metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya CASOS CLÍNICOS.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
4. CASOS CLÍNICOS.
Texto completo

421/75 - MIELOLIPOMA SUPRARENAL SIMPTOMÀTIC

E. Antón González1, C. Lozano Paz2

1Centro de Atención Primaria Antón de Borja. Rubí. Barcelona. 2Metge Adjunta de Família. Centro de Atención Primaria Antón de Borja. Rubí. Barcelona.

Descripció del cas/Descripción del caso: Home de 50 anys amb antecedents d'hipertensió arterial, hipercolesterolèmia I hiperuricèmia que consulta per dolor costal de 3 setmanes d'evolució, de característiques mecàniques, que el desperta al matí i empitjora amb la inspiració profunda.

Exploració i proves complementàries/Exploración y pruebas complementarias: Exploració física anodina. Inicialment se sol·licita Rx de tòrax, que és normal. Posteriorment se sol·licita TC de tòrax que informa de la presència de nòduls pulmonars, dos d'ells suggestius de ganglis i un altre de 4 mm inespecífic, així com a presència d'un mielolipoma suprarenal dret de 58 × 61 mm que impromta a fetge.

Judici clínic/Juicio clínico: El dolor costal del pacient podria estar en relació amb el mielolipoma que creix i comprimeix el fetge, donant com a resultat dolor referit a regió costal. Per tant, la clínica que presenta el pacient pot estar en relació amb les troballes de la TC.

Diagnòstic diferencial/Diagnóstico diferencial: S'ha de fer amb els diferents tipus de tumors suprarenals, tant benignes com malignes, així com infeccions i metàstasis. S'ha de descartar: adenoma, hiperplàsia nodular, carcinoma, feocromocitoma, ganglioneuroma, neuroblastoma, lipoma, schwannoma, hemangioma, leiomioma, equinococosi, criptococosi, citomegalovirus, tuberculosi, amebiasi, metàstasi adrenal, limfoma, quists i pseudoquists.

Comentari final/Comentario final: Donat que el pacient presentava clínica, es va decidir derivació a urologia per valorar intervenció quirúrgica. A més, tot i que la majoria de mielolipomes són asimptomàtics, en aquests casos és important descartar afectacions endocrinològiques donat que aquests tumors s'associen a hiperplàsia adrenal congènita.

Bibliografia/Bibliografía

Nakayama Y, et al. Case Report Giant Adrenal Myelolipoma in a Patient without Endocrine Disorder: A Case Report and a Review of the Literature, 2018.

Olivar Roldána J, et al. Mielolipoma adrenal gigante: revisión a propósito de un caso. Endocrinología. 2008;55:139-41.

Feng X, Kline G. Massive adrenal incidentalomas and late diagnosis of congenital adrenal hyperplasia in prostate cancer, Endocrinol Diabetes Metab Case Rep. 2017;17:108.

Addosio RD, et al. Case Report: An incidentaloma that catches your eye - adrenal myelolipoma. Nat Libr Med. 2017;6:1140.

Yamamoto T, et al. A case report on 111 In chloride bone marrow scintigraphy in management of adrenal myelolipoma, Medicine. 2019;98(8):1-3.

Olayo RB, et al. Incidentalomas adrenales: a propósito de un mielolipoma. Cirujano General. 2014;36(4):239-44.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos