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Vol. 42. Núm. 4.
Páginas 227-237 (octubre - diciembre 2022)
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Vol. 42. Núm. 4.
Páginas 227-237 (octubre - diciembre 2022)
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The Volume-Viscosity Swallowing Test – Portuguese Version: Validation and prevalence of safety and efficacy clinical signs in acute stroke patients
La prueba de deglución volumen-viscosidad - versión portuguesa: validación y prevalencia de seguridad y signos clínicos de eficacia en pacientes con accidente cerebrovascular agudo
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Catarina Camõesa,
Autor para correspondencia
camoes.catarina@gmail.com

Corresponding author.
, Assunção Matosb,c, Pedro Sa-Coutod, Marília Douradoe,f,g
a Faculty of Medicine of the University of Coimbra, Coimbra, Portugal
b Center for Research in Health Technologies and Services (CINTESIS @RISE), Porto, Portugal
c School of Health Sciences, University of Aveiro (ESSUA), Aveiro, Portugal
d Centre for Research and Development in Mathematics and Applications (CIDMA), Department of Mathematics, University of Aveiro (DMAT), Portugal
e Faculty of Medicine of the University of Coimbra, Coimbra, Portugal
f Center for the Study and Development of Continuing and Palliative Care, Faculty of Medicine of the University of Coimbra, Coimbra, Portugal
g Centre for Health Studies and Research of the University of Coimbra – Faculty of Economics of University of Coimbra, Portugal
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Abstract
Purpose

The early identification of oropharyngeal dysphagia (OD) in patients after an acute stroke using non-invasive and easily administered instruments can minimize its consequences and reduce comorbidity and mortality. The Volume-Viscosity Swallow Test (V-VST) is a screening test that makes it possible. The goal of this study is to contribute to the validation of the V-VST European Portuguese (V-VST: EP) version and study the prevalence of safety and efficacy signs in acute stroke patients.

Method

The V-VST: EP, its instructions manual and algorithm, was presented to a panel of experts, to assess its content validity. It was applied to 33 acute stroke patients, with signs of OD, to analyze its psychometric properties. Finally, the prevalence of impaired signs of safety and efficacy was analyzed.

Results

The V-VST: EP and its instruction manual (content) demonstrate very good agreement values. Most of the results for inter and intra-evaluator reliability presented Cohen's kappa values higher than 0.60 or 0.80 (75.0%). The concurrent validity (against the 3 OZ wst) presented a sensitivity of 100% and a specificity of 57.1%. For evaluator 1, the results presented are for the nectar, liquid and pudding consistencies, the prevalence values for the 5 ml, 10 ml and 20 ml volume capacity was: impaired lip closure (36%, 39%, 18%), piecemeal deglutition (50%, 50%, 50%), oral residue (7%, 0%, 9%), pharyngeal residue (25%, 17%, 9%) and safe swallowing (89%, 33%, 94%), respectively.

Keywords:
Acute stroke
V-VST
Dysphagia screening
Swallowing disorders
Resumen
Propósito

La identificación temprana de la disfagia orofaríngea (DO) en pacientes después de un accidente cerebrovascular, utilizando instrumentos no invasivos y de fácil administración, puede minimizar sus consecuencias y reducir la comorbilidad y la mortalidad. El examen Volume-Viscosity Swallow Test (V-VST) es una prueba de detección que lo hace posible. El objetivo de este estudio es contribuir para la validación del V-VST Versión en portugués europeo (V-VST: EP) y estudio de prevalencia de signos de seguridad y eficacia en pacientes con ictus agudo.

Método

Se presentó el V-VST: EP, su manual de instrucciones y algoritmo, a un panel de expertos, para evaluar su validez de contenido. Se aplicó a 33 pacientes con ictus agudo, con signos de DO, para analizar sus propiedades psicométricas. Finalmentese analizó la prevalencia de señales de deterioro de seguridad y eficacia.

Resultados

El V-VST: EP y su manual de instrucciones (contenido) demuestran valores demuy buenaconcordancia. La mayoría de los resultados de confiabilidad inter e intra evaluador presentaron valoreskappa de Cohen superiores a 0,60 o 0,80 (75,0%). La validez concurrente (contra el peso de 3 OZ) presentada una sensibilidad del 100% y una especificidad del 57,1%. Para el evaluador 1, los resultados presentados son para las consistencias de néctar, líquido y budín, los valores de prevalencia para los 5 ml, 10 ml y 20 ml capacidad de volumen fue: deterioro del cierre de los labios (36%, 39%, 18%), deglución fragmentaria (50%, 50%, 50%), residuo oral (7%, 0%, 9%), residuo faríngeo (25%, 17%, 9%) y deglución segura (89%, 33%, 94%), respectivamente.

Palabras clave:
Accidente cerebrovascular agudo
V-VST
Detección de disfagia
Trastornos de la deglución

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