metricas
covid
Buscar en
Medicina de Familia. SEMERGEN
Toda la web
1er Congrès SEMERGEN Catalunya Comunicaciones orales
Información de la revista

Congreso

Contenidos del congreso
Congreso
1er Congrès SEMERGEN Catalunya
Barcelona, 27 - 28 mayo 2016
Listado de sesiones
Comunicación
1. Comunicaciones orales
Texto completo
Descargar PDF
Compartir
Compartir
 null

228/1 - LA POLISOMNOGRAFiA, UNA NOVA EINA DE L'ATENCIÓ PRIMÀRIA: SCREENING DE LA SÍNDROME D'APNEA DEL SON EN POBLACIÓ HIPERTENSA

R. Bonich Juana, E. Albià Realb, A. Ocaña Padillac, D. de la Rosa Carrillod, J. Abad Capae, M. Riera Corominasf, M. Casadevall Ginestetg, C. López Carrascosah, R. Morcillo Mercaderh y T. Arnez Rojash

aMetge de Família; hInfermera. ABS Vic 1 Nord. Vic. bMedicina de Família. EAP Vic-1 Nord. cEAP El Masnou-Ocata. dPneumòleg. Hospital Plató. Barcelona. ePneumòleg. Hospital Germans Trias i Pujol. Badalona. fInfermera; gMetge de Família. SAP Osona.

Objectius: Descartar la SAHS en pacients amb hipertensió arterial resistent (HTA) fent servir una polisomnografia respiratòria (PR). La PR és un mètode per confirmar el diagnòstic dels pacients amb sospita clínica de síndrome d’apnea de la son (SAHS) moderada o alta. Redueix els costos i el temps. El pacient dorm al llit de casa, el son és més fisiològic i representatiu del dia a dia, en contraposició als estudis duts a terme al laboratori del son, on moltes vegades el pacient no aconsegueix dormir.

Metodologia: Estudi prospectiu observacional. Es revisà la història clínica informatitzada de l’ABS Vic 1 Nord i es seleccionà tots els pacients que rebien 3 o més fàrmacs hipotensors i amb el darrer registre de tensió arterial per sobre o igual de 140 de sistòlica i 90 de diastòlica. Es van trobar 24 pacients amb aquests criteris i se’ls ha realitzat una prova de screening de SAHS mitjançant PR.

Resultats: Dels 24 pacients, 20 d’ells tenen criteri de SAHS de la son (amb un índex apnea/hora IAH > 5), un 83%, només 4 tenien una polisomnografia normal, el 17%. D’aquests 20 nous diagnòstics, 9 són SHAS severs (amb IAH > 30), un 45% i aquests tenen indicada pressió positiva continua de la via aèria (CPAP).

Conclusions: L’alta prevalença de SAHS en aquesta població FA que sigui necessari investigar-la en tots el pacients amb HTA resistent. Seguint aquests pacients amb CPAP durant 6 mesos han aconseguit reduir les xifres de tensió arterial, sent aquests resultats estadísticament significatius.

Listado de sesiones

es en pt

¿Es usted profesional sanitario apto para prescribir o dispensar medicamentos?

Are you a health professional able to prescribe or dispense drugs?

Você é um profissional de saúde habilitado a prescrever ou dispensar medicamentos