metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya COMUNICACIONES.
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
4.t Congrés SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 6 - 7 junio 2019
Listado de sesiones
Comunicación
1. COMUNICACIONES.
Texto completo

421/19 - ESTUDI DESCRIPTIU SOBRE ESCLEROSI MÚLTIPLE: COM ELS VEIEM DES DE L'ATENCIÓ PRIMÀRIA

O. Loriz Peralta, A. Patiño Durán, M. Venegas Barrero, B. López Díaz, Á. Losada Abalo, R. Clotet Casacuberta

Centro de Atención Primaria Llefià. Badalona. Barcelona.

Objectius/Objetivos: Descriure algunes característiques i les comorbiditats que presenten els pacients amb Esclerosi Múltiple (EM) que sol·liciten assistència al Centre d'Atenció Primària (CAP). Conèixer el nombre de visites al CAP i a l'hospital.

Metodologia/Metodología: Estudi transversal descriptiu. Dades obtingudes mitjançant Historia Clínica d’Atenció Primària.

Resultats/Resultados: Hem detectat 28 pacients amb una oblació assignada durant 15 anys d’aproximadament 30.000 pacients (0,1%). Suposa 1,5 pacients per metge de família. Descripció dels pacients: Sexe: 18 dones/10 homes (64,3% dones). Edat mitjana: 44,4 anys. Mitjana de temps d’evolució de la malaltia des de que es va diagnosticar: 6,8 anys (hi ha una pacient "outlier" amb 29 anys d’evolució). Mitjana de visites realitzades al nostre centre en el darrer any: 4,5 visites (rang: 1-14). Nombre de pacients que segueixen controls per la EM en l'hospital de referència: 19 (67,86%). Mitjana de visites realitzades al servei de Neurologia de l'hospital de referència durant el darrer any: 1,5 visites (rang: 0-4). Mitjana del nombre de patologies per grups concomitants/comorbiditat: 4,8 grups de patologies (rang: 3-8). Patologies que hem vist associades a la EM: 1. Dolors osteomusculars: (78,6%). 2. Esfera psiquiàtrica: (46,4%). 3. Altres: Dolor neuropàtic: (32,14%). Problemes visuals: (25%). Dificultats a la marxa: (18%). Hipotiroïdisme: (18%). Epilèpsia: (14,3%). Mitjana de nombre de fàrmacs a recepta electrònica: 3,33 fàrmacs (que no són específics per la EM).

Conclusions/Conclusiones: Els pacients amb esclerosi múltiple sovint consulten al metge de família, probablement en relació a la comorbiditat malgrat són relativament joves. La comorbiditat més freqüent es el dolor crònic, arribant a ser de quasi el 80%, seguit del malestar psicològic.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos