metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Comunicaciones orales
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 26 - 27 mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
1. Comunicaciones orales
Texto completo

228/29 - MANEIG DEL MALESTAR PSICOLÒGIC 12 MESOS DESPRÉS D’UNA INTERVENCIÓ

X. Blancafort Sansóa, G. Muniente Pérez de Tudelab, M. Peñarrubia-Maríac, M. Rubio Valerad, I. Grau Majóe, A. Fernández Sánchezf, M. Araque Prog, T. Tovar Velascoe, A. Moretó Reventósh y L. Cristel Ferreri

aMetge de Família; bTreballadora Social; eEspecialista en Medicina Familiar i Comunitària; gInfermera. CS Roquetes-Canteres. Barcelona. cEspecialista en Medicina Familiar i Comunitària. CS Gavà 2. Gavà-Begues. dDoctora en Farmàcia; fDoctora en Psicologia. Fundació Sant Joan de Déu. Sant Boi de Llobregat. hEspecialista en Medicina Familiar i Comunitària. CAP Adrià. Barcelona. iEspecialista en Medicina Familiar i Comunitària. CS Guineueta. Barcelona.

Objectius: Mesurar l'efectivitat d'una intervenció formativa sobre els professionals sanitaris d'atenció primària en el maneig del malestar psicològic (MP).

Metodologia: Estudi quasi experimental amb grup control (GC). La intervenció consisteix en un programa de formació específic sobre el maneig del MP i s’avalua mitjançant un qüestionari escrit amb casos clínics.

Resultats: Participen 54 professionals (24 al Grup Intervenció i 30 al GC). El 80% dels participants són dones, el 65% són majors de 45 anys i el 48% són professionals de medicina. No s’observen diferències estadísticament significatives entre grups. En la percepció del núm. de pacients amb MP que veuen a la consulta tampoc s’observen diferències estadísticament significatives entre grups. La major part dels professionals consideren que el perfil majoritari dels pacients que atenen amb MP és una persona de sexe femení nascuda a qualsevol país i de qualsevol edat, però especialment entre 30 i 65 anys. Davant l’exposició de dos casos clínics de MP el número de professionals que reconeixen com a MP almenys un dels casos augmenta de 6 a 9 en el GI. Quan els professionals descarten MP, el diagnòstic més sospitat és distímia. El número de professionals que prescriuria un antidepressiu en almenys 1 dels casos disminueix de 6 a 3 en el GI.

Conclusions: Tot i que s'observen millores en el GI, donada la manca de diferències amb el GC, els resultats no permeten afirmar que la intervenció millori els coneixements, les actituds, ni les habilitats dels professionals sanitaris en el maneig del malestar psicològic.

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos