Família. Centro de Atención Primaria Antón de Borja. Rubí. Barcelona. 3Metge de Família. Centro de Atención Primaria Can Oantiquet. Mollet de Vallés. Barcelona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Pacient home de 51 anys amb antecedents personals de diabetis mellitus II, hipertensió arterial, dislipèmia i intervingut de cirurgia bariàtrica (bypass gàstric) als 42 anys; com a resultat d'una analítica de control es detecta una Hb 7,8 g/dL motiu pel qual es remet a urgències per a confirmació i transfusió.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: A l'exploració física no destaca res. Analítica a urgències: Hb 8,1 g/dL, VCM: 26,1 g/dL, HCM: 16,2 pg, Fe 2,88 μmol/L, ferritina: 6 ng/ml, Saturació de transferrina 2%, PCR 1,41 mg/L. Folats, Vit B12 i CEA normals. Radiografia de tòrax: sense alteracions valorables. Fibrogastroscòpia: cirurgia bariàtrica d'aspecte normal, en l'anatomia patològica no hi ha alteracions significatives ni evidència d'Helicobacter pylori. Fibrocolonoscòpia: colonoscòpia total, presència de diverticles i mínimes hemorroides internes. TC abdominal: diverticulosi a sigma sense signes de complicació, petita hèrnia umbilical. Càpsula endoscòpica: pendent de valoració per part de digestiu.

Judici clínic/Juicio clínico: Malalt amb anèmia ferropènica i estudi del tub digestiu negatiu (encara que pendent de càpsula endoscòpica) que com a antecedent presenta un bypass gàstric fa nou anys i una de les complicacions d'aquesta tècnica és l'anèmia, motiu per el qual s'orienta inicialment com la causa d'aquesta.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: S'ha de fer principalment amb totes les causes d'hemorràgia digestiva (esofagitis, ulcus, hèrnies de hiatus, gastritis associades a H pylori, pòlips, neoplàsies, angiodisplàsies, tractament amb antiinflamatoris no esteroïdals, malaltia inflamatòria intestinal), anèmies de tipus carencials, síndromes malabsortives, pèrdues ginecològiques, hematúries, parasitosi intestinal, esportistes, hemoglobinúria paroxística nocturna.

Comentari final/Comentario final: Com ja hem comentat dintre de les complicacions nutricionals més freqüents rere un bypass gàstric es troba l'anèmia entre un 20-49% dels pacients, entre un 30 a un 50% dels pacients presentaran alguna alteració del metabolisme del ferro (dèficit o anèmia) per diferents causes: disminució de la quantitat d'àcid clorhídric, exclusió del duodè i jejú proximal, disminució de la ingesta alimentària i augment de les pèrdues de ferro (sagnat, ulcus marginals, sobrecreixement bacterià). Entre un 30 a un 44% dels pacients manifesten les mancances nutricionals després d'uns quants anys de la cirurgia; a més, la deficiència de ferro és més freqüent en el bypass gàstric comparat amb altres tècniques com la gastrectomia vertical.

Bibliografia/Bibliografía

Bandeiera Ferraz A, Márcio R, Carvalho C, Siqueira L, Santa-Cruz F, Marins J. Micronutrient deficiencies following bariatric surgery: a comparative analysis between sleeve gastrectomy and Roux-en-Y gastric bypass. Rev Col Bras Cir. 2016;45(6).

Us de Paz G, Contreras Parraguez JE. Complicaciones tardías en cirugía bariátrica. Rev Guatem Cir. 2015;21:85-100.

Savino P, Carvajal C, Nassar R, Zundel N. Necesidades nutricionales específicas después de cirugía bariátrica. Rev Colomb Cir. 2013;28:161-71.

Burguera B, Ruiz de Adán JC. Repercusiones a largo plazo de la cirugía bariátrica. Cir Esp. 2012;90(5):275-6.

Marambio A, Castro F, Marambio JP. Alteraciones del metabolismo del fierro post bypass gástrico. Rev Hosp Clín Univ Chile. 2010;21:135-41.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos