covid
Buscar en
Revista Española de Nutrición Humana y Dietética
Toda la web
Inicio Revista Española de Nutrición Humana y Dietética Consumo de carne roja y derivados cárnicos y mayor riesgo de síndrome metaból...
Información de la revista
Vol. 15. Núm. 3.
Especial V Congreso de la Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas. Investigación y práctica: claves de futuro en dietética y nutrición
Páginas 96-97 (julio - septiembre 2011)
Compartir
Compartir
Descargar PDF
Más opciones de artículo
Vol. 15. Núm. 3.
Especial V Congreso de la Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas. Investigación y práctica: claves de futuro en dietética y nutrición
Páginas 96-97 (julio - septiembre 2011)
Acceso a texto completo
Consumo de carne roja y derivados cárnicos y mayor riesgo de síndrome metabólico
Visitas
3041
N. Babio
Dietista-Nutricionista. Unidad de Nutrición Humana, Departamento de Bioquímica y Biotecnología. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. IISPV, Universitat Rovira i Virgili. Reus. CIBERobn. Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición, Instituto de Salud Carlos III. Madrid
Equipo de investigación , M. Sorli1,2, M. Bulló1,2, J. Basora1,2,3, N. Ibarrola-Jurado1,2, J. Fernández-Ballart4, M.Á. Martínez-González5, L.l. Serra-Majem6, R. González-Pérez1,3, J. Salas-Salvadó2
1 Unidad de Nutrición Humana. Departamento de Bioquímica y Biotecnología. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. IISPV. Universitat Rovira i Virgili. Reus
2 CIBERobn. Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición. Instituto de Salud Carlos III. Madrid
3 Direcció d’Atenció Primària Tarragona-Reus. Institut Català de la Salut. Reus
4 Unidad de Medicina Preventiva y Salud Pública. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. IISPV. Universitat Rovira i Virgili. Reus
5 Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública. Universidad de Navarra. Pamplona
6 Departmento de Ciencias Clínicas. Universidad de Las Palmas de Gran Canaria
Este artículo ha recibido
Información del artículo
El Texto completo está disponible en PDF
Bibliografía
[1.]
S.M. Grundy, J.I. Cleeman, S.R. Daniels, K.A. Donato, R.H. Eckel, B.A. Franklin, et al.
Diagnosis and management of the metabolic syndrome: an American Heart Association/National Heart, Lung, and Blood Institute Scientific Statement.
Circulation, 112 (2005), pp. 2735-2752
[2.]
V.G. Athyros, E.S. Ganotakis, M. Elisaf, D.P. Mikhailidis.
The prevalence of the metabolic syndrome using the National Cholesterol Educational Program and International Diabetes Federation definitions.
Curr Med Res Opin, 21 (2005), pp. 1157-1159
[3.]
D.B. Panagiotakos, C. Pitsavos, Y. Skoumas, C. Stefanadis.
The association between food patterns and the metabolic syndrome using principal components analysis: the ATTICA study.
J Am Diet Assoc, 107 (2007), pp. 979-987
[4.]
P.L. Lutsey, L.M. Steffen, J. Stevens.
Dietary intake and the development of the metabolic syndrome: the aterosclerosis risk in communities study.
Circulation, 117 (2008), pp. 754-761
[5.]
D. Aune, G. Ursin, M.B. Veierød.
Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a syematic review and meta-analysis of cohort studies.
Diabetologia, 52 (2009), pp. 2277-2287
[6.]
Y. Song, J.E. Manson, J.E. Buring, S. Liu.
A prospective study of red meat consumption and type 2 diabetes in middle-aged and elderly women: the women's health study.
Diabetes Care, 27 (2004), pp. 2108-2115
[7.]
I. Tzoulaki, I.J. Brown, Q. Chan, L. Van Horn, H. Ueshima, L. Zhao, et al.
Relation of iron and red meat intake to blood pressure: cross sectional epidemiological study.
Br Med J, 15 (2008), pp. 337-358
[8.]
J.J. Wagemakers, C.J. Prynne, A.M. Stephen, M.E. Wadsworth.
Consumption of red or processed meat does not predict risk factors for coronary heart disease; results from a cohort of British adults in 1989 and 1999.
Eur J Clin Nutr, 63 (2009), pp. 303-311
[9.]
R. Damiao, T.G. Castro, M.A. Cardoso, S.G. Gimeno, Ferreira SRJapanese-Brazilian Diabetes Study Group.
Dietary intakes associated with metabolic syndrome in a cohort of Japanese ancestry.
Br J Nutr, 96 (2006), pp. 532-538
Copyright © 2011. Asociación Española de Dietistas-Nutricionistas
Opciones de artículo
es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos