metricas
covid
Buscar en
Revista Española de Geriatría y Gerontología
Toda la web
Inicio Revista Española de Geriatría y Gerontología Nutrición y salud en personas de edad avanzada en europa. Estudio SENECA's FINA...
Información de la revista
Vol. 36. Núm. 2.
Páginas 75-81 (enero 2001)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 36. Núm. 2.
Páginas 75-81 (enero 2001)
Acceso a texto completo
Nutrición y salud en personas de edad avanzada en europa. Estudio SENECA's FINALE en españa. 1. objetivo, diseño y metodología1
Nutrition and health of the elderly persons in Europe. «SENECA’s FINALE» study in Spain. 1. Objective, design and methodology
Visitas
5570
O. Moreiras**
Autor para correspondencia
Moreiras@eucmax.sim.ucm.es

Correspondencia: Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. 28040 Madrid. E-mail:
, B. Beltrán, A. Carbajal, C. Cuadrado
Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid
Este artículo ha recibido
Información del artículo
Resumen
Bibliografía
Descargar PDF
Estadísticas
RESUMEN
OBJETIVO

El posible papel beneficioso de la dieta y el estilo de vida en la salud y la supervivencia a edades avanzadas requiere estudios multicéntricos. Con este objetivo y, ante los resultados del estudio SENECA (1989-1993), se planteó el SENECA’s FINALE (1999) que pretende identificar en ocho ciudades europeas, entre ellas Betanzos (España), los factores dietéticos, de salud y estilo de vida importantes en la supervivencia y el mantenimiento de la salud de los participantes del SENECA. En este trabajo se presentan el diseño y metodología utilizados en Betanzos.

MÉTODO

Se recogió información sobre el estado vital en 1999 (superviviente o muerto, fecha y causa de muerte) de los 94 hombres y 120 mujeres participantes en el estudio base del SENECA, e indicadores de salud de los supervivientes, de 80 a 85 años, recogidos según un protocolo estandarizado que incluye: un cuestionario general sobre situación sociodemográfica, estilo de vida, actividad física, relaciones sociales y salud; antropometría (peso, talla, envergadura, altura de la rodilla, circunferencias de cintura, cadera, brazo y pantorrilla); bioquímica (vitaminas A, E, carotenos, carotenoides y colesterol) y un estudio dietético basado en el Mini Nutritional Assessment. La funcionalidad física se valoró mediante el Physical Performance Test y las actividades de la vida diaria. Se incluyeron además una escala de depresión (Geriatric Depresion Scale), de estado mental (Mini Mental State Examination), y dos cuestionarios de calidad de vida y valoración del gusto, olfato y apetito. La información, codificada y almacenada en el Departamento de Nutrición Humana de la Universidad de Wageningen (Holanda), se sometió a un tratamiento estadístico local.

Palabras clave:
Estado nutricional
Personas de edad avanzada
Diseño
SENECA’s FINALE
SUMMARY
OBJECTIVE

: The possible beneficial role of diet and style of life in health and survival at advanced ages requires multicentric studies. With this aim and in light of the results of the SENECA study (1989-1993), the SENECA’s FINALE study (1999) was proposed. It aimed to identify the factors of diet, health and style of life which are important in survival and the maintenance of health of the SENECA participants in 8 European cities, among them Betanzos (Spain). This work presents the design and methodology used in Betanzos.

METHOD

: Information is gathered on the vital status (survivors or deceased, date and cause of death) in 1999 of the 94 men and 120 women who participated in the baseline study of the SENECA and the health indicators of the 80 to 85 years old survivors. The data were collected using a standardized protocol that includes: a general questionnaire on the sociodemographic situation, style of life, physical activity, social relationships and health; anthropometry (weight, height, open arm span, knee height, waist circumference, hip, arm and calf); biochemistry (vitamins A, E, carotenes, carotenoids and cholesterol) and a dietary study based on the Mini Nutritional Assessment. Physical functionality was assessed by the Physical Performance Test and the activities of the daily life. In addition, a depression scale, (Geriatric Depression Scale) a mental state scale (Mini Mental State Examination) and two questionnaires on the quality of life and assessment of taste, smell and appetite, were included. The information, coded and stored in the Human Nutrition Department of the University of Wageningen (Holland), was subjected to a local statistical processing.

Key words:
Nutritional State
Elderly persons
Study design
SENECA’s FINALE
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
C.P.G.M. De Groot, W.A. van Staveren.
Nutrition and the elderly. An European collaborative study in cooperation with the World Health Organization (WHO-SPRA) and the International Union of Nutritional Sciences (IUNS), commitee on geriatric nutrition. Manual of operations. EURONUT report 11.
[2.]
N. Agarwal, F. Acevedo, L.S. Levighton, C.G. Cayten, C.S. Pitchumoni.
Predictive validity of various nutritional variables for mortality in elderly people.
Am J Clin Nutr, 48 (1988), pp. 1173-1178
[3.]
R.N. Butler.
Quality of Life: can it be an endpoint?.
Am J Clin Nutr, 55 (1992), pp. 1267s-1270s
[4.]
L.C.P.G.M. De Groot, W.A. van Staveren, J.G.A.J. Hautvast.
Euronut-SENECA. Nutrition and the elderly in Europe.
Eur J Clin Nutr, 45 (1991), pp. 1-96
[5.]
M.A. Van’t Hof, J.G.A.J. Hautvast, M. Schroll.
Vlachonikolis. Design, methods and participation.
Eur J Clin Nutr, 45 (1991), pp. 5-22
[6.]
J.I. Sheikh, J.A. Yesavage.
Geriatric Depression Scale (GDS). Recent evidence and development of a shorter version.
Clin Geron, 5 (1986), pp. 165-173
[7.]
D.B. Reuben, A.L. Siu.
An objective measure of physical function of elderly: The Physical Performance Test.
J Am Geriatr Soc, 38 (1990), pp. 1105-1112
[8.]
M.F. Folstein, S.E. Folstein, P.R. McHugh.
Mini-Mental State. A practical method for grading the cognitive state of patients for the clinician.
J Psychiatr Res, 12 (1975), pp. 189-198
[9.]
R.P.J. Van der Wielen, M.R.H. Löwik, H. van der Berg, CPGM de Groot, J. Haller, O. Moreiras, W.A. van Staveren.
Serum vitamin D concentrations among elderly people in Europe.
Lancet, 346 (1995), pp. 207-210
[10.]
CPGM De Groot, W.A. van Stavern, H. Dirren, J.G.A.J. Hautvast.
Nutrition and the Elderly. Follow-up Study and longitudinal analysis.
Eur J Clin Nutr, 50 (1996), pp. 1-217
[11.]
O. Moreiras, A. Carbajal, I. Perea, G. Varela-Moreiras, B. Ruiz-Roso.
Nutrición y salud de las personas de edad avanzada en Europa: Euronut- SENECA. Estudio en España. 1. Introducción, diseño y metodología.
Rev Esp Geriatr Gerontol, 28 (1993), pp. 197-208
[12.]
O. Moreiras, A. Carbajal, I. Perea, G. Varela-Moreiras, B. Ruiz-Roso.
Nutrición y salud de las personas de edad avanzada en Europa: Euronut- SENECA. Estudio en España. 2. Estilo de vida. Estado de salud. Modelo dietético. Hábitos alimentarios. Valoración de la ingesta.
Rev Esp Geriatr Gerontol, 28 (1993), pp. 209-229
[13.]
A. Carbajal, G. Varela-Moreiras, B. Ruiz-Roso, I. Perea, O. Moreiras.
Nutrición y salud de las personas de edad avanzada en Europa: Euronut- SENECA. Estudio en España. 3. Estado nutritivo: antropometría, hematología, lípidos y vitaminas.
Rev Esp Geriatr Gerontol, 28 (1993), pp. 230-242
[14.]
I. Lobbezoo, A. Kafatos, O. Moreiras, B. Lesourd, L.G. de Groot, J.A. Hautvast.
Serum total and HDL cholesterol levels in relation to diet, body composition and physical activity in elderly Europeans.
Facts Res Gerontol, (1995), pp. S75-S88
[15.]
O. Moreiras, A. Carbajal, I. Perea, G. Varela-Moreiras.
The influence of dietary intake and sunlight exposure on the vitamin D status in an elderly Spanish group.
Internat J Vit Nutr Res, 62 (1992), pp. 302-307
[16.]
O. Moreiras, A. Carbajal, B. Beltrán.
Influencia del estado nutricional, juzgado por parámetros dietéticos y antropométricos, en la capacidad funcional de personas de edad avanzada. Seguimiento del estudio SENECA en España.
Rev Gerontol, 5 (1995), pp. 353-360
[17.]
B. Beltrán, O. Moreiras, A. Carbajal.
Estudio longitudinal de la relación entre distribución de grasa corporal y lipemia en personas de edad avanzada.
Clin Invest Arteriosclerosis, 7 (1995), pp. 7
[18.]
B. Beltrán, A. Carbajal, O. Moreiras.
Relationship between anthropometric measurements and blood lipids and physical performance in the elderly.
J Nutr Health Aging, 2 (1997), pp. 72
[19.]
B. Beltrán, A. Carbajal, O. Moreiras.
Influence of tobacco and alcohol on antioxidant vitamin status in the elderly.
J Nutrition Health Aging, 2 (1997), pp. 75
[20.]
B. Beltrán, O. Moreiras.
Influencia del proceso de envejecimiento en la composición corporal de personas de edad: Estudio SENECA en España.
Nutr Hosp, 12 (1997), pp. 195-200
[21.]
International Statistical Classification of Diseases and Related health Problems.
10th revision.
[22.]
J. Haller, M.R.H. Lowik, M. Ferry, A. Ferro-Luzzi.
Euronut-SENECA study on nutrition and the elderly Nutritional status: blood vitamins A E, B6, B12, folic acid and carotene.
Eur J Clin Nutr, 45 (1991), pp. 63-82
[23.]
J.P. Vuilleumier, H.E. Keller, D. Gysel, F. Hunziker.
Clinical methods for the routine assessment of the vitamin status in human populations Part I: The fat soluble vitamins A and E and b-carotene.
Internat J Vit Nutr Res, 53 (1983), pp. 265-272
[24.]
Y. Guigoz, R.J. Vellas, P.J. Garry, Guigoz 1994.
Mininutritional assessment: a practical assessment tool for grading the nutritional status of elderly patients.
Facts Res Gerontol, 4 (1994), pp. 15-59
[25.]
M. Osler, CPGM de Groot, G. Enzi.
Life-style: physical activities and activities of daily living.
Eur J Clin Nutr, 45 (1991), pp. 139-151
[26.]
J. Haller, R.M. Weggemans, M. Ferry, Y. Guigoz.
Mental health: minimental state examination and geriatric depression score of elderly Europeans in the SENECA study of 1993.
Eur J Clin Nutr, 50 (1996), pp. 112-116

Este trabajo es parte del proyecto Euronut SENECA sobre Nutrición y Salud de las personas de edad avanzada en Europa. Los autores desean manifestar su agradecimiento a todos los investigadores principales y colaboradores de este estudio. Participaron en el trabajo de campo (además de los autores de esta publicación): Juan Suárez, María Achón, Leticia Reyes, Paz Paz, María José Romero y Purificación Cal.

Copyright © 2001. Sociedad Española de Geriatría y Gerontología
Descargar PDF
Opciones de artículo
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos